Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tornado
  • 30.06.2021. 18:00
  • Češka

Tornado u Češkoj potpuno uništio vinograde - ostali goli čokoti, a podrumi poplavljeni

Južnomoravska regija poznato je vinorodno područje. Nakon tornada vinova loza ostala je ogoljena, podrumi poplavljeni, oprema uništena. Retko ko je imao osigurane zasade.

Foto: Facebook/Vinařství Ambrož
  • 219
  • 182
  • 0

Tornado koji je prošle nedelje poharao Češku usmrtio je petoro ljudi i uništio mnoga sela. Kuće je rušio do temelja, a useve sravnio sa zemljom. Pogođena Južnomoravska regija, posebno oko gradova Bšeclav i Hodonjin, poznato je vinorodno područje. Šteta iznosi stotine miliona kruna i to samo za oštećene podrume, opremu i tehnologiju. One u zasadima se još uvek zbrajaju, piše denik.cz

Osim toga, proizvođačima su oštećeni i traktori, automobili, ali i sva oprema koja se našla na putu tornadu. Takođe, vinski podrumi i sve ono što je u njima su poplavljeni. Među ljudima koji su stradali bilo je i vinogradara.

Prema Tiboru Nitreju, predsedniku Sindikata vinogradara procene štete biće gotove tek za mesec dana.

"Vinogradari prvo treba da se pobrinu za svoje osnovne potrebe i uništene domove", napomenuo je za lidovky.cz.

Većina zasada nije osigurana

Čokoti koji su negovani generacijama uništeni su u svega nekoliko minuta.

"Trideset centimetara od zemljišta čokoti su bili goli, stubovi i žice uništene, a nasred vinograda našli su se predmeti koji su odnekud doleteli", kazao je Nitrej opisujući vinograd svog kolege iz Lužica. Dodao je da su stradala i vikend naselja.

Pre dve nedelje zasad ovih poljoprivrednika je pogodio i grad u kojoj je stradao rod, ali tornado ih je ostavio bez ičega. Nitrej, kaže da vinogradi većinom nisu osigurani jer to vinari ne mogu sebi da priušte.

"Osiguranja su poskupljivala kako su se s vremenom javljale prirodne katastrofe - od čvoraka, grada do jakih mrazova", ističe. Međutim, kaže da veliki proizvođači imaju neke oblike osiguranja, ali za one male je to nedostižno.

Šteta se tek zbraja (Foto: Facebook/Jana Strouhalova)

Češko Ministarstvo poljoprivrede obećalo je isplatu 1,5 milijardi kruna (gotovo 60 miliona evra) oštećenim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane. U narednim nedeljama Udruženje vinara ili Nacionalni vinski centar zatražiti će saradnju u raspodeli sredstava za pomoć vinarima na pogođenim područjima. 

"Bilo je grada, poplava i vetrova, ali ovakvu apokalipsu još nismo doživeli", zaključio je Nitrej opisujući da su automobili teški nekoliko tona leteli vazduhom.


Tagovi

Tornado Češka Elementarna nepogoda Vinogradi Vinari


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.