Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinceška 2023.
  • 20.01.2023. 15:40
  • Osječko-baranjska, Kneževi Vinogradi

Uz prvi snijeg obilježena Vinceška u najvećoj hrvatskoj vinariji

Evo kako je izgledala Vinceška u najvećoj hrvatskoj vinariji koja je danas obilježila blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.100
  • 134
  • 0

S prvim ovogodišnjim snijegom, na Banovom brdu u Baranji, vinarija Belje obilježila je tradicionalnu Vincešku, blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Kao i svake godine, ovaj događaj obilježava početak rezidbe i nove vinogradarske godine. Vinograd i lozu je blagoslovio župnik Ivo Zečević, a trsovi su zaliveni vinom kako bi ova godina donijela dobar urod i kvalitetno grožđe.

"Spoj naše moderne vinarije i starog podruma u Kneževim Vinogradima koji se prvi puta spominje 1526. godine, daje nam za prvo reći da smo jedna od najpoznatijih i najistaknutijih vinarija u Hrvatskoj", izjavio je tom prigodom Damir Leko, od nedavno novi predsjednik uprave Belja.

Kako je istaknuo, ta je tvrtka lani prodala 3,65 milijuna tisuća litara vina, a njihova godišnja proizvodnja iznosi 3,5 milijuna. "Premašili smo godišnju proizvodnju, a porasli i u svim segmentima vina. Posebno smo ponosni na nova pjenušava", napomenuo je Leko.

Kaže kako je za rast prodaje zaslužna izvrsna turistička sezona, a istom se nadaju i ove godine. "Poseban naglasak dajemo ne samo na hotele i restorane u Dalmaciji nego i na one u kontinentalnom dijelu zemlje", napomenuo je poručivši da će se njihova mlada vina berbe 2022. kušati prije Uskrsa, a na Vinceškoj su posjetiteljima priredili mlado vino od sorti graševine i merlota.

Divljač stvara probleme u Baranji

Razgovarali smo i s enologom ove poznate vinarije, Marijanom Kneževićem koji je rekao kako Belje trenutno ima većinom mlade vinograde posađene 2006. godine. "Krenuli smo u sadnju s vlastitim sredstvima kada država još nije davala poticaje u tolikim iznosima kao danas", napomenuo je rekavši da sada, ipak, zbog klimatskih promjena razmišljaju o eksperimentima i uvođenju novih sorti. 

Marijan Knežević, enolog vinarije Belje

"Iza nas je sušna i izazovna 2022. Međutim, kako je odmicala, tako je dolazilo do karakteristične kontinentalne godine", rekao je Knežević. Osvrnuo se i na klimatske promjene rekavši kako već 11 godina nema značajnog snijega, a imamo velike intervale padalina i suša. "Na to će znanost trebati odgovoriti, oko nas već ima dobrih primjera. Tim su koracima već krenule zemlje poput Austrije koja uvodi nove sorte", napominje ovaj enolog.

U vinogradima imaju probleme s divljači, pogotovo, naglašava on, otkako je na granici Hrvatske i Mađarske postavljena žica. "Njihova migracija je bila zaustavljena, a sada imamo ogromnu populaciju divljih životinja", napomenuo je. Međutim, svjestan je da se njihovi vinogradi nalaze u Baranji, poznatom hrvatskom i europskom lovištu.

Dodao je da vinovu lozu štite na propisan način, a maksimalno se trude koristiti mehaničku zaštitu. "Zakonodavni okviri Europske unije su donijeli svoje i treba ih poštovati", zaključio je. 

Za vinogradarstvo i vinarstvo 223 milijuna eura

Na ovom je događaju prisustvovao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, a kazao je kako pripremaju nove intervencije u sklopu podizanja novih nasada, ali i opremanja novih vinarija. Riječ je o ulaganjima od 223 milijuna eura za alokaciju u trajanju od pet godina.

Kušala se mlada graševina i merlot

"Standardno ćemo objaviti i natječaj kroz vinsku omotnicu u rujnu", najavio je rekavši da je Hrvatska, kada je u pitanju vinarstvo, na visokoj razini samodostatnosti.

HR ekološko vinogradarstvo u brojkama + što se mijenja s potporama?

"Određeni sortiment još uvijek uvozimo, ali iz godine u godinu podižemo nove nasade i rekonstruiramo postojeće. U doglednom razdoblju planiramo visoku razinu samodostatnosti koja će pokriti naše tržište", zaključio je.


Fotoprilog


Tagovi

Vinceška Vincekovo Vina Belje Damir Leko Marijan Knežević Tugomir Majdak Sveti Vinko Blagoslov vinograda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo