Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Erdut
  • 11.08.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

U Erdutu potekla graševina iz najveće ‘živuće’ hrastove bačve na svijetu

Ova je bačva napravljena 1989. godine, a svaka dužica predstavlja jedno stablo hrasta, koje na okupu drži 3,5 tone željeznog okova

Foto: Vedran Stapić
  • 2.436
  • 164
  • 0

Danas je na krajnjem istoku Hrvatske, u Erdutu, točno u podne u prigodnoj svečanosti poteklo vino iz najveće vinske bačve na svijetu u upotrebi, zapremnine 75.000 litara, a u kojoj je godinu dana odležala ovdašnja graševina.

“Riječ je o vinu berbe 2020, s 13 posto alkohola i 6 grama ukupnih kiselina”, otkrio je glavni enolog Erdutskih vinograda Damir Risek.

“Ova je bačva naš ponos, dika i dio turističke ponude, a time i spomenik najboljem drvetu na svijetu za odležavanje vina - a to je slavonski hrast”, dodaje ponosito Risek. 

Napravljena je 1989. godine, a svaka dužica predstavlja jedno stablo hrasta, koje na okupu drži čak 3,5 tone željeznog okova. 

Iz nje će se u narednim danima puniti u butelje graševina posebne limitirane serije, koja će uskoro naći i na tržištu.

Damir Risek
Damir Risek, glavni enolog

Očekuje se cijena oko 60 kuna za bocu ovog zlatnog nektara, a moći će se nabaviti u njihovoj vinariji, u maloprodajnoj mreži i pojedinim restoranima.

Očekuje se odlična berba

I ovogodišnja berba je pred vratima, a oni ju dočekuju spremno. “Svi parametri koje pratimo u vinogradu su jako dobri. Čak na tragu 2020. koja je dala sjajna vina.”, sa zadovoljstvom će glavni enolog uz konstataciju da je sušna godina ipak smanjila količine grožđa, ali da će to kompenzirati kvalitetom, smatra Risek.

Erdutska je vinarija s podrumom kapaciteta 6 milijuna litara i 450 ha vlastitih nasada jedna je od najvećih u Hrvatskoj, a čak 70 posto njihovih površina vinograda zauzima graševina.

U zadnje su 3 godine dio restrukturirali, zanovili 89 hektara, tako da im se trenutna proizvodnja kreće na razini 2,5 milijuna litara, kazala je Dunja Vukmirović, članica uprave ove tvrtke. 

Dunja Vukmirović
Dunja Vukmirović, članica uprave

Plasmanom su kaže zadovoljni - 95% prodaje ostvaruju na domaćem tržištu, a 5% ide u izvoz, dodaje direktorica i najavljuje povećanje prodajnih cijena vina.

“Nažalost, obzirom da svi inputi u proizvodnji rastu, počevši od goriva, gnojiva i ljudskog rada, moramo i mi uskladiti naše prodajne cijene, da bi proizvodnja bila održiva”, pojašnjava Vukmirović i uz najavu poskupljenja naglašava da će uvijek nastojati ponuditi najbolji omjer cijene i kvalitete.

Bačva u brojkama

Velika bačva Erdutskih vinograda najveća je vinska bačva na svijetu u upotrebi, kazuje. Zaprima 75.000 litara vina (100.000 butelja), a izrađena je 1989. godine u tvornici DIK Đurđenovac. Dužina joj je 6 metara, promjer 5, a za izradu je bila potrebna skoro cijela slavonska šuma - čak 109 stabala hrasta. 

Drvorez na bačvi dodan je 10-ak godina kasnije, za što je zaslužan slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija. Ukrašena je elementima hrvatskog pletera, Posljednje večere, motivima radova u vinogradima i slavlja nakon istih.


Fotoprilog


Tagovi

Graševina Bačva Erdut Erdutski vinogradi DIK Đurđenovac Mato Tijardović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]