Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2018
  • 28.09.2018. 09:00

Ususret Sabatini: Pijemo 50 puta manje pjenušca od Francuza

Naši ljudi se još ustručavaju otvoriti bocu pjenušca. U Francuskoj se, primjerice, potroši pet litara po glavi stanovnika, a kod nas službeno 2 decilitra. Budući da pola od toga popiju naši turisti ispada da prosječan Hrvat godišnje popije jedva decilitar pjenušca i to uglavnom na dočeku Nove godine, kaže Božo Novaković.

Foto: Arif Sitnica
  • 758
  • 139
  • 0

Da mi je netko prije 10, 15 godina rekao da će se na zadarskom području proizvoditi pjenušci, rekao bih mu da je luđak, kaže Želimir Bašić iz Zadružnog saveza Dalmacije.  Ove riječi imaju dodatnu težinu jer ih je izrekao popularni Bašo, veliki autoritet koji u malom prstu ima sve o vinu,  vinarstvu i vinogradarstvu, posebno u Dalmaciji.

Ali, eto i takvim znalcima se ponekad dogodi kriva procjena. "Nije mi žao da sam pogrišija. Dapače“, rekao je Bašo u Zadru, u najavi 28. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina, koji će se ove godine od 15. do 18. studenog prvi put održati u Malom Lošinju, u Primorsko-goranskoj županiji. U sklopu najave programa manifestacije predstavljeno je i pet od ukupno šest pjenušaca koliko ih se trenutno proizvodi na području Zadarske županije.

Pet od ukupno šest

"Bolje da se pjeni vino nego ljudi“, započeo je predstavljanje Božo Novaković, predstavnik Hrvatske udruge vinarskih gradova, koja je suorganizator ovogodišnje Sabatine. Novaković je podsjetio da je tradicija pjenušaca u Dalmaciji ipak dugotrajna, oko 120 godina. Na Dugom ratu, primjerice,  proizvodio ga je Radoslav Petrić početkom 20 stoljeća. Plasirao ih je u Trst. Vlahov iz Šibenika imao je postrojenje u Zadru. "Veseli da tradicija pjenušaca oživljava i to posebno u zadarskom kraju gdje se na području Ravnih kotara u posljednjih 20-ak godina događa prava renesansa vinogradarstva  pa i podrumarstva koje prije nije bilo razvijeno“, rekao je Novaković.

Pjenušcima ususret Sabatini

Na vođenoj degustaciji ponuđena su dva pjenušca Vinarije Jokić, Maraština 2015 i Grenache iste godine. Zatim, Primo Vinarije Degarra od sorte Pošip, koji je ujedno i prvi pjenučac proizveden na zadarskom području. Kušao se i  pjenušac Tulo Martina Baričevića koji je proizveden od meda, a prije dvi godine na Sabatini je proglašen šampionom eksperimentalnih proizvoda. Kao posljednji, peti po redu predstavljen je i Rabiosa, pjenušac Stjepana Vučemilovića od sorata Lasina, Chardonnnay i Malvasija dubrovačka.

Vučemilović je pojasnio kako se odlučio proizvoditi pjenušce.

Najbolji od zaboravljene Lasine

"U starom vinogradu na poziciji Okoša u Diklu, uz introducirane i domaće sorte, imam i gotovo zaboravljenu staru sortu Lasinu. Njoj očito ne odgovara tlo sa visokim ph vrijednostima pa nije dozrijevala. Bolje reći, ostajala je šarolika, a kako su za pjenušca bitnije visoke kiseline nego sladori, odlučio sam, uz vina i prošeke, proizvesti i pjenušac. Lasini sam dodao nekoliko bijlih sorti, prvenstveno Chardonnaya, od kojega se inače rade najpoznatiji svjetski šampanjci,  i Dubrovačke malvasije. Ispalo je dobro, reakcije vinoljubaca su više nego pozitivne pa ću s pjenušcima nastaviti“, rekao je Vučemilović, koji je prije dvije godine zasadio novi vinograd na području Cerodola, najboljeg vinogradarskog položaja u zadarskom kraju.

Svi ponuđeni pjenušci, u sklopu najave Sabatine 2018, vrhunski su i nose oznaku Brut, jačine  od 12, 3 do 12, 7 posto vol. Nakon degustacije i neformalnog ocjenjivanja (boja-bistroća, perlanje, miris i okus) svi ponuđeni pjenušci dobili su solidne ocijene od nazočnih vinara, novinara i čelnika Zadružnog saveza Dalmacije.

Pila ga i Madamme Pompadour

Nepcima većine kušača/ocjenjivača najviše se je godio Rabiosa Stjepana Vučemilovića. “Ima sve odlike vrhunskog pjenušca”, procijenio je i Želimir Bašić. On ističe da kod nas treba razvijati kulturu pijenja pjenušaca jer je znanje naših potrošača o tom piću “ravno nuli”. “Bitno im je samo da je slatko i da pukne kad se otvara”, dodao je Bašo.

Bolje da se pjeni vino nego ljudi

“Naši ljudi kao da se još ustručavaju otvoriti bocu pjenušca", kaže Božo Novaković. U Francuskoj se primjerice potroši pet litara po glavi stanovnika, a kod nas službeno 2 decilitra. Budući pola od toga popiju naši turisti ispada da prosječan Hrvat godišnje popije jedva decilititar pjenušca i to uglavnom na dočeku Nove godine. Osim što su opojni, pitki osvježavajući  pjenušci su i zdravi jer su bogati antioksidansima. Podsjetimo, pila ih je i glasovita Madamme Pompadour, pa se u ovakvim prigodama obično citira i njezina izjava da je šampanjac (kod nas pjenušac)  jedino vino od kojega oči svijetle, a obrazi ne crvene. Pijući ga MM Pompadur je  bila  -  stalno zaljubljena!


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina 2018 Pjenušci Zadarska županija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer