Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 10.10.2018. 18:00

Vino kao stil života - jeste li već probali žlahtinu Kuće vina Ivan Katunar? I ne samo nju!

Prve butelje Žlahtine iz berbe datirane 1989. godine bile su početak, a Ivan Katunar sa svojom obitelji nastavlja ovu vinsku priču i unosi nove tehnologije u proizvodnji grožđa i vina te proširuje paletu vina.

Foto: arhiva Ivan Katunar
  • 2.808
  • 303
  • 0

U malome mjestu Vrbnik na otoku Krku, pronašli smo obitelj koja složno radi i gradi prelijepu priču o vinu. Obitelj se generacijama bavi proizvodnjom vina kao i mnoge otočne obitelji, ali 1988. godine braća Ivan i Anton ozbiljnije ulaze u posao proizvodnje vina te grade vinariju. Nakon dvadesetogodišnje suradnje svatko od njih nastavlja svoj posao individualno. Mlađi brat pokreće Kuću vina Ivan Katunar. Ubrzo nakon završetka Agronomskog fakulteta u Zagrebu pridružuje mu se i sin Ivan. Otac i sin, dva Ivana, spojili su generacijsko iskustvo i nova znanja i zaslužni su za kvalitetu koju potpisuju novim brendom Ivan Katunar unatrag više od deset godina. Tako svaka generacija svojim idejama i radom pridonosi razvoju ove vinske priče. U poslu oko ekonomskih poslova asistira i Hrvoje, stariji sin, a degustacije vodi i organizira Ivanova supruga Egle.

Prve butelje Žlahtine iz berbe datirane 1989. godine bile su početak, a Ivan Katunar sa svojom obitelji nastavlja ovu vinsku priču i unosi nove tehnologije u proizvodnji grožđa i vina i proširuje paletu vina. Ispod obiteljske kuće 2017. godine ukopan je novi podrum i opremljen najnovijom tehnologijom. Ova Kuća vina 2017. godine dobiva novi vizualni identitet, novi proizvodni i prodajni prostor kao i salu za degustaciju, a sada je u toku uređenje interijera.

Žlahtina, ali ne samo ona 

Vinogradi Kuće vina Ivan Katunar nalaze se u Vrbničkom polju i na lokalitetu Krasina. Ta područja izuzetno su povoljna za uzgoj vinove loze i jamče visoku kvalitetu grožđa. Žlahtina Ivan Katunar je svijetle, zelenožute boje, bistra i sjajnog izgleda u čaši, prepoznatljivog sortnog mirisa, osvježavajućeg okusa te profinjenih voćnih i mineralnih aroma. Slasne i sočne teksture sa zaokruženim kiselinama daju satensku glatkoću bez ostatka šećera u ustima. Izrazito je pitka i obogatit će svaki obrok. Chardonnay je proizveden od grožđa iz prvog nasada na domaćem 'terroiru' i nježne je, zlatno žute boje otmjenog i opojnog mirisa jabuke i kruške.

Nude i vinske ture kao turističku ponudu

Sansigot ili Sušćan crni dobio je ime po kvarnerskom pjeskovitom otoku Susku, na kojem se ova crna sorta grožđa uzgaja od pamtivijeka. Savršeno je udomaćena u Vrbniku i finog je, suhog i živog okusa zaokruženog karakterističnim aromama tipičnim za otočno podneblje. Proizvode još i Rosé, Muškat žuti, Biser Žlahtine i Prošek Sv. Ivan. Sa svojim vinima sudjeluju na raznim manifestacijama, ocjenjivanjima, degustacijama..

Osim vina, Katunari proizvode medicu, smokvicu, razne rakije i extra djevičansko maslinovo ulje. Maslinici se nalaze u Vrbniku i Vodnjanu, na lokaciji Marana. Plodna istarska zemlja iznjedrila je stoljetna stabla maslina od kojih nastaje extra djevičansko maslinovo ulje visoke kakvoće. "Naš Kupoprodajni ugovor iz 1624. godine napisan na janjećoj koži, sklopljen između Bernardija Toffettija (pretka Egle Cetine, udane Katunar) i kapetana Mletačke republike potvrđuje tradiciju i kvalitetu ulja“, kaže Ivan Katunar.

Vinske ture kao turistička ponuda

Kuća vina Ivan Katunar nudi vođene degustacije vina, obilazak podruma, upoznavanje s autohtonim vinima Kvarnera i tradicijom proizvodnje vina u obitelji Katunar. Prezentacija je moguća na više jezika uz stručno vođenje sommeliera ili enologa. Podrum i sala primaju grupe do 50 osoba, ali su uvijek dobrodošli i individualni posjetitelji. U slučaju kada gosti žele privatni tailor-made program, vlasnici osmišljavaju doživljaj koji će najviše odgovarati interesima grupa ili pojedinaca. Gosti često u svojim recenzijama hvale vino i domaćine pa tako pišu da su se izvrsno proveli u šetnji te da preporučuju Žlahtinu, ali i druga vina.

Naišli smo i na ovakav komentar: "Prekrasna mala vinarija s fantastičnim izborom lokalnih vina! Imali smo degustaciju vina po povoljnoj cijeni i bilo je odlično. Bez obzira na nesavršeni engleski, razumjeli smo gotovo sve. Degustacija je bila profesionalno odrađena i vođena, a mini-tura po mjestu vrlo informativna i ugodna. Uglavnom, lijepa mala vinarija s pristojnim cijenama lokalnih vina koju vrijedi posjetiti ako ste u blizini.

Otok Krk i žlahtina, neraskidiva veza od davnina

Otok Krk poznat je po počecima pismenosti u Hrvata, misalima i brevijarima, a u eno-gastronomskom smislu najviše po Vrbničkoj žlahtini, kvalitetnom suhom bijelom vinu koje se proizvodi od autohtone sorte (žlahtina bijela). Ova sorta uspijeva u krčkom vinogorju, konkretnije u Vrbničkom polju, a stigla je na otok Krk 80-tih godina 19. stoljeća. U Vrbničkom polju našla se tek između dva svjetska rata. Ime vina 'žlahtina' potječe od slavenskog pridjeva 'žlahten', što znači plemenit.

Žlahtina je svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Oštrija klima, karakteristična za sjeverno podneblje Jadrana, daje joj svježinu. Žlahtina se naročito ističe svojim specifičnim mladenačkim 'bouquetom', a najbolje se sljubljuje uz ovčji sir, ribu i morske specijalitete te jela od bijelog mesa.

Vinogradi u Vrbničkom polju smješteni su u depresiji

Vrbnik je poznato malo mjesto na istočnoj obali otoka Krka. Osim po žlahtini i najužoj ulici na svijetu, Vrbnik je poznat po svojoj glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi 'Vrbniče nad morem'. Svojom bogatom poviješću, Vrbnik nazivaju kolijevkom pismenosti u Hrvata i zasigurno je jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku. Poput drugih starih kaštela na otoku i Vrbnik se smjestio visoko na hridi što doslovce uranja u more. Prvi puta se spominje u povijesnim dokumentima 11. stoljeća. Stanovnici su se stoljećima najviše bavili poljoprivredom, ali i pomorstvom i ribarstvom. Danas je najpoznatiji proizvod Vrbnika i Vrbničkog polja Žlahtina.

Žlahtina je autohtona krčka sorta

Prema navodima starijih mještana, prije no što je vino steklo slavu, u polju su se uglavnom uzgajale žitarice. Loza se tada uzgajala uz rubove polja, a vino se proizvodilo samo za vlastite potrebe. Otok Krk pak ima tisućljetnu tradiciju u proizvodnji vina i pjenušaca. Još u antičkim vremenima vino je bilo jedan od glavnih proizvoda otoka kojeg su u to doba nastanjivali Iliri. Šira regija prvu slavu stekla je zahvaljujući pucinskom vinu, za koje Plinije (I. st.) navodi: "Julija Augusta svojih 86 godina života Pucinskom vinu mogla je pripisati, jedino ovo i ni jedno drugo ne okusivši. Raste u zaljevu Jadranskog mora na hridi brijega, kamo dopire morska struja, a priređuje se za mali broj amfora, i misli se da za lijekove nijedno drugo nije bolje."

Vinogradi u Vrbničkom polju smješteni su u depresiji 1 km udaljenoj od mora i Velebitskog kanala. Žlahtina, kao autohtona krčka sorta, vrlo se brzo i dobro aklimatizirala na tom položaju. Tlo karakterizira ilovača i crvenica na rubnim područjima, a ovaj položaj terena zahvalan je i u sušnim periodima. To je područje s velikim dnevno-noćnim oscilacijama temperature što vinu daje specifičan okus, okus u kojem istinski uživamo.

"Vinogradarstvo i vinarstvo generacijama su strast i tradicija ove obitelji. Vino nije samo naš posao, to je naš stil života. Zato stvaramo poeziju u čaši“, navode Katunari.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Katunar Žlahtina Vrbnik


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."