Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iločki podrumi
  • 13.05.2019. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Tradicija duga pet stoljeća, traminci Iločkih podruma osvojili nove nagrade u Londonu

U izvozu Iločkih podruma na 17 tržišta, graševina je najzastupljenije vino, iako je zadnju veliku berbu u Iloku imala još 2011. godine, koja se nije ponovila već osam godina

Foto: Julio Frangen/Iločki podrumi
  • 938
  • 74
  • 0

Najnagrađivanija hrvatska vinarija, Iločki podrumi iz Iloka, predstavila je u Zagrebu novu upravu, među kojim savjetnicima se ističe ime dr. Đure Horvata, bivšeg Agrokorovog direktora vinogradarstva i vinarstva, a većinski vlasnik Iločkih podruma i dalje je Juraj Mihaljević, te glavna enologinja Vera Zima.  

Osam traminaca nema nitko drugi

Članica Uprave za marketing i izvoz Iločkih podruma Karmela Tancabel kazala je da je želja Iločkih podruma ukazati na domete i potencijale sorti s položaja Vukovo, koji daje 50 posto više prinosa nego položaj Principovac, ali tamošnjih 125 ha vinograda zato daje vrhunska suha vina, koja su upravo dobila tri lijepe nagrade koje dolaze s ovogodišnjeg IWC-a iz Londona. Traminac Principovac 2015 osvojio je srebrnu medalju te Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011 i Traminac vrhunsko vino 2017 osvojili su brončane medalju.    

Kako se čulo, od ukupno 1800 ha vinograda u Iloku, 360 ha ih imaju Iločki podrumi, a u sustavu koperacije je još 380 ha vinograda OPG-ova što godišnje daje 4,2 do pet milijuna litara vina. Kapacitet starog Iločkog podruma iz davne 1450. godine, je čak 11 miliijuna litara dok broj stalno zaposlenih iznosi 285.

U Iločkim podrumima su posebno ponosi na osam vrsta traminca, što nema ni jedna druga velika vinarija na svijetu, najviše tri do četiri vina od jedne sorte, ali da bi dobili predikatno vino, kao što je poluslatki traminac iz 2016. godine, mora se izmjeriti količina šećera u svakom bobi grožđa za vrijeme njegove berbe. Iločki podrumi imaju 62 ha od ukupno 142 ha traminca u Hrvatskoj, koji je u Ilok stigao 1710. godine iz austrijskog Tramina.

Frankovka u drugom planu  

Rezultat je platinasta Decanterova medalja 2017. godine, jedna od dvije, koje su stigle u Hrvatsku, prva je došla u Ilok, a druga u Istru. Tu su i  druge brojne nagrade diljem svijeta za vina iz Iločkih podruma, koja su zauzela 19 mjesto među 55.000 ocijenjenih vina iz cijelog svijeta.       

Osamdeset posto vina Iločkih podruma, čine bijela vina, a 20 posto crna. Sorte koje se zastupljene su graševina, traminac, chardonnay, pinot bijeli, rajnski rizling, frankovka i cabernet sauvignon. Tancabel ističe da frankovka nije u prvom planu u njihovoj vinariji, a novi život ovoj velikoj crnoj sorti nastoje dati već osam godina kroz sve traženiji rose. Graševina i dalje čini 44 posto ukupnog udjela na domaćem vinskom tržištu, iako joj je zapravo podrijetlo, još uvijek,  nepoznato ili barem teško dokazivo u više zemalja sa obala Dunava.

Posljednja velika berba graševine 2011.

U izvozu Iločkih podruma na 17 tržiša, graševina je najzastupljenije vino, iako je zadnju veliku berbu u Iloku imala još 2011. godine, koja se nije ponovila već osam godina iz više razloga. No, tu je arhivska graševina iz 1983. godine, koja budi pažnju na kušanjima za poslovu elitu. Dakle, vino koje može odležavati u odgovarajućem vinskom podrumu 30-40 godina, te zahvaljujući dugotrajnosti sorte, ali i čuvanju u drvenim bačvama, dati odlično vino na kušanju.             

Sorta za koju drže da nije dovoljno zastupljena u bogatoj vinskoj paleti Iločkih podruma, zahvaljujući položaju Srijemskog vinogorja u Hrvatskom Podunavlju je rajnski rizling, vino niskih alkohola (12,5 %), kojim dominiraju kompleksni voćni mirisi, te izraženom svježinom (kiseline 5,6 g/l, red.šećeri 1,1 g/l)) čine to vino vrlo ugodnim.

U Iločkim podrumima se nadaju da će sve te prestižne nagrade, kao i 500 godina vinogradarske i vinarske tradicije u proizvodnji vina u starom podrumu dugačkom sto metara koji je jedini ucrtan u europske vinske karte, dati očekivane poslovne rezultate, koje nisu otkrili.  


Fotoprilog


Tagovi

Iločki podrumi Vino Nagrade Traminac Graševina Rajnski rizling Frankovka


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]