Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjet pleterničkim vinogradima
  • 18.07.2013.

Vinogradi i ruže vrijednih ruku obitelji Markota

Na više od 30 hektara vinograda proizvodi se grožđe koje na jedinstveni način od bolesti čuvaju ruže na početku i kraju svakog reda 36 hektara loze i 1000 ruža fantastična je simbioza obitelji Markota

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.508
  • 120
  • 0

Ruže, grožđe i lavanda, taj kolorit boja ne ostavlja nikoga ravnodušnim a put, kaldrma iznad Pleternice ostavlja dojam kao da se penjemo u nebo. I kada stižete na vrh, pred kapelicu, vinograde i pogled na cijelu dolinu, na kraju vas među vinogradima još dodatno osvježe ruže u svakom redu.

To su vinogradi obitelji Markota. Čak 33 hektara vinograda Markote obrađuju. Graševina, chardonnay, pinot sivi, sauvignon, rajnski rizling, muškat ottonel, cabernet sauvignon, pinot crni, merlot, te cabernet franc - to je ono što je ovaj naraštaj Markota uzgojio na području koje to povijesno i zaslužuje. Pozicija brda Klikun i Starac iznad Pleternice obnovljena nakon 40 godina dvije su ponajbolje kontinentalne destinacije za sadnju vinove loze u Hrvatskoj. Imaju stoljetnu tradiciju u uzgoju vinove loze i proizvodnje visokokvalitetnih vina poznatih i izvan naših granica. Početkom 20.stoljeća prodavalo se u Austriju i pilo se i na bečkom dvoru.

"Želja nam je da taj dar neba, suzu zemlje i kaplju života to naše vino i lozu koja ga daje, to naše bogatstvo sačuvamo. I ne samo to, nego da i unaprijedimo na dobrobit svih nas i onih koji dolaze poslije nas. Ovaj projekt obnove poznatih pozicija Klikun i Starac dva bisera „ Zlatne doline“ i Slavonije smatramo pobjedom stvaralaštva nad ljudskim nemarom. I ponosni smo na to".

Već deset godina obitelj Markota iz Pleternice s puno ljubavi i zanosa radi na ovom projektu.

"A tko radi nešto s ljubavlju i pažnjom taj unosi poeziju u svaki posao. U okružju vinogradarske obitelji čovjek zavoli lozu, čovjek i loza postaju jedno. Da, to je uistinu tako jer loza ispreplete svoj korijen sa životom vinogradara i duboko se usadi u njegova osjećanja. Nadamo se da će nam ovakav pristup ljubav i zanos prema lozi olakšati put do uspjeha. Prve spoznaje o lozi još 1957.g. dao nam je naš otac, djed i pradjed Jozo Markota. Rado ga se sjećamo i zahvalni smo jer nas je on u materijalnoj skromnosti s puno ljubavi i pažnje nosio kroz jutro našega života i pomisao na tu dragu osobu uvijek obavije našu dušu toplinom. Njegov potpis i krasopis dominira danas elegantnim dizajnom butelje i ukrasnog pakiranja kojim naša vina osvajaju nagrade i na dizajnerskim natjecanjima".

Poslovni uspjeh omogućio im je i beskompromisno stremljenje za vinskom kvalitetom, istaknuto je na Internet stranici obitelji Markota.

Marinko Markota, čovjek s vizijom nas je dočekao na vrhu Starca. Uz kapelicu. I s ponosom nas nudio svojim vinom ali i lepinjicima koje je ispekla njegova žena Marija. Inače, trima ženama, supruzi Mariji i kćerima Marti i Ani u čast je posadio tri razine mirisne sorte muškat ottonel, muškat ružu i rajnski rizling te taj dio vinograda nazvao "terase ljubavi".

U njegovu vinogradu smo se uvjerili i u učinkovitost zaštitnih sredstava tvrtke Bayer o čemu nas je više upoznao Petar Živković, stručnjak zaštite u vinogradima tvrtke Bayer. Nakon toga nas je Marinko odveo na sam vrh, a vidikovac. Od ogromne bačve napravio je mali objekat gdje okuplja prijatelje. Pogled se spušta opet na vinograde, ali i zanimljivu padinu s lavandom. Vinogradi su okupani cvijećem, a ruže cvatu u svakom redu. Dane cvatnje graševine i ruža, za koju vjeruje da će postati tradicionalna. Naime, ugledavši se na Toskanu, Marinko Markota je ispred svakog reda vinove loze zasadio ruže.

"Ruže su dobar indikator bolesti u vinogradima. Vjeruje se da one signaliziraju pojavu bolesti tri dana prije nego se ona pojavi na vinovoj lozi. S druge strane, tako zasađene ruže stvaraju prekrasan i atraktivan vizualni efekt. Lijep primjer suživota s prirodom. Ruže i vinova loza su glazba prirode. Krajem svibnja ili početkom lipnja u isto vrijeme cvate i graševina i ruže. Ne znam kako je Bog stvarao svijet, ali znam da ga je ukrasio cvijećem, ružama, vinovom lozom i vinom", priča Marinko Markota pokazujući nam stanje loze koje upravo fascinira svojim zdravljem.

Ovaj čovjek, otac sedmero djece iznimno je posvećen vinogradima a sve više nagrada i medalja dodatno daje obavezu Markotama koji su mnogo uložili i u rad u podrumu.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Markota Vina Ruže Loza Grožđe Pleternica Graševina Chardonnay Pinot sivi Sauvignon Rajnski rizling Muškat ottonel Cabernet sauvignon Pinot crni Merlot Cabernet franc


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.