Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugizac Plešivica
  • 12.09.2020. 10:30
  • Zagrebačka, Lokošin Dol

Ubrani prvi grozdovi portugisca, bit će ovo plodna godina za mlado vino s Plešivice

Ove autohtone sorte sada na Plešivici ima 50-ak hektara, što je oko 10 posto od ukupnih vinograda. Nekada ga je bilo puno više, no sada je kvaliteta vina odnosno pjenušaca, u prvom planu.

Foto: Marinko Petković
  • 327
  • 317
  • 0

Berba prvih grozdova autohtone sorte portugizac na Plešivici održana je u vinogradu OPG-a Josipa Braje u Lokošinom Dolu, kod starog podruma Mladine. Sudeći po vrlo dobroj kvaliteti grožđa, bit će ovo još jedna plodna godina za prvo mlado vino na tržištu, koje je i robna marka Zagrebačke županije.

Podsjetimo, prošle godine udružilo se desetak tamošnjih vinogradara, članova obnovljene Udruge 'Portugizac Plešivica' i prvi put zajedno proizvelo od najboljega grožđa, s najboljih položaja, mlado vino 'Portugizac Plešivica Selection'. Ono će se moći kušati na tradicionalnom 'Festivalu portugisca' na zagrebačkom Bundeku, koji će se održati krajem listopada, gdje je smotra preseljena s Trga bana Jelačića zbog epidemioloških mjera uslijed pandemije korovavirusa.

Zadruga PZ Plešivica proizvela zajedničko vino

Tomislav Haramija, predsjednik udruge, kazao je da je ideja bila doći na tržište sa zajedničkim proizvodom s ondašnjih amfiteatara koji daju sve bolja vina. Vinogradari su lani dali sirovinu iz koje je Poljoprivredna zadruga proizvela 1.350 litara vina, a tako će biti i ove godine. Dodao je da vjeruje da je ovo početak stvaranja prepoznatljiva brenda i da će ubuduće interes biti i veći. Osim što su grožđe dali za proizvodnju 'selection' vina, i sami su nastavili, pod vlastitom etiketom, proizvoditi ovo mlado vino.

Enolog Željko Gregurić, tajnik udruge, kazao je da ovo nije baš sretna godina što se tiče prodaje jer je nekim vinarima pala i do 90 posto. "Nadam se da će i ova incijativa revitalizacije sorte dati rezultate što se tiče veće prodaje na tržištu", naglasio je. 

OPG Josipa Braje ima tri ha vinograda na sedam lokacija u Lukošinu Dolu

Prema njegovim riječima, ova vinarska podregija pripada u Plešivičko-Okićko vinogorje. Tamošnji vinari su se udružili još prije 20-ak godina na incijativu inž. Drage Režeka iz vinarije Mladina, koji je zaslužan za mnogo toga dobroga na Plešivici, posebno kada se radi o starim sortama, ali i onim međunarodnim, kao što je Vetlinac crveni. Udruga danas ima 20 članova, a ima i onih, koji smatraju da nije dobro graditi brend poznate vinske regije, kao što je Plešivica na jeftinom mladom vinu.

Kako se čulo, portugisca sada ima 50-ak ha, što je oko 10 posto od ukupnih vinograda, kojih je nekada bilo puno više. No, sada je kvaliteta vina, odnosno pjenušaca, u prvom planu. Josip Braje može se pohvaliti dugom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu, što je odlika većine tamošnjih vinara, gdje se ova lijepa tradicija prenosi s koljena na koljeno. Osim Josipa, tu je i sestra Ivana, koja je titulu županijske vinske kraljice, nadogradila i diplomom Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ukupno imaju tri ha vinograda, koji su smješteni na sedam lokacija u Lokošinom dolu na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara te oko 14.500 trsova, a jedini su nagrađivani vinari od samo dva domaća proizvođača Vetlinca crvenog, stare austrijske sorte, koja od bijelog grožđa daje crveno vino.

Županija traži one koje se brzo ne umaraju  

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, kazao je da Zagrebačka županija stoji iza poljoprivrednih proizvođača udruženih u udruge, a godišnje za potpore vinarima izdvoji između jedan i dva milijuna kuna. Dodao je da o njima samima ovisi žele li biti još bolji i organiziraniji, jer su tržišni izazovi veliki.

"Držimo da ćemo tako dodatno potaknuti njihov rad i nadamo se, dobiti nove proizvođače jer interes za poljoprivredu proizvodnju općenito nije u porastu. Županija traži one koji se brzo ne umaraju, jer je u ovoj krizi pala potrošnja vina i oporavka neće biti tako brzo", kazao je Kraljičković.

Portugizac s Plešivice 

Inače, plešivički vinari dobili su i međunarodno priznanje za portugizac u Pečuhu i Palkonyiji gdje je 2016. godine održano i 5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca, Portugieser Du Monde.

Naime, iz Hrvatske je bilo pristiglo 16 uzoraka: iz Plešivice, Kutjeva i Ludbrega. Vino tamne rubinske boje iz devet različitih zemalja s predanim 101 uzorkom obilježilo je ovo ocjenjivanje i festival kao ‘novom erom portugisca’. Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe, zatim onog starije berbe, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25 posto te bijela, rose i pjenušava vina od ove sorte.


Fotoprilog


Tagovi

Portugizac OPG Josip Braje Autohtona sorta Plešivica Brend


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.