Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novostvorene sorte grožđa
  • 11.09.2017. 10:00

Vina od novostvorenih sorti imaju kupca

Sorte vinove loze kosmopolita, panonija, bačka, petka, petra i frajla su domaće sorte stvorene na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a vino od ovog grožđa se lako rasproda.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.075
  • 115
  • 0

Vinogradari u Temerinu nuobičajeno rano obrali su sve sorte za bela vina i za roze, a u narednom periodu će, uz italijanski rizling, obrati i sorte za crvena vina - kaberne fran, kaberne sovinjon i merlo.

"Zapiši prijatelju da smo berbu počeli 8. avgusta. Piši i pamti. Inače početak berbe je kod nas prosečno od 22. do 24. avgusta", kaže vlasnik vinarije "Vindulo" Laslo Dujmović.

Vojvođanski teroar

Do sada su obrane sorte kosmopolita, panonija, bačka, petka, petra i frajla. Reč je o domaćim sortama stvorenim na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koje su svoj potencijal pokazale na oglednom dobru departmana u Sremskim Karlovcima.

Kako Dujmović kaže, kod odabiranja sorti rukovodili su se principom da to budu sorte koje su stvorene za vojvođansko područje ili da budu svetske sorte koje verodostojno odražavaju vojvođanski teroar. Polazeći od te činjenice, za svoja vina kaže da su jedinstvena, vesela, živa vina - sa posebno divnim mirisima, jako lepim kiselinama, koje su sa druge strane izbalansirane sa umerenim alkoholnim sadržajem i bogatim ekstraktom, koji potiče iz bogatog vojvođanskog tla.

Vina od naših sorti imaju svoju publiku

Sa plasmanom vina od domaćih sorti vinove loze neme problema, tako da se uglavnom od berbe do berbe sve proizvedeno i rasproda.

Vinarija "Vindulo" ima vinograde na šest hektara. U dobrim godinama proizvedu do 50.000 litara vina, a za ovu, sušnu godinu, procenjuju da će proizvesti tek polovinu od te uobičajene količine. U portfoliju vinarije je čak 60% vina od sorti stvorenih na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo. Grožđe ne dokupljuju.

U ovoj vinariji je sve precizno, pa su javnosti dostupne i precizne informacije o sortama zastupljenim u vinogradu: šardone (klon 75 i klon r 8) - 2.2 ha, bačka - 0.16 ha, petra - 0.12 ha, kosmopolita - 0.31 ha, panonija - 0.96 ha, italijanski rizling (klon SK-54) - 0.96 ha, merlo (klon 516) - 0.37 ha, kaberne sovinjon (klon R5) - 0.37 ha, kaberne fran (klon E11) - 0.37 ha, frankovka - 0.37 ha, sira - 0.037 ha i probus - 0.016 ha.

Vina iz ovogodišnje berbe će biti "šarena"

Dujmović konstatuje da je period sazrevanja grožđa bio skraćen i da nije bilo dovoljno vode za sve fiziološke procese u lozi:

"Ove godine u grožđu imamo mnogo šećera. Mi smo u jednom momentu izmerili čak 120 ekslovih stepeni. To nije garancija za lepo i izbalansirano vino. Vino bi trebalo da ima i lepe mirisne strukture. Pored alkohola, trebalo bi da ima i kiseline. Kiselina je kičma. Ove godine nije bilo vremena za razvijanje unutrašnjeg sadržaja zajedno sa mirisnim materijama. Na sreću, to nije slučaj sa svim sortama".

Da napomenemo da ekslova skala ima radijus od 0 do 130 stepeni. Kada se preračuna, Dujmović nam je rekao da u njegovom grožđu izmerio čak 27% šećera. Dakle, iz ove godine možemo očekivati jaka vina, sa velikim procentom alkohola.

Vinski turizam

Dujmović namerava da proširi svoje vinograde. Kako kaže "kuburi" sa komšijama, jer čim čuju da hoće da kupim zemlju za vinograd, cena "ide u nebo". Investira i u vinski turizam. Počela je izgranja šest soba za prenoćište, čiji se završetak planira sledeće godine. Time bi obezbedili smeštaj za 14-16 gostiju.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Vindulo Laslo Dujmović Temerin Vino


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."