AgroKlub.ba

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Vinogradarstvo » Tržište biostimulatora u porastu od 10%

Tržište biostimulatora u porastu od 10%

Sabatina

Tržište biostimulatora u porastu od 10%

Datum: 05.11.2016. 12:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Ne postoje ujednačeni zakonski kriteriji za proizvodnju i upotrebu biostimulatora, istaknuto je na stručnom skupu u sklopu Sabatine.

Dušik pospješuje rast i razvoj vinove loze, sastavni je dio lisnog zelenila i bjelančevina, nalazi se u encinima, hormonima, vitaminima. U slučaju njegova nedostatka dolazi do slabljenja vegetativnog potencijala rasta. Suvišak dušika izaziva prebujan habitus trsa zbog čega dolazi do debelih mladica, mjehurasto-spužvastog naboranog lišća, produžene vegetacije, smanjene kvalitete grožđa i smanjene otpornosti na bolesti i niske temperature.

Bitno je naglasiti da gnojidbu najtočnije radimo ako napravimo kemijsku analizu tla i lišća, priča mr.sc. Marijo Tomić na susretu vinogradara i vinara Sabatina.

Raste tržište biostimulatora!

Rast tržišta biostimulatora ima godišnji rast od 10,1%, ukazao je David Gluhić iz Agro Experta d.o.o. koji je predvidio da će ovo tržište do 2025. dosegnuti vrijednosti od 5,5 milijardi USD. No, unatoč tome, i biostimulatore muče zakonske regulative.

Ne postoje ujednačeni zakonski kriteriji za proizvodnju i upotrebu biostimulatora. Za tržište EU glavnu ulogu igra EBIC (Europen Biostimulants Industry Council). U Hrvatskoj, naveo je, zakonska regulativa biostimulatore označava kao organska gnojiva te je prije stavljanja na tržište obavezna analiza biostimulatora na količinu teških metala. Količina teških metala je ispod vrijednosti koje propisuje Pravilnik o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja.

Primjena biostimulatora u vinogradarstvu preporučuje se za sve stresne uvjete: bolje usvajanje hraniva, brzu obnovu vegetacije, za sve stresne uvjete (suša, visoka temperature). Preporuka primjene: 1x mjesečno (lipanj, srpanj, kolovoz).

Kakvim se to novim tehnologijama može podičiti mehanizacija?

Uzimajući u obzir da je korištenjem novih tehnologija u vinogradarstvu moguće izvođenje osjetljivih tehnoloških operacija kao što su zaštita, berba i transport u kratkom i optimalnom agrotehničkom roku, sa korištenjem malo radne snage, a uz visoku kvalitetu zrna grožđa i uz očuvanje okoliša, bitno je naglasiti da se korištenjem suvremenih tehnologija smanjuje potrošnja goriva, štetan utjecaj strojeva na okoliš i sabijanje tla te usklađuje veličina i snaga traktora sa radnim priključcima, kao i redovito održavanje traktora i priključaka.

Stoga su mnogi uređaji s različitim komplementarnim namjenama u nastajanju zbog čega će vinogradi postati 100% povezani. Polazeći od činjenice koja kazuje da živimo u suvremenom dobu tehnologije, ovi uređaji zamjenu rad čovjeka čije je znanje i dalje neophodno u proizvodnji vina, ali je alat za potporu u odlučivanju. Isti omogućuju praćenje uzgoja do berbe, uključujući niz podataka koji omogućuju prilagodbu proizvodnje kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta vina, priča Dario Padro, dipl.ing. koji je na ovogodišnjem Skupu govorio o mrežnim senzorima i tehnologiji za prikupljanje mjerenja na temelju satelitskih snimaka - WSN.


Zadružni savez Dalmacije

Sponzorirani članak
Zadružni savez Dalmacije
Kamila Tončića 4, Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365
e-mail: info@zsd.hr , web: www.zsd.hr

Broj pregleda članka: 166; Uspješnost članka: 10.3

Tagovi: Vinogradarstvo, Organska gnojidba, Sabatina, Biostimulatori

Ključne riječi članka: trziste, biostimulatora, u, porastu, od, 10, posto, biostimulatora, tržište, korištenjem


Roberta Kljenak

Svi tekstovi autora

Autorica Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!