Ovih dana u vinogorju Veleučilišta u Požegi počelo je branje raznih sorata grožđa. Veleučilište ima 36 tisuća trsova s mnogobrojnim sortama!
Bliži nam se jesen, stoga je vrijeme za tradicionalnu berbu grožđa. Upravo ovih dana u vinogorju Veleučilišta u Požegi počelo je branje raznih sorata. S obzirom na to da je ljeto bilo dugo, toplo i bez oborina, nije ostavilo značajnije posljedice na kvalitetu grožđa, ali količina je puno manja no prošle godine.
"Godina je bila teška, ali na kraju smo dobili grožđe vrhunske kakvoće, međutim znatno manje količine. Od 30 do 40 posto je manji urod od prošle godine. U nekim situacijama je i 50% manje mošta", rekao je Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.
Tuča je oštetila samo dio bijelih sorti u vinogorju veleučilišta, a najveće probleme uzrokovao je kasni mraz, koji je područje Požeško-slavonske županije pogodio krajem travnja ove godine.
Veleučilište u Požegi ima pet i pol hektara vinograda i 36 tisuća trsova s mnogobrojnim sortama od kojih je najzastupljenija graševina.
"Prošli tjedan počeli smo s bijelim sortama: pinot bijeli, chardonnay, pinot sivi. Ove godine berba je počela mjesec dana ranije no prošle, a urod je oko 40% manji", rekao je student Veleučilišta u Požegi, Ivan Ivković iz Virovitice.
Berba je ove godine počela znatno ranije. Prema analizama veleučilišta kvaliteta grožđa, a samim time vina, bit će izvrsna.
"Danas beremo pinot sivi i krajnje je vrijeme da ga skinemo. Šećeri su od 95 do 100 Öechsle-a. Na sorti chardonnay su 100 Öechsle-a, a na pinotu su oko 93. Alkohol bi po izračunima trebao biti oko 13 posto, ali znamo da to nije baš uvijek tako jer sorte koje su došle do 100 Öechsle znaju biti i do stupanj više, oko 14 posto alkohola", rekao je Mesić.
Öechsle-ova ljestvica mjeri gustoću, što je indikacija zrelosti grožđa i sadržaja šećera koji se koristi u proizvodnji vina, a bitan je parametar i za predviđanje postotka alkohola. Bijele sorte grožđa se inače beru ranije od crnih, ali prema riječima našeg sugovornika, najbitnije je pratiti postotak šećera. Unatoč nepovoljnoj godini, mrazu i maloj količini grožđa, na sorti muškat žuti profesori i studenti odradili su prorjeđivanje trsova.
"S obzirom na to da stil vina koje proizvodimo zahtjeva da bude poluslatko i da ima određenu količinu alkohola od 12,5 do 13,5 posto, svake godine pa tako i ove moramo ograničiti urod", objašnjava Mesić.
Berba je preporučljiva u što ranijim jutarnjim satima, kako bi grožđe iz kašeta u preradu došlo što hladnije.
"Iz kašeta postoje dvije opcije. Jedna opcija je da grožđe ide na muljaču ili runjaču, gdje se bobice drobe i odvajaju od peteljke. Druga opcija je da se grožđe preša cijelo nakon čega pumpama odlazi u tankove na bistrenje", priča Mesić.
Mošt se bistri 24 sata, a sljedeći dan se pretače u posudu za fermentaciju. Fermentacija starta s određenim sojevima kvasaca i prati se njezina dinamika kao i za kraj kakvoća vina dobivenog pojedinim tehnološkim postupkom.
Za berbu je potreban veći broj studenata, ali ispitni su rokovi pa mnogi od njih imaju obaveze. Stoga je pomoć stigla iz Francuske. Tri studentice iz pokrajine Champagne, preko projekta koji financira regija Grand Est, posjetile su Veleučilište u Požegi i sudjelovale u berbi.
"Vinogradi kao i tehnike branja na ovom području, poprilično se razlikuju od naših u Champagni. Kod nas je loza niža, kao i grozdovi stoga je teže hodati i brati plodove. U Champagni imamo i drugačije košare u koje beremo grožđe, a zatim ga stavljamo u veće posude. One teže 50 kilograma, stoga je i taj dio berbe kod nas teži. Isto tako, naši vinogradi su na puno višim područjima", rekla je Guyot Romane iz mjesta Avize u Francuskoj.
Uz pomoć domaćih i stranih studenata, grožđe će biti obrano u kratkom roku, a njegova kvaliteta urodit će konačnim željenom plodom - vrhunskim vinom.
Foto: screenshot/youtube.com
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica
Partner
Požega,
Hrvatska
tel: 034 202-192,
e-mail: info@poljoprivredna.tv
web: http://www.poljoprivredna.tv