Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croatia osiguranje
  • 12.03.2019. 13:30

Terra Madre i Modro-zelena zadruga: Od krša napravili priče vrijedne divljenja

Jedne od najljepših vinskih i maslinarskih priča u Hrvatskoj, vina Terra Madre i maslinova ulja Modro-zelene zadruge sigurnost svojih nasada prepustili su Croatia osiguranju. Kako kažu, miran san i osjećaj da će sve biti u redu, nema cijenu.

Foto: Croatia osiguranje
  • 3.093
  • 702
  • 0

Kvaliteta hrvatskih vina nadaleko je poznata. Da se radi o iznimno važnoj, propulzivnoj te na vremenske i tržišne uvjete otpornoj poljoprivrednoj grani, potvrđuje i podatak Hrvatske gospodarske komore o povećanju izvoza hrvatskih vina za 22 posto u 2018. godini. Godinu prije izvezlo se čak 60 posto više vina u odnosu na 2016.

Druga kategorija proizvoda u kojoj Hrvatska gotovo da nema premca su maslinova ulja. Neke naše vrste proglašene su najboljim uljima na svijetu, a ostale su u vrhu ljestvica po kvaliteti. Iako imaju visok izvozni potencijal, produktivnost i stabilnost vinarske te maslinarske industrije, osim o posvećenosti poljoprivrednika, uvelike ovisi o vremenskim uvjetima. To najbolje znaju oni koji godinama vlastitim rukama obrađuju zemlju. 

I jednu od najljepših hrvatskih vinskih priča treba osigurati... 

Opuzenska tvrtka Poljopromet, čiji su vlasnici Davor Martinović, Stipe i Damir Dominiković, osnovana prije 26 godina, bavi se, osim trgovinom, uzgojem i proizvodnjom vinove loze te preradom maslina u ulje. Prve su trsove posadili 2009. na području Komarne i već godinu dana kasnije proizvedena je prva boca vina pod etiketom Terra Madre. Uslijedile su komercijalne berbe, nagrade i certifikati te otvaranje kušaonice. Vinogradi Poljoprometa obuhvaćaju malo više od 17 hektara. Priča o vinima Terra Madre i pothvatu Davora Martinovića u medijima se obično opisuje kao "jedna od najljepših hrvatskih vinskih priča". Osim što je predsjednik Uprave Poljoprometa, Martinović je i inženjer poljoprivrede, a moglo bi se reći i vizionar koji je dokazao da se na iznimno zahtjevnim zemljištima itekako žanju uspjesi. S obzirom na to da se radilo o nepristupačnom, zaraslom terenu koji je trebalo iskrčiti i pripremiti za sadnju trsova, kao i na status koji njihova vina danas imaju diljem zemlje i svijeta, Martinović kaže da bi bilo sasvim naivno taj trud ne zaštititi.

dvf
Davor Martinović u vinskom podrumu

"Imali smo tuču nekoliko puta. Ne želimo više riskirati. Govorimo o velikoj vrijednosti u koju je uloženo puno vremena. Mi izvozimo ne samo po cijeloj Hrvatskoj nego i u Ameriku, čak i Japan. Croatia osiguranje je pouzdan partner kod kojeg možemo računati na brzu isplatu štete", govori Davor Martinović

fv
Davor Martinović u vinogradu

Modro-zelena zadruga uzgaja 72 autohtone sorte maslina

Taj stav dijele i drugi na jugu Hrvatske, prepunom sličnih inspirativnih priča. Već petnaestak godina blizu Metkovića djeluje Modro-zelena zadruga, jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. Zadruga ima 3.500 stabala maslina, a otprije nekoliko godina i vinograde. Kako pojašnjava njezin upravitelj Ante Vukušić, u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, članovi su odlučili na tom vrlo nepristupačnom, krševitom terenu zasaditi ekološki maslinik sa 72 autohtone sorte maslina. Cilj je bio, kaže, prilikom dobivanja ulja kupažirati i stvoriti neke sasvim nove, nezaboravne okuse. Poznato je da je sjećanja, nakon fotografija, najlakše vratiti okusima i mirisima. U Modro-zelenoj zadruzi to dobro znaju. Dok priča, Vukušić ovaj predio s ponosom naziva hrvatskom Kalifornijom. 

Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH!

"Već smo petu godinu osigurani u Croatia osiguranju. Do sada nismo imali znatnijih šteta, ali nikad se ne zna. Uz uvjete osiguranja koje danas imamo, jednostavno se isplati osigurati", poručuje Vukušić.

dv
Modro-zelena zadruga

Miran san nema cijenu

U razgovoru s poljoprivrednicima poduzetnicima ispostavilo se da miran san i osjećaj da će sve biti u redu, da vam netko čuva leđa bez obzira na vanjske okolnosti, jednostavno nema cijene. Želite li i vi osigurati plodove svojega rada za godine i generacije koje dolaze, Croatia osiguranje ima rješenje.

dv
Maslinik Modro-zelene zadruge

Iskoristite 70 posto plaćene premije osiguranja!

Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih korisnika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. 

Trebate savjet u vezi osiguranja?

Ako ste zainteresirani za informativnu i neobvezujuću ponudu za osiguranje vaših usjeva ili nasada, ispunite kratki obrazac te će vas kontaktirati savjetnik Croatia osiguranja u najkraćem roku.

croatia-osiguranje


Tagovi

Croatia osiguranje Hrvatska vina Terra Madre Modro-zelena zadruga


Partner

Croatia osiguranje d.d.

Vatroslava Jagića 33, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 0800 1884, fax: +385 1 63 32 020, e-mail: info@crosig.hr web: http://www.crosig.hr