Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi vinara
  • 02.05.2020. 12:00

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

U Italiji restorani, barovi i kafići ostaju zatvoreni još mjesec dana, a koronavirus je uništio i globalnu trgovinu i izvoz. Upravo iz tih razloga tamošnji proizvođači vina doživljavaju veliku krizu i suočeni su s brojnim problemima.

Foto: Depositphotos/bondvit
  • 672
  • 51
  • 0

Talijanska proizvodnja od 47,5 milijuna hektolitara vina u 2019. maknula je s trona Francusku, najvećeg proizvođača vina u svijetu. Ipak, najpoznatija vinska zemlja prednjači u izvozu, u vrijednosti 9,8 milijardi eura čime nadmašila talijanskih 6,4 milijarde eura. U Italiji se proizvede gotovo petina svjetskih vina, a u toj se zemlji proda više od polovice.

Francuska najveći izvoznik, a Velika Britanija najveći uvoznik vina u 2018.

Trenutni zastoj koji je posljedica Covid-19, teško je pogodio vinogradarske mediteranske zemlje, pogotovo Italiju.

Prodaja blizu nule

Lodovico Giustiniani, predsjednik poljoprivrednog lobija Confagricoltura u vinogradarskoj regiji Veneto, rekao je za AFP: "Domaće tržište se ugasilo kad su se restorani i barovi zatvorili početkom ožujka, a situacija nije bila bolja ni što se tiče izvoza. Prodaja pjenušca svjetskim restoranima i vinskim barovima sada je blizu nule".

"Drugi kanal distribucije, onaj u supermarkete, i dalje radi, ali ne može nadoknaditi kanal prodaje restoranima i barovima koji je u potpunosti zaustavljen", nadodao je.

Veća potražnja za osnovnim namirnicama, a manja za vrhunskim sirevima i skupljim mesom

Giustiniani je vlasnik vinarije Borgoluce, čiji se Prosecco ne prodaje u supermarketima, već se izvozi u SAD i Aziju, a prošlog mjeseca je njegova tvrtka zabilježila pad prodaje za čak 90%.

Neka od najprestižnijih talijanskih vina pate?

"Desetljećima je crno vino Barolo fokusirano na maksimalnu kvalitetu i tako se našlo na vinskim listama najboljih svjetskih restorana", kaže Paolo Boffa, predsjednik zadruge Terre del Barolo. No, situacija je vrlo kritična s obzirom na to da se 90% tog vina prodaje u zatvorenom kanalu distribucije poput restorana.

Ostala vina, kao što su Barbere ili Dolcetta, postižu bolji napredak zbog pristupačnijih cijena i dostupnosti u trgovinama mješovitom robom. Ipak, ističe on: "Takva prodaja ne može spasiti proizvodnju".

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Podsjećamo, i Europska komisija je predvidjela da će potrošnja vina u 27 država članica EU pasti na 108 milijuna hektolitara, odnosno 24 litre po stanovniku što predstavlja pad od 8% u odnosu na prosjek zadnjih pet godina. 

Problemi i sa skladištenjem

Vinari ne samo da brinu za prodaju, već i logistiku. Budući da vino u podrumima nije prodano, neće imati kamo s novim koje će proizvesti ove jeseni. Proizvođači Barola se nadaju se da će im biti omogućeno skladištenje izvan tradicionalnog proizvodnog područja, što je inače podložno strogim klasifikacijskim pravilima.

Pitanje za razmatranje je hoće li proizvođači smanjiti proizvodnju zbog trenutne manje potražnje?

Konzorcij vina Chianti već je donio odluku o smanjenju proizvodnje za 20%. Ovaj korak, kojeg je predsjednik Giovanni Busi nazvao "drastičnim", vjerojatno bi prouzrokovao ozbiljnu ekonomsku štetu proizvodnji.

Destilacija vina za proizvodnju dezinficijensa?

Neki proizvođači razmatraju odluku o destilaciji dijela vina lošije kvalitete kako bi ga pretvorili u etanol koji se koristi za proizvodnju hidroalkoholnog gela, koji je trenutno vrlo tražen. Vinske zadruge Francuske, Italije i Španjolske apelirale su na Europsku uniju da izdvoji 350 milijuna eura za europski projekt destilacije u iznosu od 10 milijuna hektolitara.

Coldiretti, talijansko poljoprivredno udruženje, Vladi je iznijelo plan pretvorbe najmanje tri milijuna hektolitara jeftinijeg vina u dezinfekcijsko sredstvo. "To bi rješenje moglo privući proizvođače čije vino ima kratak rok trajanja", rekao je Giustiniani. Međutim, ovo nije opcija za vrhunska vina poput Barola, koja se mogu čuvati desetljećima.

Talijanska vlada u nedjelju je objavila da će 1. lipnja biti otvoreni restorani, barovi i kafići, a iz tamošnje vinske industrije poručuju da je to velika i lijepa vijest iako sumnjaju da će restorani i barovi u skorije vrijeme ponovo biti puni ljudi.

"Svi razumijemo ozbiljnost ove epidemije i krizu koju će izazvati za naše obitelji, ali mi poljoprivrednici smo navikli žrtvovati se i nećemo se odreći proizvodnje.", zaključuje Boffa.


Tagovi

Vino Proizvodnja vina Italija Skladištenje Etanol Destilacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]