Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOI
  • 22.11.2020. 15:00

Vina Soltvadkerti i Friuli dobili zaštićenu oznaku izvornosti

Vino Soltvadkerti pravi se od povijesne mađarske sorte Ezerjó, a talijansko Friuli dolazi s južnih padina predgorja Alpa.

Foto: Facebook/ EU Food & Farming
  • 213
  • 113
  • 0

U registar zaštićenih oznaka izvornosti, Europska komisija upisala je još dva vina, Soltvadkerti iz Mađarske i Friuli iz Italije. 

Vina s Dunava i Tise

Soltvadkerti vina dobila su naziv po regiji iz koje potječu, a prave se od povijesne, mađarske sorte Ezerjó

Proizvode se na području rijeke Dunav i Tise, a veći dio vinograda nalazi se između 110 i 120 metara nadmorske visine. Tlo je pjeskovito što omogućuje brže zagrijavanje, a njeova svijetla boja bolje reflektira sunčevu svjetlost, što pomaže u dozrijevanju.  

"Zahvaljujući lokalnim ekološkim uvjetima, korištenoj sorti i stručnosti vinara i vinogradara, proizvodnja ovoga pića bilježi značajan rast tijekom godina. Obiteljske vinarije koje posluju u tom području postale su pokretačka snaga, a ograničavanje proizvodnje i određivanje datuma berbe bili su presudni u razvoju tehnika uzgoja grožđa, što je dodatno pojačano odležavanjem u bačvama“, stoji u priopćenju EK. 

Vina proizvedena pod ovim imenom mogu biti bijela blijedo-zelene ili zelenkasto žute boje s diskretnom aromom cvijeta grožđa i jako kiselim, oštrim okusom koji traje; desertna vina od suhog grožđa je zlatno-žute boje složene arome i okusa koji podsjeća na med i zrelo ili suho voće, visokog prirodnog sadržaja šećera, pune, masne teksture te pjenušavo, svježe, lagano i prozračno vino srednjeg intenziteta blijedo-zelene ili blijedozelenkasto-žute boje i diskretnog cvjetnog mirisa, čvrstog, živahnog, oštrog, kiselog i karakterističnog voćnog okusa - arome tipične za sortu Ezerjó.

Friuli - starenjem razvijaju note orašastih plodova

Vino Friuli poznato je još i pod nazivom Friuli Venezia Giulia i Furlanija te dolazi sa sjeveroistoka Italije, regije Furlanija-Julijska krajina. 

Najbolji vinogradi u ovom području nalaze se na južnim padinama predgorja Alpa u južnom dijelu područja, s izravnim sunčevim zrakama uz noćni hladni povjetarac s Jadrana. Od lokalnih sorti, Friulano je najpoznatija i najvažnija, a daje svježa vina koja, kako stare, razvijaju note orašastih plodova i komorača. Mogu biti bijela ili pjenušava. 

Boja je kod oboje slamnato žuta, a arome se razlikuju. Dok je kod bijelih cvjetna i voćna, pjenušava su travnata i intenzivna.

Inače, grožđe je bilo nadaleko poznato kao Tocai Friulano, ali je 2006. Europska unija zabranila korištenje imena koja imaju određenu sličnost ili povezanost s mađarskim vinom Tokaji.

Rumunjsko vino Adamclisi zaštićeno oznakom izvornosti

Ova dva nova pridružit će se 1.174 već zaštićenim nazivima vina s oznakom izvornosti. Popis svih dostupan je u bazi podataka eAmbrosia koju možete pronaći ovdje.


Tagovi

ZOI Soltvadkerti Mađarska Friuli Italija Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.