Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinfest 2019
  • 08.07.2019. 12:00
  • Zadarska, Benkovac

Vinfest i titulu šampiona posvetili prerano preminulom Željku Katuši

Ovaj pehar i šampionsku titulu posvećujem svom prijatelju i prijatelju svih vinara, rekao je Šime Škaulj, poznati vinar iz Nadina. Sav utržak od doniranih vina namijenjen je peteročlanoj obitelji prerano preminulog Željka Katuše, jednog od osnivača smotre vina sjeverne i srednje Dalmacije.

Foto: Stela Filipi/Grad Benkovac
  • 597
  • 183
  • 0

Jubilarni 10. Vinfest Benkovac, održan proteklog vikenda,  imao je dobrih vina, ali i jaku humanitarnu notu. Cijelu manifestaciju organizatori - Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravnih kotara i Udruga vinara Zadarske županije - posvetili su prerano preminulom Željku Katuši, koji je, među ostalim, bio i jedan od pokretača ove, sve uspješnije smotre vina sjeverne i srednje Dalmacije.

“Ovaj pehar i šampionsku titulu posvećujem svom prijatelju i prijatelju svih vinara”, rekao je Šime Škaulj, poznati vinar iz Nadina.

Njegov vrhunski Merlot 2016., proizvod OPG Vinarije Škaulj, ocijenjen s 89 bodova apsolutni je šampion ovogodišnjeg Vinfesta. Primajući odličja  u dojmljivom ambijentu Kaštela Benković u Benkovcu, gdje se odvijala svečanot proglašenja najboljih, spontan i dugotrajan pljesak svih nazočnih Škaulj je izazvao gestom prema pokojnom Katuši, tom za života uspješnom i omiljenom agronomu.

Sjećanja i donacija za Željkovu obitelj

Podsjetimo, Katuša je iznenada, u svojoj 59. godini preminuo u ožujku ove godine. Svi koji su ga poznavali rado ga se sjećaju i za njega imaju samo lijepe riječi. “Pravi prijatelj. Domoljub. Pošten i častan čovjek. Dobar otac i suprug. Veliki agronomski stručnjak. Najbolji student svoje generacije”, samo su neki od epiteta izrečenih o Željku Katuši.   

Karijeru je započeo u PK Zadar, nastavio u Vinariji Benkovac, od početka u Domovinskom ratu, ranjen 1991. Sudjelovao u Oluji.  Prvi pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije. Pod njegovim vodstvom realizirani su brojni projekti među kojima i sustav za navodnjavanje Baštica u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Podignut je rasadnik Piket gdje su povrćari dobili kvalitetne presadnice što je bila garancija za kvalitetnu povrćarsku proizvodnju.

Ništa manje važno nije niti sufinanciranje nabavke sadnica voća, vinove loze i maslina uz pomoć jedinica lokalne samouprave što je rezultiralo obnovom voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva nakon Domovinskog rata. Tijekom njegovog rada u Vinariji Benkovac  započeli su istražni radovi za sadnju 100 hektara  Badelovih vinograda na kršu u Korlatu.

Evocirajući  uspomenu na Željka Katušu mnogi podsjećaju na njegov nemjerljiv doprinos razvoju vinogradarstva i vinaratva u Ravnim kotarima. A kada je prije dvije godine na Sabatini dobio priznanje “Stjepan Bulić” za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva, Željko je rekao: “Ovo priznanje posvećujem i dijelim sa svim vinogradarima i vinarima Ravnih kotara koji su nas svojim uspjesima sve učinili ponosnim”. To se ne zaboravlja.

Iza Željka Katuše Katuša ostala je supruga Marina, četiri sina: Šime, Josip, Zvonimir i Ivana, te  kćer Katarina. Samo smrt je Željka mogla odvojiti od njegovih najmilijih kad im je najviše trebao. Znaju to svi vinari, svi sudionici ovogodišnjeg Vinfesta, pa su donirali vina koja su oni, kao i posljetitelji kupovali po 100 kuna za butelju, a sav utržak namijenjen je obitelji Željka Katuše.

Najbolja crna i bijela vina

Inače, na ovogodišnji Vinfest pristigao je 71 uzorak vina iz cijele Dalmacije, najviše iz Ravnih kotara. Podjeljeno je 35 zlatnih, 25 srebrnih i 10 brončanih medalja.

Uz apsolutnog pobjednika Šimu Škaulja, šampion u kategoriji bijelih vina na tržištu je Maraština 2018. Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih . Šampionsku titulu u kategoriji otvorenih crnih vina zaslužio je Merlot 2018. mladog vinara Mladena Maraša iz Vrsi. Najbolje otvoreno bijelo vino je Sauvignon blanc 2018. Vinarije Diadora Eko, vlasnika Zdravka Žuže iz Pogradine kod Posedarja. S ciljem poticanja domaćih autohtonih sorata i ovaj put su posebno ocjenjivana vina od Maraštine i Plavine, što je također ideja Željka Katuše. A pobjednici su Obrt Karaba, vlasnika Šime Kurtova iz Pakoštana i Opg Ivaneža iz Zagrada u općini Škabrnja.

Sve u svemu lijepa, uspješna manifestacija, na Kaštelu Benković u Benkovcu uz sjećanje na Željka Katušu, poštenog i časnog čovjeka iza kojega je ostalo puno dobroga. Puno, puno više od - sjećanja.


Fotoprilog


Tagovi

Vinfest 2019 Benkovac Donacija za obitelj Katuša


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce