Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Vojvodine
  • 20.03.2018. 14:15

Vinari iz Vojvodine konačno udruženi

Vojvođanski vinari i Privredna komora Vojvodine radiće na razvoju kvalitetnih vina i vinskog turizma.

Foto: Pixabay / Engin_Akyurt
  • 331
  • 58
  • 0

Vojvođanski vinari su se, nakon više neuspelih pokušaja, udružili u grupaciju pod krovom Privredne komore Vojvodine. Inicijativa je potekla od uglednih proizvođača grožđa i vina, koji smatraju da će im komorski sistem omogućiti efikasniji nastup na tržištu.  Kako je za Dnevnik rekao predsednik PKV Boško Vučurević sada će moći da se uključe se u javnu raspravu o postupku donošenja zakona i drugih propisa koji se odnose na njih:

"Sa službom Udruženja poljoprivrede PKV-a, analiziraće mere ekonomske politike i predlagati kako da se unapredi poslovanje vinogradara i vinara. Naš cilj je da u saradnji sa Grupacijom za turizam i ugostiteljstvo promovišemo tu perspektivnu privrednu granu".

Budućnost donosi još kvalitetnija vina

U Vojvodini je registrovano više od stotinu vinarija, sa više od 600 različitih vina. Postoji 5.000 hektara vinograda, uglavnom vinskih sorti, a poslednjih godina se šire visokokvalitetne sorte. Vučurević kaže da su na to su uticali Zakon o sadnom materijalu, subvencije Ministarstva poljoprivrede, kao i konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

"Veliki napredak postiže se u poboljšanju kvaliteta i grožđa i vina. Raste ponuda vina sa zaštićenim geografskim poreklom, prate se svetski trendovi, oprema u podrumima je sve savremenija, uvode se značajne novine, koje imaju veliki uticaj na kvalitet pića. Sve to, uz najnovije podsticajne mere države za podizanje vinograda, garancija je da se u budućnosti može očekivati dalje širenje površina pod vinovom lozom i povećanje proizvodnje kvalitetnih vina", rekao je Vučurević.

Razvoj vinskog turizma

Dodaje i da je vinski turizam sve atraktivniji i značajniji, jer je vino postalo motiv za otkrivanje novih destinacija, posetu poznatim vinskim podrumima, potragu za novim proizvođačima, upoznavanje drugih kuhinja, običaja, navika i manifestacija. Veruje da bi vinari u tome trebalo da pronađu svoj interes, a posebno napominje da je prodaja vina u sopstvenom podrumu najisplativija. Zbog toga će PKV uložiti napor da poveže  turističke agencije i vinarije, u cilju osmišljavanja vinskih tura, kao i njihovu promociju kod nas i u svetu.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Privredna komora Vojvodine Boško Vučurević Grupacija Vinari Vojvodina Vinski turizam Vino


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.