Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 19.02.2019. 16:00
  • Grad Beograd, Mladenovac

Uroš Pantić: Roze će vratiti vinsku kulturu u Srbiju

"Naš roze je napravljen od čistog merloa. Neko stavlja svoje najbolje crno grožđe u crveno vino, ja stavljam to u roze i mislim da je to prevagnulo za kvalitet i našu prepoznatljivost," objašnjava Uroš Pantić.

Foto: Julijana El Omari
  • 767
  • 359
  • 0

Svako vino ima svoju priču, a svaki vinar interpretaciju te priče, međutim u vinariji Pantić toj priči nikad kraja, pa uz tamjaniku, roze ili šardone, možemo imati dijalog, malo tračariti ili se jednostavno dogovoriti pre nego što održimo monolog. Ovo nije slučajno, jer brend ove male vinarije u selu Rajkovac kraj Mladenovca zove se upravo Priči nikad kraja, a njihova vina dobila su imena po različitim oblicima pripovedanja.

"Vinarija je počela sa radom 2016. godine, a prvi vinogradi posađeni su 2014. Počeli smo sa 50 ari, a sada imamo 5 ha pod vinogradima: a od sortimenata nekih 2,5 ha šardonea, 1 ha merloa, 1 ha kabernea i ostalo je bela tamjanika", navodi Uroš Pantić (30) koji je zajedno sa svojom porodicom pokrenuo ovu vinariju.

Uzročnici fitoplazme pronađeni u našim vinogradima

Jedina mladenovačka vinarija ispod Kosmaja 

Jedina mladenovačka vinarija ispod Kosmaja godišnje proizvodi 30.000 litara vina i najviše insistira na kvalitetu. Sve što rodi u vinogradu ide u vino. Početnim muljanjem, mešanjem i isprobavanjem osvojili su prve nagrade na lokalnim takmičenjima, a kasnije i na svetskim. Počeli su sa vinom pod imenom Presto belo i crveno koje im je 2015. godine na takmičenju u Beču donelo zlato.

"Tada je barik Presto dobio zlato u konkurenciji sa 20.000 vinarija iz 40 zemalja. Na Sajmu vina u Beogradu dobili smo dva srebra i bronzu, u Novom Sadu takođe, dva srebra i bronzu i celokupni smo pobednici Novosadskog sajma. Naš srebrni Roze Dogovor je favorit vinarije koji dosta podseća na ružicu. To je bio neki naš početak i po tome smo postali prepoznatljivi", kaže Uroš. 

Sve što rodi u vinogradu ide u vino (Foto: Julijana El Omari)

Roze vino svuda u svetu postaje sve popularnije, pije se kad je mlado, služi hladno, a njegova univerzalnost dopušta da se kombinuje uz svaku vrstu hrane; crveno ili belo meso, slatko ili slano, pa zbog toga Uroš smatra da baš roze može vratiti izgubljenu vinsku kulturu u Srbiji. 

Podsticaji za podizanje voćnjaka, vinograda i hmeljarnika

Roze napravljen od čistog merloa

Smatra da je potrebno da taj roze bude malo tamniji, a ne oranž ili boje lososa - kako ga opisuju, jer kako je pojasnio "treba da budeš originalan".

"Naš roze je napravljen od čistog merloa. Neko stavlja svoje najbolje crno grožđe u crveno vino, ja stavljam to u roze i mislim da je to prevagnulo za kvalitet i našu prepoznatljivost. Ne ostavljate da prerodi, nego skidate do nekih 2, 2,5 kg po čokotu, što je jako bitno, jer onda on dobiju svoju slast, šećer i sve ono što ti je potrebno da napraviš kvalitetno vino u svom podrumu", objašnjava ovaj mladi vinar iz Rajkovca.

Kaže da postoji svega par velikih vinarija u Srbiji, a da je problem u tome što izvestan broj njih ne sadi svoje vinograde već kupuju grožđe iz Makedonije. 

Iako još uvek mala i mlada vinarija u Šumadiji - vinskoj regiji Srbije, Uroš Pantić smatra da će se upravo svojim kvalitetnim vinima probiti do velikog tržišta; počeo je sa zlatom u Beču, a nastaviće na svetskom vinskom takmičenju - Dekanter u Londonu. Srbiji se predstavio rozeom, a nada se da će to biti samo uvod u navike ispijanja ovog takozvanog pića bogova i ljudi.


Foto prilog


Tagovi

Vino Vinograd Roze Uroš Pantić Vinarije Šardone Merlo Kaberne Tamjanika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...