Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište grožđa
  • 17.06.2021. 07:30

U trendu sorte grožđa bez semenki - prednjače italijanski proizvođači

Potrošači sve više cene praktičnost, stoga grožđe bez semenki postavlja nove standarde i najviše ih privlači. Kakav mu je potencijal u Evropi?

Foto: Depositphotos/schigirin91@gmail.com
  • 2.660
  • 171
  • 0

"Sa 110 hektara ranog grožđa, od kojih su gotovo sve sorte bez semenki mi smo prvi evropski proizvođači koji se pojavljuju na svetskom tržištu", rekao je za Freshplazu, Angelo Brunezi sa sicilijanskog gazdinstva "Casa Grazia" koja se nalazi u gradu Đeli. Ovo se gazdinstvo već 10 godina bavi istraživanjem sorti bez semenki.

Evropski potrošači sve više cene praktičnost, stoga grožđe bez semena postavlja nove standarde i najviše ih privlači. Brunezi kaže da su odlučili da se baziraju na kupce koji traže ekskluzivan proizvod, kao što su oni u katarskoj Dohi, Abu Dabiju i Dubaiju kao i Skandinaviji, ali i u ponekim evropskim državama. Izvoze u Kanadu i sve zemlje u kojima postoji potražnja za ovakvim sortama.

"Rano sazrevanje ovih plodova posledica je posebne mikroklime na području našeg uzgoja", napominje rekavši da su blizu mora i jezera Biviere koje je bogato biološkom raznolikošću.

Iz Sicilije, tačnije grada Macarone dolazi još jedan proizvođač ovakvog voća. Reč je o kompaniji "II Castelo" koja na 10 hektara uzgaja organsko grožđe bez semenki. Osim toga, njihovi proizvodi nose i zaštićenu oznaku geografskog porekla.

Kako bi uveo novine i konkretne rezultate, Simone Raniolo se fokusirao na organski uzgoj i sorte bez semena i, kaže za Freshplazu, ta kombinacija pokazala vrlo zadovoljavajućom. Njihova ciljana tržišta su Švajcarska, Nemačka, Francuska i Italija.

Da li je GMO?

Većina misli da je takvo voće rezultat genetske modifikacije ili naučnog "čarobnjaštva", no Gardening know how pojašnjava kako je zapravo nastalo kao rezultat prirodne mutacije.

Otkrivši to, vinogradari su počeli da ga razmnožavaju vegetativno, sadnjom reznica. 

Što se tiče tržišta, grožđe se ubraja u najpopularnije voće na područje Evrope. Shodno tome ima dobar potencijal, a posebno su tražene upravo sorte bez semenki. Od belih su to: tompson, svit glob, šugraone, regal, sentenia, autum krisp, od crvenih: krimzon, flejm, rubi, svit selebrejšon i timko, a od crnih sorti samper rojal, melodi, autum rojal i sejbl sidles.

Nakon banana, ova vrsta voća ima najveću uvoznu vrednost u Evropi i to 1,4 milijardi evra. Godišnje se njegov uvoz poveća za tri do četiri odsto, a cene osciliraju tokom godine. Iako je naš kontinent najveći globalni proizvođač grožđa, proizvodni troškovi rastu, a uzgoj postaje sve manje isplativ. Upravo to otvara mogućnost stranim proizvođačima.

Glavni evropski proizvođači stonog su Italija, Španija i Grčka, s tim da je Italija i glavni dobavljač u Evropi s proizvodnjom od oko milion tona godišnje. Iako je i Francuska veliki proizvođač sa 5,5 miliona tona, većina je namenjena proizvodnji vina.

Nemačka: Na tržištu 80 odsto grožđa bez semenki

Sorte bez semena postale su dominantnije tokom poslednjih godina i očekuje se dalji rast njihovog udela na tržištu, predviđa Centar za promociju uvoza iz zemalja u razvoju (CBI). Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo na čelu potražnje, ali sada se ovakve sorte preferiraju u većini zemalja severne Evrope. Na primer, nemačko tržište je blizu 80 odsto ponude onoga bez semena.

Tržišta južne i istočne Evrope imaju tradicionalniju potrošnju, uključujući lokalne sorte. Ukus i cena često utiču na kupovinu, ali će i tamo verovatno slediti trend bez semena u sledećim godinama.

Vinogradari u Španiji, a sve više u Italiji i Grčkoj, započeli su tranziciju prema ovoj proizvodnji kako bi udovoljili rastućoj potražnji. Takođe, u regijama poput Perua, Čilea i Južne Afrike, mnogi uzgajivači prelaze na te sorte. One sa semenkama neće nestati sa tržišta, ali će njegova potražnja zavisiti od cena i razlici u ukusu.


Tagovi

Grožđe Stone sorte grožđa Sorte bez semena Trend Vinogradarstvo Uzgoj vinov loze Italija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.