Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zvonimir Bačić
  • 03.05.2020. 12:20
  • Zadarska, Lisičić, Stankovci, Benkovac

Tuča protutnjala i benkovačkim krajem, stradao vinograd Zvonimira Bačića

Uz velike štete u vinogradu, olujno nevrijeme s tučom napravilo mu je velike štete i u masliniku.

Foto: Zora Bačić
  • 4.084
  • 351
  • 0

Olujno nevrijeme nije jučer poštedjelo ni benkovačko područje. Velike štete u vinogradu, ali i masliniku nedaleko Stankovaca, zbraja Zvonimir Bačić

"Dogodila se elementarna nepogoda u najgore vrijeme. Vegetacija krenula i sad je sve zbog tuče deformirano, oštećeno, razbijeno...", kaže nam vlasnik vinograda s naslovne fotografije dodajući da je nevrijeme koje je protutnjalo tim dijelom Lijepe naše trajalo sigurno sat vremena, a tuča se obrušila u 2,3 navrata. 

"Što mi je sad činiti, ne znam. Vidjet ću sa strukom. Vidjet ćemo kako će se odvijati, što će biti dogodine", kaže i dodaje da nikad nije doživio ovakvo olujno nevrijeme. 

On i još jedan mještanin, otkriva nam, na dvije parcele imaju 80.000 loza koje su sada stradale. Samo na parceli s fotografije nalazi se 10.000-12.000 loza, a šteta je, već je sada vidljivo, ogromna. 

"Uložio sam puno energije, rađeno je u kršu, rigolano, frezano, a sad je stradalo", opisuje otkrivajući da, bude li Zadarska županija i proglasila elementarnu nepogodu, jako malo mogu očekivati kroz odštetu. 

"Vidjet ćemo kako će biti", zaključuje naš sugovornik. 

Podsjećamo, olujno nevrijeme poharalo je jučer i središnju Istru. Kiša s tučom zahvatila je neobično velik dio područja, no najgore je prošlo područje Trviža na Pazinštini i Vrha na Buzeštini.

Tuča veličine oraha poharala središnju Istru, štete u poljoprivredi i do 100%

"Obilna tuča lokalno je promjenjivim intenzitetom padala čak sat vremena, naročito na zapadnom dijelu Pazinštine i na gotovo cijeloj Buzeštini i Ćićariji. Štete u poljoprivredi bit će goleme, mjestimice i 100-postotne", javio je Istramet. 


Tagovi

Vinograd Zvonimir Bačić Tuča Štete Elementarna nepogoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).