Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schloss Neuweier
  • 25.04.2019. 09:00
  • Neuweier

Terase i suhozidi drevnih vinograda s pogledom na dvorac za vina veće vrijednosti

Robert Schätzle vlasnik je prestižnog imanja i nesvakidašnje vinske priče. Kombinacija blizine Rajne, nacionalnog parka Schwarzwald, dvorca, tradicije, vrhunskog restorana i strmih vinograda rizlinga na terasama daje nesvakidašnji doživljaj posjetiteljima i stvara podlogu za vina veće vrijednosti

Foto: Vedran Stapić
  • 900
  • 74
  • 0

Poznato je kako dobro pripovijedana emocija čini osnovu cjenovno visoko pozicioniranih vina. Kada u tom kontekstu gledamo imanje koje sačinjava dvorac (čiji početci datiraju od 12. stoljeća) i restoran koji ima Michelinovu zvjezdicu s pogledom na strme vinograde jasno je da riječ o nesvakidašnjoj vinskoj priči.

Vinarija Schloss Neuweier ima sve navedeno i još k tome se nalazi na ulasku u poznati nacionalni park Schwarzwald (prijevod: crna šuma) u mjestašcu Neuweier nedaleko grada Baden-Baden - savezna pokrajina Baden-Württemberg. Riječ je o jugozapadnom dijelu Njemačke koji na zapadu graniči s Francuskom, a na jugu sa Švicarskom.

Vinogradi u ovoj regiji nalaze se na strmim padinama brežuljaka, možda ponajviše usporedivim s našim Zagorjem. Isti datiraju još od rimskih vremena, često su i terasastih struktura, a domovina su čuvenih rizlinga koji su ovdje rašireni zadnjih 400-njak godina. Rijeka Rajna (rajnski rizling, op.a.) udaljena je tek desetak kilometara i čini prirodnu granicu s Francuskom.

Vlasnik imanja i vinar Robert Schätzle (naslovna fotografija) diplomirani je enolog (studirao u Bordeauxu) i inženjer biotehnologije koji zadnjih godina skrbi o proizvodnji vina od grožđa s loza ovih lokaliteta. "Obitelj Schätzle kupila je ovo imanje 2012. godine, a dvorac datira iz 12. stoljeća, dok današnji oblik dobiva u renesansi, krajem 16. stoljeća", priča nam domaćica imanja Christina Graesser dok obilazimo impozantne podrume i vinograd uz dvorac koji danas ima ulogu elitnog hotela.

Jedan dio ovdašnjih vinograda nalazi se na terasama - izgrađenim kamenim suhozidom još prije nekoliko stotina godina. "Danas imamo izazov naći ljude koji ih znaju renovirati i popraviti“, priča Robert pokazujući vinograde na etažama okolnih brda velikih nagiba. Od grožđa ubranog s terasa prave posebne serije vina, a koje ostvaruju i veće cijene. Terase za razliku od strme padine zadržavaju vodu, a kamenje preko dana akumulira toplinu pa to daje drugačije odlike vina, pojašnjava Schätzle i dodaje: "To je posebno došlo do izražaja prošle godine jer smo imali problem sa sušom, gotovo da uopće nismo imali kiše“, dodao je mladi vlasnik imanja.

Uz strujanje s Rajne, noću u ovu dolinu dolazi i hladan zrak s obližnjih šumovitih planina. Klimatski uvjeti ovog lokaliteta kažu da se prosječna godišnja temperatura kreće se od 9,6 do 10,5 °C, dok su oborine na razini od oko 1000 L / m².

U ovom dijelu Njemačke turizam je posebno razvijen. Nacionalni park je nadomak, stoga tu dolaze skijaši, biciklisti, planinari i brojni drugi ljubitelji čistog zraka i netaknute prirode.

Obiljtelj Schätzle obrađuje 15 hektara vinograda koji okružuju imanje, od čega napune 100.000 boca na godinu. Većinu njihove proizvodnje čini rizling (80%), a imaju ponešto i drugih sorata - pinot bijeli i crni, traminac, chardonnay i sauvignon blanc, saznali smo u kratkom razgovoru s domaćinima.

Sve je tu na visokoj razini pa i njihova vina ostvaruju iznadprosječne cijene - većinu prodaju na domaćem tržištu, a izvoz im se bazira uglavnom na zemlje Skandinavije. Kreću se od 10,00 do 65,00EUR-a za butelju ovisno o vrsti, tipu i godini, a imaju i zanimljivu seriju rizlinga posebne ambalaže, koju mogu koristiti vinari samo četiri sela ove regije i to za isključivo za vrhunski tradicionalni rizling (zelena boca u galeriji). 

Njihova paleta vina je prilično raskošna, a za koje su dobili i brojna priznanja. Kušali smo njihove karakteristične etikete, a ovaj mladi vinar posebno je ponosan na crni pinot iz 2015. godine koji se može nabaviti po cijeni od 48,00EUR-a za bocu u vinariji ili naručiti uz jelo u tek nekoliko boljih restorana ove regije.


Fotoprilog


Tagovi

Robert Schätzle Schloss Neuweier Baden-Baden Rizling Baden-Württemberg


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)