Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija "Korenko"
  • 18.11.2017. 07:30

Vinarija koju čuva sv. Elizabeta i u kojoj se proizvodi vino njoj u čast

Korenovi ističu kako kupci sve više traže slatka, ženstvena vina, pa su svoje vinograde upotpunili i trsovima žutog muškata, idealne sorte za proizvodnju takvih vina.

Foto: Sandra Špoljar i
  • 767
  • 51
  • 0

I u vinariji Marija Korena iz Križevaca, nedavno je svečano obilježen blagdan sv. Martina i mošt je postao mlado vino. Godina je bila dobra, pa je razloga za zadovoljstvo ima. Goste je počastio kobasicama kuhanim u vinu i pečenenim kestenima, našlo se tu i raznih narezaka te domaćih kolača, a mlado vino moglo se degustirati besplatno. Da bi svi mogli u potpunosti uživati u Martinju, gostima je, kako bi se svi sigurno vratili kući, bio osiguran i besplatan taxi prijevoz.

Ovaj mladi vinogradar posjeduje trsove graševine, sauvignona te žutoga muškata, a vinogradi se nalaze na tri različite lokacije. U Brckovčini nedaleko od Križevaca na vinogradarskom području Mladine, zatim potkalničkoj općini Gornja Rijeka te Međimurju, koje je također nadaleko poznato po kvalitetnim vinima.

Kupci sve više traže slatka, ženstvena vina

"Žuti muškat smo tek nedavno počeli uzgajati, jer od njega se dobiva slatko, ženstveno vino, koje kupci sve više traže. Inače je to stara sorta, rasprostranjena po cijelom svijetu. Ima žuto-zelene bobice srednje veličine i vrlo su ukusne i za jelo. Sveukupnim smo urodom zadovoljni, lozu smo na vrijeme prskali, pa nismo imali većih problema s bolestima", priča nam Mario.

Kapelica (uz vinariju) koju je obnovila obitelj Koren

U okolici Križevaca, obitelj Koren ima i vinariju, kušaonicu vina te prostor u kojem se ljubitelji dobrog vina i prigorskih specijaliteta mogu u dobrom društvu odmoriti od svakodnevnice. A sve pod zaštitom sv. Elizabete, čija se kapelica nalazi uz samu vinariju, a Korenovi su je obnovili kako bi privukla pažnju posjetitelja.

"Jednostavno, činilo nam se da se o sv. Elizabeti premalo zna, a evo smatra se zaštitnicom mira, dobrotvora, problematičnih brakova, žrtava preljuba, krivo optuženih i udovica. Po njoj smo nazvali i jedno naše vino. Radi se o cuvée vinu Elizabeta odnosno mješavini graševine i souvignona", ističe Mario Koren.

Kakve sve vrsta vina proizvodi križevačka Vinarija "Korenko", pogledajte i na web stranici ove tvrtke: http://www.korenko.hr/

U vinogradima mu savjetima i radom pomažu otac Ljubomir od kojeg je i naslijedio ljubav prema vinogradarstvu i majka Marina. Upravo njezina silueta krasi i etiketu na boci njihove graševine.

Roditelji su počeli posao s vinom, a ja ga nastavljam

“Nismo htjeli poput većine, na etikete stavljati slike grozdova i trsove, već smo se, s obzirom da nam je prezime Koren, odlučili za crtež korijena biljke iz kojeg onda izlazi silueta žene, koja predstavlja mamu, a nacrtao ju je moj otac“, priča nam ovaj mladi križevački vinogradar.

Vina obitelji Koren mogu se kušati u većini križevačkih ugostiteljskih objekata te kupiti u trgovinama "Magma" i "Robin". Kvaliteta im je potvrđena na brojnim domaćim i stranim izložbama vina od kojih izdvajamo zlatnu medalju za vino sauvignon, osvojenu na izložbi "Alpe Adria 2017."

Foto: Sandra Špoljar i "Korenko" d.o.o.


Fotoprilog


Tagovi

Mario Koren Križevci Vinarija Brckovčina Žuti muškat Ženstveno vino Sv. Elizabeta Kapelica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.