Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fešta Vina
  • 31.08.2022. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Jelsa

Vinarija Luviji odnijela pobjedu na velikom ocjenjivanju hvarskih vina u Jelsi

Većina vina osvojila je više od 85 bodova (srebrna medalja), a četiri vina ocijenjena s 90 i više bodova što se vrednuje kao zlatna medalja.

Foto: Julio Frangen
  • 1.777
  • 65
  • 0

Pošip Luviji 2021. ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina na 4. Jelsa Summer Wine Tasting održanog u okviru renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde koji od 2014. preporuča kupcima trenutna vina na hrvatskome tržištu. Hvarska vina ocjenjuju se od 2019. godine u suradnji s Turističkom zajednicom Jelse i udrugom Hvarski vinari u sklopu tradicionalne manifestacije Fešta Vina Jelsa.

Za ovogodišnje ocjenjivanje bilo je prijavljena 33 uzorka - devet bogdanuša, trinaest ostalih bijelih vina otoka i jedanaest u kategoriji plavac mali. Većina vina osvojila je više od 85 bodova što se na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda vrednuje kao srebrna medalja (tri zvjezdice), a četiri vina ocijenjena s 90 i više bodova što se vrednuje kao zlatna medalja (četiri zvjezdice).

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: bogdanuše, ostala bijela vina otoka i plavac mali. U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci Nikola Colnago (vinar i certificirani kušač), Davor Šestanović (certificirani kušač), Kristina Jukić (sommelierka), Mario Kolumbić (sommelier), Yvan Esteve (sommelier i vinski trgovac), Siniša Matković-Mikulčić (turistički vodič), Katherine Kit Pepper (vinska publicistkinja) i enolog Saša Zec (predsjednik komisije).

Većina vina osvojila je više od 85 bodova

"Cilj ocjenjivanja je naglasiti važnost izvornih sorti i potaći vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama, prije svega - bogdanuši", objašnjava voditeljica projekta Marija Vukelić. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. "Budući da je ocjenjivanje bilo naslijepo, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane", istaknula je.

Najbolje ocijenjena vina

U kategoriji Bogdanuše najbolje ocijenjena vina su Zlatan Bogdanuša 2021 (Zlatan otok, 91 bod), Bogdanjuša Carić 2021 (Carić vina , 88,10) i Bogdanuša Pavičić Selekcija 2021 (Pavičić vina, 87). U kategoriji Ostala bijela vina otoka prva tri mjesta osvojila su vina Pošip Luviji 2021 (Luviji, 92,66), Beleca 2021, (Tomić vina 91,50) i Cesarica Carić 2021 (Carić vina 89,33), a u kategoriji Plavac mali, Plavac mali Barrique 2018 (Tomić vina 2013, 91,50), Zlatan Plenković Exclusive 2016 (Zlatan Otok, 89,50) i Plavac Ivan Dolac 2013, (Vinarija Svirče, 89,50).

Najbolje ocijenjeno vino -  ukupni pobjednik ocjenjivanja Pošip Luviji 2021 osvojilo je 92,66 bodova.

"Ovogodišnje ocjenjivanje pokazalo je napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora: da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi kakvoću svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na još višu razinu", zaključuje Marija Vukelić.


Fotoprilog


Tagovi

Ocjenjivanje vina Marija Vukelić Jelsa summer wine tasting Vinarija Luviji


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!