Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bačić
  • 02.12.2017. 16:30

Tematski turizam budućnost OPG-ova

Korčulanska obitelj Bačić spojila je proizvodnju vina, maslinovog ulja i apartmansku ponudu za tzv. tematske turiste. Sve je više posjeta takvih gostiju koji se žele okušati u branju grožđa, maslina i dr. a potom uživati u degustaciji autohtone gastro ponude.

Foto: arhiva obitelji Bačić
  • 948
  • 160
  • 0

Uživati u branju maslina, kušanju vina i tematskim turističkim putovanjima svakako mogu gosti OPG-a Bačić, u Crnjoj Luci na otoku Korčuli. Kuća maslinovog ulja i vina kako joj je i službeni naziv tj."Vinarija Bačić" posjetiteljima nudi za kupiti dobru vinsku kapljicu, maslinovo ulje a odmoriti mogu u tri apartmana sa sveukupno desetak kreveta. Pohodili su gospodarstvo nositelja OPG-a, Zlatka Bačića (59) dosada Njemci, Talijani Englezi, Amerikanci ali i turisti iz Zapadne Afrike.

Iako sezona posjeta počinje 1. svibnja i traje do 1. listopada, kod njih kažu posla ima cijelu godinu, a predahnu oko Silvestrova. Obitelj broji oko 250 stabala maslina a na 1,5 hektar imaju vinograda pa su sve spojili u ugostiteljsku i turističku ponudu.

Masline brali Austrijanci, Slovenci i Nizozemci

Ove su im godine masline brali Slovenci, Austrijanci i Nizozemci gosti koji odsjedaju po tamošnjim hotelima pa ih potom dolaze posjetiti na tematskim cjelodnevnim izletima. Berući korčulanske dugovjeke masline oblicu i drobnicu, pouče se turisti tada o povijesti te biblijske biljke, ljekovitosti, branju, preradi, plasmanu i konzumaciji. Upriliči im se nakon rada i kušanje tradicionalnih korčulanskih specijaliteta kao što je tamošnje varivo sa sedam vrsta sušenog povrća sljubljeno s grahom, ječmom, slanutkom, kukuruzom.

Podmladak obitelji Bačić

Začini se i svaki dobar zalogaj kvalitetnom kapljicom uz zvuke gitare i harmonike. Sve se više doznajemo, baš na terenu događa tematski turizam koji je i svojevrsna budućnost OPG-ova jer gosti sve češće žele tematska putovanja. U njih je uvršteno i maslinarstvo odnosno posjet maslinicima koji su ove godine u tom području kažu nam Bačići stradali zbog jake i oštre zime, a kasnije je svemu "kumovala”"i duga suša. Nisu pribjegli navodnjavanju jer voda im slatka nije dostupna a vodovodna bi mreža bila preskupa pa je sve ostavljeno "na volji majci prirodi".

Urod maslina ove godine manji za 30 posto

Urod maslina zato im je manji za čak 30 posto, ali dobit će se kod Bačića oko tristotinjak litara maslinovog ulja, kojeg na kućnom pragu prodaju 80 kuna za litru i 50 za 0,25 dcl. Na imanju rade supruga našeg sugovornika Mira (57), po struci fizioterapeutkinja i djeca im srednjoškolka Antonija, studentica ekologije Mirta i svršeni enolog sin Petar. Nekada su Bačići imali restoran u Blatu, ali brzina života i "gubljenje sebe" odgovorili su ih od takvog načina života, pa su se vratili prirodi odnosno gospodarstvu s kojim su počeli iz hobija a danas im je posao.

Ne kaju se tvrde, jer posao koji su začeli nastavit će njihova djeca koja se u poljodjelstvo, maslinarstvo i vinogradarstvo već dobro razumiju. Potvrđuje to i prva nagrada koju su dobili za vino "Pošip". Vinovu lozu uzgajaju na 1,2 hektara i to pet,šest vrsta a iznjedrila je njihova vinarija vina malvaziju, pošip, cabernet sauvignon, cetinku, plavac... Loza im je zaživjela na zemlji crvenici,na poljima kojih je na otoku na pretek i na tradicionalnim su položajima kaže Korčulanin. Spoj zemlje i klime daje u naravi lagana vina,zaokružena u svojoj punini odnosno nisu sirupasta.

Glavninu njih prodaju na otoku, ljeti ponajviše kroz restorane, hotele i ugostiteljske objekte, a takva vina i odgovaraju kada počnu topli dani. Uspjeli su kaže gospodin Bačić 2014. godine startati sa Rose vinom koje prodaju u istom omjeru kao i bijela. Ove godine iz vlastite proizvodnje očekuju oko 20.000 litara što im ne pokriva količine pa će ostatak nadomjestiti otkupom od lokalnih vinogradara istodobno i kooperanata. Vinarija u sklopu kuće, stanku će imati s prvim danima prosinca jer valja se pozabaviti radovima s pripremom vina, punjenjem ulja i dr. Može kod obitelji odsjesti i svaki putnik namjernik (samo u sezoni) a polupansion stoji im od 50 do 60 eura. Za posjete su tada otvoreni od 9 do 22 sata.

Spoj mladosti i iskustva

O tome može li se živjeti od poljoprivrede, Bačići kažu kako život na OPG-u jest moguć kao i u Hrvatskoj ali valja u svemu spojiti mladost i iskustvo i ne čekati da dobitak "pada sa stabla". Valja od početka znati da je svaki dan doista i radni, a da se zaradom treba i obnavljati gospodarstvo, uređaji ali i ulagati u vlastito znanje. Bačićima je, kažu, sin Petar prošao na mjeri 6.1 za sredstva iz Ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike od 15.000 eura, a tražit će i ona iz mjere 4.1 za ulaganja u nepokretnu imovinu. Kako im shodno potrebama treba još i zemlje krenut će i put mjere 6.3 od 50.000 eura, jer valja im podizati još novih nasada.

Sa izlaganja vina OPG-a Bačić

Sredstva su bespovratna a oni imaju viziju i plan kako i što u konačnici žele ostvariti na gospodarstvu i u prodaji svojih proizvoda. To više jer moraju pribaviti još strojeva i rashladnih uređaja (sistema) kod proizvodnje bijelih vina. I novi im nasadi vinove loze trebaju zaživjeti jer sada, doznajemo, otkup grožđa stoji od 7 kuna za najjeftinije sorte poput cetinke i pošipa odnosno do 15 kuna za one skuplje. Cijene su otkupa grožđa ove godine skočile za pedeset posto upravo zbog mraza i suše.

Ipak, dobro je što na otoku vlada interes za vina, a u Dubrovniku je ove godine obitelj Bačić na Festivalu "Dubrovnik Fest Wine", odnijela zlatno odličje za Pošip, dok je na glasovitoj Sabatini njihovo vino "Cetinka", proglašeno vinom koje se najbolje sljubljuje s kamenicama.

Foto: arhiva obitelji Bačić


Fotoprilog


Tagovi

OPG; Bačić Črnja Luka Korčula Maslinovo Ulje Tematski Turizam Vinarija Prodaja Apartmani


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]