Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodne nepogode
  • 29.08.2019. 08:30
  • Zadarska, Posedarje, Novigrad

Tuča i posolica potrgale 5.000 tona grožđa

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom pričinilo nove, velike štete na području Zadarske županije. Ova prirodna nepogoda došla je u najgore vrijeme. Grožđe je u završnoj fazi zriobe, otvoren put za botritis, a zbog karence ograničeno je korištenje zaštitnih sredstava , kaže Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.456
  • 202
  • 0

U pojedinim  vinogradima Zadarske županije berba je počela, u nekima će početi uskoro, a u većini neće ni počinjati. "Upravo tako. Lani je ubrano 10.000 tona grožđa, a ove godine neće niti pola od toga", kaže i dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković. On je  viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, pa dobro zna što se događa na terenu, uključujući i najnoviju "dežgraciju" koja je zahvatila područje općina Posedarje i Novigrad.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom ovih je dana pričinilo nove, velike šete, a najviše su stradali vinogradi i maslinici u Podgradini, Paljuvu, Pridragi…

Otučeno 70 posto uroda

"Ova prirodna nepogoda došla je u najgore vrijeme", kaže Vlatković. Grožđe je u završnoj fazi zriobe i sad je to otvoren put za botritis. Bobice u sebi imaju šećere, kiseline padaju, a oštećeno grožđe i lišće na udaru su bolesti sive plijesni, pojašnjava Vlatković.

Najgore je, kaže, što je ograničena mogućnost intervencije zaštitnim sredstvima pogotovo na ranim sortama. Za sorte koje kasnije sazrijevaju možda se još mogu upotrijebiti sredstva sa kraćom karencom, pokušati spasiti što se spasiti što se dade. "Uništeno je preko 70 posto uroda vinove loze, a stradale su i masline", kaže Mario Buterin, vinar i maslinar iz Paljuva.

Hoće li Buterin i ostali oštećeni vinogradari i maslinari zatražiti u svojim općinama pomoć, još se ne zna, a ako se odluče, svatko od njih treba nadležnoj komisji prijaviti štetu, potom posebna komisija izlazi na teren, provjerava i podnosi izvješće najprije dotičnoj općini, a općine potom traže od županije da proglasi elementarnu nepogodu.

Štete 22 milijuna kuna

Podsjetimo, župan Zadarske županije Božidar Longin donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za šire područje grada Benkovca, zbog tuče i jakog vjetra koji su tijekom 7. i 8. srpnja  nanijeli značajnu štetu na poljoprivrednim kulturama.

Na zahtjev Grada Benkovca prirodna nepogoda proglašena je za 21 naselje i to za  Benkovac, Buković, Bulić, Donje Ceranje, Gornje Biljane, Islam Grčki, Kolarina, Korlat, Kula Atlagić, Lepuri, Lisičić, Miranje, Nadin, Perušić Benkovački, Perušić Donji, Podlug, Podgrađe, Prović, Raštević, Šopot i Vukšić.

"Nastradali su vinogradi  od Stankovaca do Islama Grčkog, znači na potezu od 30  kilometara", kaže Vlatković

Odluka o prirodnoj nepogodi stupila je na snagu 15. srpnja, a sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, povjerenstvo Grada Benkovca obvezalo se unijeti prve procjene štete u Registar šteta, u Zakonom propisanom roku. "Štete iznose 22 milijuna kuna", kaže Mile Marić, predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području grada Benkovca. Sa svoje strane Grad Benkovac je poduzeo sve, predana je tražena dokumentacija, ali od ministratsva i županije još nema odgovora. Ništa konkretno, pa ni kad će se odštete početi isplaćivati što ljude najviše zanima, kaže Marić.

Urod upitan i dogodine

Štete  u vinogradima su i veće od procijenjenih jer, nije uništen samo ovogodišnji nego i urod iduće godine. U ovom slučaju nastupila je i defolijacija lista jer su vinogradi bili ampelotehnički dobro obrađeni, površikani i poplijevljeni, kaže  Zvonimir Vlatković.

"Da je krupa došla ranije, primjerice, u svibnju moglo se nešto i spasiti. Porezati loze na dva pupa pa da krenu nove dvije mladice, koje bi u međuvremenu stigle ojačati. Ali ovdje nemate što, nema izbora. Morat će se rizati "u zrelo" na jedan pup, a to znači da će indirektno i sljedeću godinu urod  biti znatno manji", pojasnio je Vlatković. On dodaje da su oštećenici već imali izdatke za sanaciju šteta, na zaštitu jer su oštećenja od tuče tretirali s pripravcima - botricidima u kombinaciji sa folijarnom prihranom, kako bi rane zacijelile tako da štete u konačnici ne budu još veće. Ovi izdatci nisu uračunati u onih 22 milijuna kuna koliko iznose prve procjene šteta od nedavne elementarne nepogode na širem benkovačkom području.

Posljedice orkanske bure i posolice

Izuzetno teškoj vinogradarskoj godini kumovala je početkom svibnja orkanska bura s dosad, u to doba, nezabilježenom posolicom iza koje su ostale nepopravljive posljedice. Nastradalo je cijelo podvelebitsko područje, najviše Pag, Vir, Nin, Ražanac... Cijeli zapadni dio Zadarske  županije. Sol je spržila sve što je u tom trenutku bilo zeleno, a posolica je poharala vinograde, voćnjake i povrtnjake sve do Škabrnje.

"Ako uberemo pola od prošlogodišnjeg uroda grožđa, možemo se poljubiti u lakat", kaže Zoran Pantalon, direktor Kraljevskih vinograda u Petrčanima.

 On ističe da je nakon posolice, tijekom svibnja palo rekordnih 177 litara kiše dok je prijašnjih godina prosjek bio ispod 50 litara. Ove godine neuobičajeno je bio vlažan i srpanj što je pogodovalo razvoju bolesti peronopsore i plamenjače.

 Sve u svemu, godina za zaborav i to, površinski gledano, u najvećem dijelu Zadarske županije.

Pošteđeni glavni vinogradarski položaji

Srećom, glavna vinogradarska područja kao što su Nadin odnosno Nadinsko blato (iako je krupa 9. srpnja i tu, na pojedinim mikrolokacijama, počinila i do 30 posto štete) , zatim područje općine Polača, pa Korlat, Lisičić sa Podgrađem i Lišane Tinjske vremenske su nepogode poštedjele.

"Sretno smo prošli", kaže  dr. sc.  Radoslav Bobanović. Na plantažama PZ Masvin rane sorte kao što su Chardnonay i Muškat žuti od bijelih, te Merlot i Syrah od crnih već su pobrane, a i sve ostalo ide svojim tijekom. "Očekujemo ubrati oko 7 vagona grožđa i proizvesti 35.000 litara vina", kaže Bobanović. Omjer sladora i kiselina gotovo je idealan. Sladori od 20 do 23 ovisno o sorti, kiseline oko 6, Ph vrijednosti 3 -3,5. "Po svim parametrima godina je bolja nego prošla. Berba, doduše,  kasni 10-ak dana u odnosu na prošlogodišnju, ali ovo je realno vrijeme za trganje", kaže Bobanović.

Suvlasnik Masvina nije propustio dodati da su i masline dobro ponijele, a jedino su podbacile smokve zbog i to sušnog ožujka i velikih kiša u svibnju pa smokvina mušica, kako reče Bobanović,  nije odradila svoj posao oplodnje.

Hoće li kiše omesti berbu?

Nastavak berbe mogle bi omesti kiše koje od ponedjeljka najavljuju metereolozi. Po nekima, upravo na zadarskom području moglo bi pasti i do 50 litara kiše po četvornom metru. "To nebi bilo nikako dobro. Do 20 litara ne može berbu malo odgoditi, ali ne može štetiti", kaže Tomislav Glavić, poznati nadinski vinar i predsjednik Udruge vinara Zadarske županije.

No, dodaje Glavić, ako padnu enormne količine mogu izazvati botritis i čak onemogućiti ulazak u vinograde za duže vrijeme.

"To bi dodatna bila katastrofa", kaže Glavić, ističući da će i pod uvjetom da nastavak berbe prođe u najboljem redu ova vinogradarska godina ostati upamćena po brojnim klimatskim promjenama  i elemantarnim nepogodama. "Bit će puno manje grožđa. Manje od 50 posto u odnosu na prošlogodišnju berbu kada je na području Zadarske županije ubrano oko10.000 tona grožđa. "Bura, posolica i krupa uzele su danak pa je više od pola vinograda potrgano i prije početka berbe. Utjeha je, ako se tako može reći, što je ovo grožđa što je ostalo stvarno vrhunske kvalitete", tvrdi Tomislav Glavić.


Tagovi

Tuča Zadarska županija Zvonimir Vlatković Prirodna nepogoda Berba grožđa Urod


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.