Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 20.02.2021. 09:00
  • Istarska, Galižana, Vodnjan

U rezidbi vinove loze ne koriste pile, a imaju i način kako izbjeći širenje Eske

Mladi enolog iz Vodnjana Matteo Giacometti-Moscarda pokazao nam je kako tradicionalno radi rezidbu na pedesetogodišnjoj sorti loze Malvazija Istarska

Foto: Elvis Morina
  • 1.392
  • 177
  • 1

Rezidba je posao s kojim počinje sezona radova u vinogradu. Vrijeme je to pripreme i određivanja rodnosti loza, a kako to rade u Istri, provjerili smo u vinogradu obitelji Giacometti-Moscarda.

Inače, područje Valdisugo prema starom vodnjanskom toponimu mjesto je nastarijeg vinograda ove obitelji. Vinsku priču započeli su Livia i Claudio, a tradiciju i obiteljski posao danas nastavljaju unuci Matteo i Luca. Riječ je o vinariji Babos, što je antičko ime za dio Vodnjana gdje se nalazi podrum njihove vinarije. Matteo je završio fakultet enologije u Italiji te danas upravlja proizvodnjom i kvalitetom vina, dok brat Luca brine da njihovi proizvodi nađu put do kupaca.

Cijepljenje na mjestu produžuje vijek trajanja loze

U vinogradu ove obitelji nalaze se loze Malvazije Istarske, stare oko 50 godina. Posađene su na divljem korijenu i onda cijepljene na mjestu. "Takvo cijepljenje produžuje vijek trajanja loze, jer one koje su cijepljene u rasadniku ne daju tako dobre rezultate", kaže Matteo. 

Ovaj enolog vjeruje da je tradicionalni način vezivanja trsa najbolji za vinograd. Takozvani venki nekad su se isključivo koristili za vezanje loze, no danas se koriste kukice i razni drugi materijali. Izbjegavaju korištenje plastičnih vezica, jer se plastika ne razgrađuje i vječno ostaje u nasadu.   

"Ne koristimo nikakve pile u rezidbi i režemo samo jednogodišnje ili dvogodišnje rozgve ili samo suhe čepove”, napominje i dodaje da na takav način izbjegavaju širenje gljivičnih bolesti kao što je Eska, koja u zadnje vrijeme zadaje probleme tamošnjim vinogradarima.  

Više o rezidbi pogledajte u video prilogu:


Tagovi

Vinogradarstvo Rezidba Malvazija Istarska Vodnjan Babos Eska Matteo Giacometti-Moscarda


Autor

Elvis Morina

Više [+]

Magistar novinarstva s višegodišnjim medijskim stažom. Urednik/novinar s domaćim i međunarodnim iskustvom na više radio postaja, internet portala te televizijskih emisija. Novinarstvom u poljoprivredi se bavi od 2015. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?