Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 04.09.2018. 09:00

Uspješan obiteljski posao Vinarije Pinkert: otac i kći udružili snage pa proizvode 60.000 litara vina godišnje!

Na 15 hektara zemlje na kojima raste 65 tisuća trsova vinove loze smjestio se vinograd obitelji Pinkert. Otac Zoltan, zaljubljenik u vinogradarstvo i kći Kristina godišnje proizvedu 60 tisuća litara vrhunskog vina čime nižu brojne uspjehe!

Foto: dnevnik.hr
  • 2.527
  • 256
  • 0

U mjestu Suza u Baranji na 15 hektara zemlje na kojima raste 65 tisuća trsova vinove loze smjetio se vinograd obitelji Pinkert. Otac Zoltan, zaljubljenik u vinogradarstvo i kći Kristina godišnje proizvedu 60 tisuća litara vrhunskog vina čime nižu brojne uspjehe u Vinariji Pinkert.

Za poslove u vinogradu zapošljavaju 20-ak ljudi koji su iz okolice Suze, no sve ih je manje, požalio se Zoran, zbog odlaska u inozemstvo pa je nedavno svim svojim zaposlenicima povećao plaće.

Svoju viziju ne bi mogao ostvariti bez Kristine

Vinogradarstvo je u obitelji Pinkert prisutno već generacijama, pa je logičan potez bio nastavak razvijanja te poljoprivredne kulture. Prije osam godina u širenju poslovanja priključila se i njegova kćer Kristina Pinkert koja je zadužena za podrumarstvo, vinarstvo, prodaju i marketing.

Danas je obitelj Pinkert treći najveći proizvođač vina u Baranji. Zoltan ističe kako svoju viziju ne bi mogao ostvariti bez Kristine, a mlada vinarka ne razmišlja o odustajanju. Nakon školovanja u Budimpešti vratila se u rodnu Baranju, u kojoj osjeća da je vinarstvo njezin poziv, piše Dnevnik.hr.

Diče se sa osam sorti vina, a nagrađivani su više puta

Sorte Vinarije Pinkert nagrađivane su mnogo puta, no obitelj uvijek ističe kako im je najveća nagrada povratak gostiju i kupaca. Osim dobrog vina, svi koji posjete Vinariju Pinkert sa sobom ponesu i dio kulture tog kraja te doživljaj koji pruža malena i živopisna kušaonica vina u kojoj se može pronaći osam sorti vina - Graševina, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muškat žuti, Portugizac, Frankovka, Cabernet sauvignon i Merlot.

Svoje vino još uvijek najviše prodaju u Hrvatskoj, ali posluju i s Mađarskom, Njemačkom i Finskom.

Zoltan kaže kako je najbolje u ovom poslu kad vidi sređen vinograd, kad je lijep plod i kad dođe do berbe, pa ponesu kući jedan od naljepših "materijala" za vrhunsko vino.

Uz HBOR-ovu pomoć restrukturirat će vinograd

Uz sve nedaće koje mogu zadesiti vinogradare i vinare, Zoltan je optimističan te kaže kako će istim intenzitetom u ovome poslu biti još najmanje deset godina. Obitelj Pinkert četiri je puta dobila sredstva Europske unije kojima su ulagali u opremu, podizali kvalitetu i standard, a sljedeći je korak proširenje podruma i kušaonica.

"Iskoristili smo HBOR-ova sredstva namijenjena poduzetnicima koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova za restrukturiranje vinograda. Bilo nam je jako važno da nam neka banka izađe ususret s povoljnim kamatama i ročnosti kredita jer u vinogradarstvu i vinarstvu uvijek je riječ o dugoročnim ulaganjima. Puno je tu našeg rada i truda, ali ovakve mjere olakšavaju poslovanje", kaže Kristina Pinkert.

Cilj im je stvaranje zaokružene poslovne priče. Iako vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo šetnje po predivnim poljoprivrednim posjedima te mirisanje i kušanje vina, oni su dokaz da je uspješno poduzetništvo moguće i u kontinentalnim krajevima Hrvatske.

Za više informacija o mogućnostima financiranja, obratite se HBOR-u na jedan od niže navedenih kontakata.


Izvori

Dnevnik.hr


Tagovi

Suza Baranja Zoltan Pinkert Vinarija Pinkert Vinograd HBOR Financiranje Vino


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!