Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradi u jesen
  • 29.10.2022. 12:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Tomislav Božičević: Jesenska zaštita znači i 30 posto manje problema u vinogradima

Osim zaštite, viši stručni savjetnik za hortikulturu osvrnuo se na jesensku gnojidbu, ali i podrivanje. Komentirao je i proteklu vinogradarsku godinu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.675
  • 84
  • 0

"Zima blaga, kretanje vegetacije u normalnim vremenskim okvirima, cvatnja prekrasna, ali problem sa sušom nastaje od svibnja pa ekstremne kiše koncem kolovoza i u rujnu", opisao je proteklu vinogradarsku godinu viši stručni savjetnik za hortikulturu Tomislav Božičević.

Tada je kaže došlo do pucanja bobica, a svi koji su pobrali na vrijeme su dobro prošli. Kod ostalih je radi toga došlo do pojave truleži. Bez obzira na lošu jesen, on tvrdi da su vinogradari zadovoljni prinosom.

"On je ove godine natprosječan, ali ne i puno veći. Između osam i 10 posto u odnosu na prosječne godine", ističe. Međutim, oni koji su čekali s berbom su izgubili dio prinosa zbog truleži, a u nekim dijelovima vinogorja požeške kotline pala je i tuča. "Iako je bila sitna na meku bobu je i to dovoljno da iscuri sok. Tako da su neki imali strašne štete", napominje.

Nakon berbe slijedi gnojidba. "Bilo bi dobro da se preferiraju gnojiva koja imaju više organskih komponenti, ali s obzirom na cijene kako tko bude mogao", napominje. Također, kaže, na mjestima gdje leži voda trebalo bi proći podrivačima da ona otekne i unese kisik. "I to kroz svaki drugi red. Valjalo bi svake godine raditi parne ili neparne redove", savjetuje.

Zaštita se provodi sredinom listopada

Puno ljudi ne radi kasnu jesensku zaštitu bakrenim preparatima, ali Božičević kaže da ju je bilo dobro napraviti između 10. i 20. listopada prije jačih mrazeva kada je prosječna temperatura između dana i noći barem +3°C. Kako pojašnjava, svrha je smanjiti primarnu infekciju idućeg proljeća.

"Imat ćemo 30 posto manje problema iduće godine", napominje rekavši da to većina ne radi, a ne košta tako puno. Uz ovu zaštitu važno je napraviti i kemijsku analizu tla kako bi se biljkama dala točno ona hraniva koja u tlu nedostaju.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Tomislav Božičević Jesenska zaštita Gnojidba vinograda Podrivanje


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner