Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupnja vinograda
  • 30.12.2022. 10:30

Vinogradi na prodaju? Evo što se danas može kupiti u Hrvatskoj, gdje i za koje novce

U oglasnicima se mogu najčešće naći mali vinogradi, ali i do 17 hektara u komadu. Doznali smo i na što potencijalni kupac treba obratiti pažnju

Foto: Depositphotos/dvoevnore
  • 4.758
  • 241
  • 0

Istražili smo ponudu oglasa za prodaju vinograda u Hrvatskoj. Zanimali su nas postojeći, veći od deset tisuća kvadrata, koji su održavani i u rodu, na kojima novi vlasnik može nastaviti proizvodnju bez dodatnog ulaganja.

Preklikali smo popularne internet oglasnike i izdvojili nekoliko zanimljivih oglasa. U nekima se prodaje samo nasad, a ima i onih gdje se u paketu prodaje i mehanizacija, gospodarski objekti, podrumi i oprema.

Vinogradi do 2 hektara

U Feričanačkom vinogorju u Osječko-baranjskoj županiji može se naći nekoliko manjih na prodaju. Jedan od njih ima 2 hektara površine, a sastoji se od 6800 trsova većinom frankovke i graševine. Uz vinograd se nalazi i objekt s terasom, te podrum. Cijena je 60 tisuća eura.

U Virovitičko-podravskoj županiji također je nekoliko manjih u ponudi, a jedan od njih veličine 2 hektara nalazi se na vinskoj cesti pet minuta pješice od centra Orahovice. Sorte su graševina, frankovka, chardonnay i pinot sivi, a cijena je 55 tisuća eura. Na Otrovanskom bregu, prodaje se vinograd površine malo veće od jednog hektara. Ima 2.500 loza, od toga je trećina mladi vinograd pod mrežom. Ima dvije klijeti, jedna novouređena, druga roh bau, a podrumi su opremljeni inox bačvama, vinifikatorom i opremom za za proizvodnju vina. U vinogradu se nalaze i gospodarski objekti te sjenica za smještaj 80 ljudi. Cijena je 71 tisuću eura.

U Općini Štigova u Međimurskoj županiji prodaju se objekti s vinogradom, te sva oprema za njegovu obradu te proizvodnju i skladištenje vina. Uz nekretnine kupac dobiva i 5 vinomata u funkciji, kao i ugovorene poslove za otkup grožđa potrebnih za proizvodnju 40 tisuća litara vina. Kupac u paketu dobiva i trenutnu zalihu vina, vinogradarsku kuću površine 80 m2 s dva popratna objekta, na zemljištu površine 9.718 m2. Cijena je 300 tisuća eura.

U Zadarskoj županiji u Posedarju prodaje se poljoprivredno imanje - nasad vinograda i poljoprivredno zemljište veličine 26.125 m2 za 390 tisuća eura. Zemljište se sastoji od tri čestice koje su u zemljišnim knjigama upisane kao pašnjak i oranica, a kultura koja je trenutno zasađena na imanju je vinograd, starosti 13 godina sa 40 tisuća čokota francuskih sorti. Smješten je na 200 m nadmorske visine s pogledom na Velebit, te okružen morem Novigradskog zaljeva.

Od 9 hektara naviše

Na krajnjem istoku Hrvatske u blizini Iloka, u selu Bapska prodaju se vinogradi ukupne površine 9 hektara. Nalaze se na tri lokacije u radijusu od oko kilometar i pol, od čega se 3 ha nalazi 50 metara od asfaltirane ceste. Graševina je zastupljena na 80% nasada, a ostatak čine traminac, cabernet sauvignon i silvanac zeleni. Cijena je 270 tisuća eura.

Na području Starog Petrovog Sela u Brodsko-posavskoj županiji prodaje se čak 17 hektara vinograda u komadu, sa sto tisuća trsova. Sastoji se od dvije table koje se nalaze jedna pokraj druge, od kojih je jedna u ekološkoj proizvodnji. Sorte su graševina, frankovka i pinot crni, a uzgojni oblik je zavjesa. U cijenu od 400 tisuća eura ulazi oprema i mehanizacija: Tuber 50, Same Solaris 40, Vučeni atomizer 1200L, nošeni atomizer 300l, četka za vinograd, malčer, električne škare za rezidbu. Lokacija je u blizini autoceste, 5 minuta vožnje od izlaza za Novu Gradišku.

Na Pelješcu, u srcu proizvodnje plavca malog, prodaje se trgovačko društvo s plantažom od 14 hektara vinograda za 3 milijuna eura. Formirani su na tri čestice zemlje koje čine jednu cjelinu, omeđenu i premreženu putevima. Zemljište je u dugotrajnom zakupu od države na 50 godina. Na plantaži se nalazi sistem navodnjavanja "kap na kap“ s kišnicom iz izgrađenog bazena. Trgovačko društvo je vlasnik strojeva za obradu vinograda, ima zaposlene radnike te dvije točionice/prodavaonice vina.

Na što paziti kod kupnje?

Što potencijali kupac mora znati, odnosno na što obratiti pažnju kod kupnje nasada vinove loze, pitali smo stručnjaka, profesora vinogradarstva na Veleučilištu u Požegi, Josipa Mesića.

On kaže da prije svega treba obratiti pozornost na susjedne vinograde, ako ih ima, provjeriti da nema zapuštenih površina u blizini željene lokacije, jer je velika opasnost virusa i fitoplazmi koje haraju neodržavanim nasadima.

"Primarni indikator kod kupnje je da su okolni u dobrom stanju, zbog opasnosti Zlatne žutice vinove loze, opasnog virusa koji rezultira krčenjem“, kazao je prof. Mesić.

Informacije o lokacijama u kojima je već utvrđena  prisutnost fitoplazme - su javno dostupne.

Zlatna žutica vinove loze: Objavljena karta demarkiranih područja za 2021.

Važna je popunjenost nasada, nastavlja profesor, odnosno da što manje trseva fali, ali i stanje armature – jesu li stupovi čitavi ili polomljeni. Naime, oni betonski su lošije kvalitete i lakše pucaju što može otežati strojnu berbu grožđa, koja je u Slavoniji sve češća.

Pozornost valja posvetiti i izgledu trsa, kako je obrađen i njegovan, kako je rezan, te ima li anomalija. Više informacija se može dobiti u fazi vegetacije, a po izgledu mladica i lista vidi se eventualna prisutnost fitoplazmi.

Kušajte vina 

Razmak sadnje, podloge, klonova i sorte diktira kakvu ćete proizvodnju imati, a sve ovisi o tome u kojem smjeru želite razvijati proizvodnju, odnosno želite li prodavati grožđe ili vino, naglašava naš sugovornik.

"Osim rodnosti i bujnosti najbolje je kušati vina iz vinograda koji se želi kupiti i vidjeti je li to vino slično onome čemu se teži. Vi možete raditi stil i priču samo ako imate preduvjete“ zaključio je profesor Mesić.

Oglase besplatno možete objaviti i na Agroklubu 

Potencijalnim kupcima na raspolaganju su stručnjaci iz HAPIH-ovog Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, koji se nalaze u četiri regionalna ureda, a koji mogu provjeriti stanje vinograda i procijeniti prinose.

Svakako treba provjeriti je li upisan u Vinogradarski registar kojega vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Vlasnik je dužan svake godine dostaviti Agenciji izjave o proizvodnji, berbi i zalihama iz kojih se može puno iščitati.


Tagovi

Vinogradi za kupnju Vinogradi na prodaju Na što paziti Josip Mesić Vinogradarski registar


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.