Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elzas
  • 22.04.2019. 15:00
  • Mittelwihr

Thomas Horcher - Imamo mnogo spremnika jer želimo sačuvati različitosti u vinima

U manje od 100 godina 4 države bile su ovdje, a zanimljiva je informacija da je Francuska himna, Marseljeza nastala upravo u ovoj pokrajini.

Foto: Vedran Stapić
  • 560
  • 57
  • 0

Moja prabaka živjela je cijeli svoj život u ovom mjestašcu, a opet u 4 različite države, priča vinar Thomas Horcher (38) iz francuske regije D'Alsace dok obilazimo njegov vinski podrum. Rodila se u Njemačkoj pa je 'preselila' u Francusku jer je pobjedom Antante u prvom svjetskom ratu 1918. godine Elzas vraćen Francuzima, ali su ga fašisti opet pripojili Njemačkoj 1940. godine da bi konačno pripao Francuskoj po završetku Drugog svjetskog rata u Europi, 1945. godine. 

U manje od 100 godina izredale su se dvije države u dva ponavljanja, a zanimljiva je informacija da je francuska himna, Marseljeza nastala upravo u ovoj pokrajini.

Njihovo selo Mittelwihr do temelja je srušeno 1944. godine u savezničkoj ofenzivi, stoga ovdje danas nema starih podruma, ali užasi rata nisu ugasili vinsku tradiciju ovoga kraja. Dapače, ona ne samo da je potpuno revitalizirana već i nikada značajnija.

Nazivi mjesta u ovom djelu Francuske, baš kao i prezimena najčešće su njemačkog podrijetla, ali ovdašnji stanovnici o tome nerado pričaju - okrenuti su radu i budućnosti, više nego burnoj prošlosti ovog kraja.

Vinarija Horscher s 12 hektara vinograda na godinu proizvede oko 100.000 boca vina, a ovaj posao u obitelji datira od završetka prvog svjetskog rata. "Proizvodilo se u našoj obitelji vino i ranije, ali početkom naše vinarije računamo kada je moj pradjed počeo vina buteljirati, negdje 1920. godine", kaže Thomas dok pripovijeda brojne detalje obiteljske tradicije koji su i sveprisutni na njihovom imanju. U njihovom podrumu su i drvene bačve iz 1899. godine, stare staklene uzidane posude iz 1960-ih, ali i suvremena inox posuđa. "Imamo mnogo spremnika jer želimo sačuvati različitosti u vinima koja dolaze iz zemljišta“, dodaje Thomas dok nam pokazuje čitav niz manjih i većih posuda.

On je u ovom poslu već 18 godina, a pomaže mu i sestra koja se prije nekoliko godina vratila iz Australije. Ovaj tandem je četvrta generacija vinara u obitelji.

U svakom dijelu vinarije vidljiva je njihova pedantnost i predanost poslu od kojeg žive. To se osjeti i u njihovim vinima - traminac, sivi i crni pinot, rizling te muškat - dolaze iz okolnih vinograda prosjeka starosti oko 20-ak godina. 

Njihova vina u prosjeku ostvare cijenu oko 10,00EUR-a za bocu, a najčešći gosti su im Belgijanci, koji ovdje dođu na vikend kako bi se odmaknuli od svakodnevnice i kušali njihova vina. Horcherovi gostima nude i smještaj - trenutno imaju nekoliko apartmana i soba u kojima borave turisti. 

Kao najveći izazov Thomas navodi problem manjka radne snage. Nekada su Poljaci dolazili na njihova imanja u berbu, ali ne i danas. "Od kada je njihov standard narastao, više im se ne isplati dolaziti kod nas", kaže on i dodaje kako neke vinarije dovoze radnike iz Bjelorusije, ali da je to prilično administrativno komplicirano, budući da Bjelorusija nije dijelom Europske unije.


Fotoprilog


Tagovi

Thomas Horcher Elzas Traminac Sivi pinot Crni pinot Rizling Muškat Mittelwihr


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]