Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrade
  • 02.11.2019. 18:00

Trinaest zlatnih medalja za vina iz Srbije na takmičenju u Italiji

Srbija je nedavno osvojila 13 zlatnih medalja za vina na takmičenju "Emozioni dal Mondo Merlo e Kabernet Insieme" koje je održano u Italiji.

Foto: Bigstockphoto/elenathewise
  • 256
  • 45
  • 0

Domaći vinari takmičili su se u konkurenciji vinskih brendova iz Francuske, Španije, Italije i Amerike, a u ocenjivanju vina učestvovao je 81 sudija iz 30 zemalja.

Sa prošlogodišnjeg takmičenja naša zemlja se vratila sa devet zlatnih medalja, a ove sa četiri više i time se pozicionirala odmah iza Italije po broju zlatnih medalja obezbedivši drugo mesto.

Na ovom takmičenju predstavili su se i neki od naših suseda, te su se tako komšije iz Severne Makedonije vratile kući sa četiri, a Hrvati sa tri zlatne medalje. Od zemalja u regionu učestvovala je i Slovenija koja je osvojila dve zlatne medalje.

Prvo mesto i titulu najboljeg među nosiocima zlatnih odličja sa 91,40 poena dobilo je vino iz naše zemlje čija je proizvodnja u okolini Topole. Druga vina iz Srbije koja su osvojila zlatne medalje na ovom takmičenju potiču iz Smedereva, Župe, Negotinske krajine, Toplice i Šumadije, a nagrade će domaći pobednici dobiti krajem novembra na svečanosti u Beogradu, prenosi RTS.

Decanter 2019: Vinarije iz Srbije na najprestižnijem vinskom takmičenju osvojile 44 medalje

Nedimović: država ima novca za ulaganje u vinarstvo

Pre nekoliko meseci u našoj zemlji osnovanje Savez vinara i vinogradara Srbije i radi se na Strategiji razvoja čime država nastoji da pomogne razvoju ove grane i pozicioniranju domaće proizvodnje na visokoj lestvici u Evropi i svetu.

Trenutno u našoj zemlji vinova loza zauzima 25.000 hektara od čega je pod autohtonim sortama, tamnjanikom i prokupcem oko osam odsto zasada.

"Država Srbija želi da stane iza vinara, želi da stane iza cele ove industrije i da kroz strategiju razvoja ove privredne grane u narednih deset godina obezbedi i potrebna finansijska sredstva, kako bismo još više zaradili i vi vinari i država i kako bismo na još bolji način predstavljali našu zemlju," poručio je mnistar finansija Siniša Mali.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi da je cilj tog ministarstva da ovu granu poljoprivrede u potpunosti unapredi ističući da država to i može sada da uradi jer, navodi, ima dovoljno novca za tu namenu.

Strategija razvoja vinarstva u Srbiji do 2030. godine biće završena do sredine novembra, najavio je Mali ranije.

Srpski vinari dobili krovni savez

Vinski turizam doprinosi razvoju turizma Srbije

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Božidar Aleksandrović ocenio je da će ta strategija doprineti razvoju promocije domaćih vina u regionu i u inostranstvu.

"Strategija će obraditi podizanje vinarija, opremanje vinarija, zatim razvoj vinskog turizma i ono što je veoma važno, a to je promocija srpskih vina i srpskih regija u zemlji i inostranstvu," naglasio je Aleksandrović.

Državni sekretar za turizam Miroslav Knežević saglasan je da vinski turizam ima potencijala da razvije turizam Srbije na mnogo viši nivo.

“Ako vam kažem da su u prvih osam meseci ove godine Kinezi najbrojniji stani turisti u Srbiji, a da upravo oni tokom boravka u našoj zemlji obiđu bar jednu vinariju i bar jednu destileriju, to znači da zaista ovaj vid turizma ima veliki značaj," ocenjuje Knežević.

Ministar finansija Siniša Mali je, u najavi Strategije razvoja vinskog sektora do 2030. godine u Srbiji, istakao da će ta strategija definisati razvoj vinarstva u nekoliko faza, piše Danas.

"Cilj je da se sistemski izgradi industrija vina i da Srbija postane prepoznatljiva kao zemlja dobrih vina. U Srbiji vinarstvo i vinogradarstvo imaju ogroman potencijal za razvoj, zadatak države je da taj sektor dodatno podstakne," rekao je Mali.


Izvori

RTS


Tagovi

Vinarstvo Srbija Zlatne medalje u Italiji Branislav Nedimović Siniša Mali Božidar Aleksandrović Miroslav Knežević Valter Filiputi


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!