Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF Srbija
  • 02.06.2017. 11:00

Vinogradari - pripremite se!

Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola) je kod nas veoma dobro poznata, a BASF je sigurno kompanija koja može da ponudi odlična rešenja.

  • 2.987
  • 290
  • 0

Sezona je počela malo neuobičajeno (ovo često govorimo), zima je bila vrlo hladna sa malo padavina a na nekim terenima bilo je i izmrzavanja. Proleće je po temperaturama prilično nestabilno smenjuju se topli periodi (i do 26°C) sa vrlo hladnim periodima kakvi su bili sredinom aprila (čak i mrazevi).

Činilo se da će vegetacija krenuti burno ali je hladno vreme sve to ponovo usporilo. Ono što smo i u našim aktuelnim savetima pomenuli jeste opasnost od "fomopsisa". Prohladno proleće, sa kišom stvara uslove za razvoj crne pegavosti a tamo gde je bolest već prisutna dolazi do piknospora iz piknida koji se nalaze na lastarima. Tretman treba uraditi kada su lastari dužine 5-10 cm, a naša preporuka je Polyram® DF 2kg/ha. Uz to dobro je dodati i Kumulus® DF jer stvara dobru osnovu za zaštitu od pepelnice (rani tretmani su bitni, posebno ako je prethodne godine bilo napada) i istovremeno stvara kiselu sredinu, služeći kao repelent za grinje.

Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola) je kod nas veoma dobro poznata, a BASF je sigurno kompanija koja može da ponudi odlična rešenja.

Iz iskustva znamo da su prosečne količine padavina uvek slične, jedino je raspored problematičan. Zima je bila značajno ispod višegodišnjih proseka ne bi bilo dobro da nas proleće iznenadi.

Na vreme i kvalitetno zaštitite svoj vinograd

Faza cvetanja - kritični period u razvoju vinove loze

Kritičan period u razvoju vinove loze jeste period pred cvetanje pa sve dalje do faze "šarka". Tada loza raste intenzivno, javlja se velika količina mladog lišća a svakako je najosetljiviji period vezan za cvetanje. Pre cvetanja, ukoliko je do prve primarne infekcije već došlo valja korististi lokal sistemike - naš predlog je Acrobat® MZ WG (2-2,5 kg/ha). Iako lokal sistemik, kada god je moguće valja ga koristiti pred najavljene kiše, daće najbolji rezultat i izbeći ćemo rizike od stvaranje rezistencije.

Ako se mora upotrebiti u cilju zaustavljanja infekcije u nastajanju i to se ovakvim proizvodom može uraditi. Cvetanje i faze koje slede sigurno jesu najopasniji period i potrebni su preparati koji se teško spiraju kišom, čvrsto se vezuju za voštane materije i pouzdano štite grozd i najtežim situacijama (setimo se 2014). Takav preparat je - Orvego® (0,8-1 l/ha). Kombinacija lokal sistemika i jedinstvenog preventivca (Initium) pruža pravu sigurnost vinogradarima.

Naravno, dobri vinogradari i jesu dobri zato što znaju da je dobra agrotehnika najmanje polovina dobre zaštite.

Pravovremeno izvedene "zelene operacije" - provlačenje lastara, zalamanje, zakidanje zaperaka, suzbijanje korova kao i dobra provetrenost čine zaštitu lakšom i omogućuje da naši preparati deluju optimalno. U kasnijem periodu, od faze šarke , bobice i grozdovi ne mogu biti zaraženi plamenjačom, staro lišće takođe postaje otporno ali treba štititi nove poraste, jer mlado lišće može biti lako inficirano. Tada prete i druge opasnosti kao što su cikade koje prenose bolesti tipa fitoplazmi "žutilo vinove loze".

Preventivnim delovanjem protiv cikada, plamenjače i pepelnice

Cikade treba suzbijati tokom juna, prema preporuci savetodavnih službi koje prate njihovu pojavu. Fastac® 10 EC u tom periodu dobro deluje na cikade. Odlična podrška insekticidu je primena fungicida Cabrio® Top koji u preporučenoj dozi (2-2,5 kg/ha) deluje preventivno protiv plamenjače i pepelnice i istovremeneo podiže imunitet biljke, ublažavajući simptome napada fitoplazmi.

Novost u BASF paleti fungicida je Delan® Pro, ovim proizvodom bavićemo se mnogo više pred narednu sezonu jer će do tada biti završena njegova registracija u vinovoj lozi. Delan® Pro je prvi pravi sistemik u BASF programu zaštite od plamenjače vinove loze.

Za više informacija o svim preparatima i novim tehnologijama primene obratite se stručnom timu BASF-a na jedan od dole navedenih kontakata!

Piše: Aleksandar Jotov Dipl.ing.


Tagovi

BASF Vinograd Crna pegavost Polyram DF Kumulus Plamenjača vinove loze Acrobat MZ WG Orvego Cikade Cabrio Top Delan Pro


Partner

BASF Srbija d.o.o.

Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: + 381 (0) 11 30 93 400, e-mail: gordana.sucevic@partners.basf.com web: http://www.agro.basf.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]