Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj vinarstva
  • 22.10.2015. 11:15

Tri natječaja iz Vinske omotnice bliže se kraju

Hrvatskim vinarima ostalo je još malo vremena za prijavu na tri otvorena natječaja iz Vinske omotnice, vezanih uz restrukturiranje i konverziju vinograda te marketing vina na stranim tržištima. Jedan natječaj završava 30.10., a ostala dva 02. studenoga 2015.

Foto: Kutjevo d.d.
  • 204
  • 20
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je 30. rujna 2015. godine javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. do 2018. za Promidžbu na tržištima trećih zemalja tokom 2016. godine.

Ukoliko se bavite vinarstvom i želite da se za vaša vina zna i izvan Hrvatske, požurite, jer prijave se primaju do 30. listopada 2015. godine. U toku su i natječaji za podnošenje prijava za dodjelu sredstava za Investicije u vinarije i marketing vina te Restrukturanje i konverziju vinograda, koji traju do 02. studenoga 2015.

Obnova starih i sadnja novih vinograda

Pravilnik za restrukturiranje vinograda

Primjerice Kutjevo d.d. do sada je iz dva od tri spomenuta natječaja, za investicije vrijedne 29 milijuna i 669 tisuća kuna, povuklo 14 milijuna 198 tisuća kuna.

Konkretno, za zamjenu sorti na postojećim površinama, sadnju vinograda na novim površinama, izgradnju antierozijskih postrojenja, odnosno drenažu vinograda, pripremu tla, sadnju, cijepljenje, tvrtka će potrošiti 27 milijuna i 908 tisuća kuna, od čega joj je putem natječaja iz Vinske omotnice, za restrukturiranje i konverziju vinograda odobreno 10 milijuna i 929 tisuća kuna. Prijavili su se i na natječaj za promidžbu vina na tržištima trećih zemalja.

Pravilnik za investicije u vinarstvu

Kutjevo d.d. ulaže u marketing na području BiH te Srbije

Prema podacima Agencija za plaćanja, Kutjevo d.d. svojim će vinima pokušati osvojiti tržište susjedne Bosne i Hercegovine, a da bi u tome uspjeli, u marketinške poslove planiraju uložiti milijun i 490 tisuća kuna, od čega će iz Vinske omotnice dobiti milijun i 192 tisuća kuna. Za marketing u Srbiji, izdvojit će, puno manje, samo 270 tisuća kuna, a dobivena potpora iznosi 216 tisuća kuna.

U sklopu poslovne jedinice Vinarstvo i vinogradarstvo Kutjeva d.d. nalazi se 800 ha vinograda, od čega 400 ha vlastitih i isto toliko kooperantskih. Na godinu se s tih površina proizvede oko šest milijuna litara vina. Nakon realizacije spomenutih projekta, taj će broj biti i znatno veći.

Pravilnik za promidžbu vina

Vinogradari u investicijama većim od 100 milijuna kuna

Inače, Agencija je do sada odobrila novac za 117 projekata, vezanih uz vinogradarstvo i proizvodnju vina, čija je ukupna vrijednost veća od 191 milijuna kuna. Za njih će, u obliku potpora biti isplaćena gotovo 72 milijuna kuna. Pravilnike s podacima o potrebnoj dokumentaciji za sva tri natječaja donosimo ispod teksta:

Foto: Kutjevo d.d.


Tagovi

Agencija za plaćanja Promidžba Treće zemlje Vinska omotnica Vinarstvo Investicije Vinarije Vinogradarstvo Restrukturiranje Konverzija vinograda Zamjena sorti Investicije Antierozijsko postrojenje Drenaža Cijepljenje Srbija Bosna i Hercegov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.