Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 02.10.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Rešetari

Vinarske majstorije obitelji Kraljić, aroma jagode u sivom pinotu

Jednom kada se počnete ovim baviti, vrlo brzo ulazi pod kožu i postaje dio vas. Grožđe i vino je jako lijepa odnosno najljepša grana poljoprivrede, poručuje Ozren Kraljić.

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 381
  • 28
  • 0

Pažljiv uzgoj vinograda, berba, kvalitetno grožđe i dobar majstor u podrumu recept su za kvalitetno vino.

Vinska priča obitelji Kraljić iz Rešetara kraj Nove Gradiške, kreće 2006. godine, a danas na dva i pol hektara uzgajaju tri sorte grožđa.         

"Graševinu, sivi pinot i cabernet sauvignon. Prva ozbiljnija berba bila je 2009. godine kada smo skidali prve plodove našeg vinogradarskog rada. Zadnjih 10 ili 14 godina, kako se uzme, bavimo se proizvodnjom grožđa i vina“, prepričava nam Ozren Kraljić.

Poboljšali proizvodnju zahvaljujući potporama

U toj proizvodnji prvo im je pomogla Hrvatska turistička zajednica Programom poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima, pomoću kojeg su uspjeli završiti kušaonicu vina, a nakon toga koriste mjere Programa ruralnog razvoja. 

"Prošle godine smo koristili operaciju 6.3.1. Uzeli smo si dobivenim sredstvima lijepu opremu koja će nam koristiti za proizvodnju naših vina. Bazirali smo se na povećanje kapaciteta, ali samim tim i kvalitetu. Tu je punilica, tank za maceraciju grožđa, gdje planiramo macerirati i našu graševinu. Sivi pinot bi trebao ići na maceraciju od 9 do nekih 18 sati, dok ćemo crnu sortu cabernet sauvignon, macerirati od pet do osam dana“, pojašnjava.

Ozren Kraljić: Zanima me isključivo zdrava priča o vinogradu

Isto tako, ove godine su aplicirali na operaciju 6.2.1. "Riječ je o dodatnoj djelatnosti na OPG-u, rad usluga s traktorom i mehanizacijom. Svakom mladom čovjeku, koji planira ostati u radu na zemlji i u poljoprivredi, ovo je velika prednost i mogućnost, kako unaprijediti svoju zemlju puno brže nego da to radi s vlastitim prihodima. Plan je povući do milijun i pol kuna iz europskih sredstava i to možda nije veliki novac za nekoga, ali za jedno gospodarstvo, s 1,5 do 2,5 hektara, to je ogromno“, ističe Ozren.

Prema riječima našeg sugovornika, tako će se moći bolje posvetiti tržištu i promovirati ovo područje.  

"Novogradiško vinogorje nije prepoznato na vinogradarskom tržištu, ali planiramo ga staviti na vinsku kartu Hrvatske, kao jedno kvalitetno vinogorje, koje može i mora polučiti dobre rezultate, a s idejom željom i iskustvom mislim da tu imamo velike mogućnosti“, smatra Kraljić.

Aroma jagode u sivom pinotu

Mogućnosti su velike i u vinskom podrumu, gdje se, ovisno o željama i ukusu, mogu dobiti razne arome vina, u ovom slučaju aroma jagode u sivom pinotu.

"Aroma jagode se stvara u procesu vinifikacije, dakle u podrumu. Mi smo to radili sa sivim pinotom, koje je bijela sorta grožđa. Njega smo macerirali 14 sati na temperaturama koje će omogućiti te arome jagode ili maline. Temperatura i enzimi u maceraciji, odnosno kvasci u fermentaciji su bitni za dobivanje tipa vina koje mi želimo dobiti za naše tržište", objašnjava.

No, da bi vino bilo privlačno, potrebno je i kvalitetno grožđe, a ovogodišnje stanje u vinogradu obitelji Kraljić je i više nego zadovoljavajuće.

"Smatram da je grožđe jako dobro i da će nam dati dobru osnovu i bazu za rad u podrumu, tako da neće biti previše intervencija. Ova proizvodnja je izuzetno teška i zahtjevna, ali jako izazovna i zaljubljiva. Tako da jednom kada se počnete baviti vrlo brzo ulazi pod kožu i postaje dio vas. Grožđe i vino je jako lijepa, odnosno najljepša grana poljoprivrede“, poručuje ovaj vinar.

Kako vino izgleda možete pogledati u videu:


Tagovi

Obitelj Kraljić Vino Sivi pinot Aroma jagode Potpore


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner