Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teran Hrvatska Istra
  • 19.07.2017. 15:00

Teran izboren, delegirani akt stupio na snagu

Hrvatski proizvođači ne moraju strahovati zbog najavljene tužbe slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana protiv odluke Komisije, kaže Marijana Petir.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 915
  • 62
  • 0

Nakon odluke u Europskom parlamentu i rasprave na Vijeću, delegirani akt o teranu stupio je danas 19. srpnja, na snagu čime su hrvatski proizvođači vina iz Istre konačno dobili mogućnost korištenja tradicionalnog naziva "teran".

"Hrvatski proizvođači ne moraju strahovati zbog najavljene tužbe slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana protiv odluke Komisije. Europska Komisija donijela je jedinu moguću odluku, utemeljenu na europskom pravu i snažnim argumentima te će svoju odluku lako obraniti pred Sudom EU. Na tom sudu ne postoji mogućnost niti kontaminacije postupka, niti podmetanja lažnih dokaza, niti utjecanja na suce što je nažalost bila praksa na nekim drugim sudovima", navodi europarlamentarka Marijana Petir.

Kako podsjeća, nakon više od četiri godine pregovora oko terana pokušavalo se pronaći optimalno rješenje sa Slovenijom, ali bezuspješno. Hrvatska zastupnica Marijana Petir usprotivila se produženju roka kojim bi se odgodilo stupanje na snagu delegiranog akta te se založila za to da se konačno prestane nanositi velika ekonomska šteta hrvatskim proizvođačima vina. Osim s kolegama u svojoj Europskoj pučkoj stranci, Petir je intenzivno razgovarala s članovima Odbora za poljoprivredu iz različitih političkih skupina kako bi ih argumentima uvjerila da ne podrže slovenski zahtjev u čemu je i uspjela jer je na stranu Hrvatske stalo čak 26 kolega, dok ih je na strani Slovenije tijekom prošlotjednog glasovanja na Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta bilo svega pet.

Delegiranim aktom Komisije hrvatskim se proizvođačima vina omogućuje da i dalje za označavanje svojih vina upotrebljavaju naziv sorte vinove loze "teran", koji se tradicionalno upotrebljavao u Istri prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., pod uvjetom da ga upotrebljavaju u okviru zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra".

Foto: Pixabay/Pexels


Tagovi

Teran Slovenija Vino Europski parlament


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]