Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 18.05.2017. 10:30

Vinogradari, zaštitite vinograd od opasnih bolesti

Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, obilnih kiša, mraza, krupe, pa ponovo velikih vrućina u posljednjih nekoliko tjedana, javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice.

  • 1.339
  • 74
  • 0

Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, obilnih kiša, mraza, krupe, pa ponovo velikih vrućina u posljednjih nekoliko tjedana, javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice.

Bez obzira na vremenske uvjete i štete koje su prouzročile temperaturne razlike, vinogradi i dalje trebaju zaštitu. Plamenjača i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Kako bi zaštitili vinovu lozu do cvatnje tj. u fazi rasta mladica i pojave grozdića, potrebno je primijeniti neke od sljedećih kombinacija.

Chromos Agro agronomi preporučaju:

Kairos M je kombinirani kontaktno-sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze u količini 2,4-3,0 kg/ha (240-300g/1.000m²/100 l vode). S primjenom treba započeti kada se pojave povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a najkasnije sa pojavom prvih simptoma.

Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica, tada prskanje treba ponoviti.

Stroby WG je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice u koncentraciji 0,02% (20 g u 100 l vode). Zaštitu je potrebno provoditi za vrijeme najjačeg pritiska bolesti, (početak cvatnje - cvatnja - neposredno nakon cvatnje). Stroby WG u kombinaciji sa Delanom 700 WDG osigurava izvrsnu zaštitu vinove loze od uzročnika pepelnice i plamenjače.

Chromosul 80 je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, a koristi se kod pojave prvih znakova bolesti u periodu do cvatnje u koncentraciji 0,3%.

Javlja se velika opasnost od pojave najvažnijih bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice

Cabrio Top je preventivni fungicid lokalnosistemičnog i translaminarnog djelovanja. Kao spoj dvije aktivne tvari omogućuje i dva različita načina djelovanja što jamči sigurnu zaštitu vinove loze bez straha od pojavljivanja rezistentnosti na pripravak. Time se osigurava i dugo rezidualno djelovanje proizvoda. Namijenjen je za suzbijanje plamenjače i pepelnice vinove loze u koncentraciji 0,2% (200 g sredstva u 100 l vode). Primjenjuje se od pojave grozdića do zatvaranja grozda.

Star 80 WP je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjačeu količini 2 kg/ha (200g/1.000m²/100 l vode).

Polyram DF je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti. Koristi se u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode).

Navedena sredstva u praksi su se pokazali jako djelotvornima i ekonomski isplativima. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane.

Bolesti napadaju u svakoj fazi razvoja

Plamenjača (Plasmopara viticola) se može pojaviti na svim zelenim dijelovima vinove loze. Prvi simptomi javljaju se na listovima, i to vrlo često na onima koji su bliže tlu. Na mladim listovima nastaju nešto svjetlije zelene do žute zone tzv. "uljane mrlje", a s donje strane lista na mjestu "uljanih mrlja" izbijaju bijele prevlake. Zaražene zone postaju crvenkasto-smeđe. Na starim listovima nastaju žuta do crvenkasta polja koja počinju smeđiti, tkivo odumire i suši se. Pjege se javljaju na nekoliko mjesta na listu, ali kada je zahvaćen veći dio plojke dolazi do sušenja i otpadanja lista.

Pepelnica (lug) (Erysiphe necator) također napada sve organe vinove loze: mladice, vitice, listove, peteljke lista, cvat, bobe i rozgvu. Mladice mogu biti napadnute od izlaženja iz pupa pa sve dok ne odrvene. Listovi mogu biti napadnuti u svakoj fazi razvoja. Na lišću se javlja pepeljasta prevlaka i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Bobe zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, kožica im je znatno deblja i tvrda te puca.

Za više informacija o zaštiti vinove loze, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Pepelnica Plamenjača Vinova loza Zaštita Fungicid Chromos Agro


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]