Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prošek
  • 17.09.2021. 08:30

Talijani prijete barikadama ako prošek dobije oznaku ZOP

Mišljenja su kako će to ime stvoriti zabunu među potrošačima jer je previše slično njihovom proseccu. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 297
  • 63
  • 0

Nastavlja se rat između Italije i Hrvatske oko prošeka

Naime, piše Reuters, talijanski su proizvođači i političari odlučili prosvjedovati Europskoj komisiji nakon što su saznali da ona planira razmotriti zahtjev za klasifikaciju prošek vina kao priznatu zaštićenu oznaku (ZOP). 

Mišljenja su kako će to ime stvoriti zabunu među potrošačima jer je previše slično njihovom proseccu. 

"Pred ovom ludom odlukom EU spremni smo otići na barikade kako bismo na svaki mogući način branili talijanski prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji", rekla je talijanska europarlamentarka Mara Bizzotto u priopćenju za medije ovog tjedna.

Luca Zaia, predsjednik Veneta, sjevernotalijanske regije nazvao je hrvatski postupak prevarom i sramotom te zatražio snažno protivljenje Vlade premijera Maria Draghija.

"Kradu važnu etiketu iz naše zemlje. To je isto kao da su nam htjeli oduzeti Ferrari“, poručio je. 

Bitno da nema zabuna za potrošače

Slažući se da razmotri hrvatski zahtjev za status PDO -a za prošek, Komisija je kazala da sličan zvuk imena ili homonim nije dovoljan razlog za odbijanje zahtjeva. 

"Dva homonimna pojma mogu koegzistirati pod određenim uvjetima sve dok je izbjegnuta zabuna za potrošača“, pojasnio je povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojiciechowski

Hrvatski stručnjaci smatraju da se ovo povijesno desertno vino boje jantara oduvijek nazivalo tako i nema opasnosti da ga potrošači pomiješaju s talijanskim suhim, pjenušavim. 

Podsjećamo, Zagreb je u Bruxellesu započeo postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina. Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza "prošek" nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles tada odbio zbog snažne sličnosti s talijanskim "prosecco". 

Europska komisija presudila: Prošek ulazi u Službeni glasnik EU-a

Sada Hrvatska ponovno pokušava, što u Italiji izaziva oštre kritike.

Kako navodi Hina, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla da postoje dokazi da se izraz "prošek" u Hrvatskoj koristi stoljećima, a odnosi se na posebnu metodu koja se primjenjuje u proizvodnji posebnog vina iz grožđa na područjima sjeverne, srednje i južne Dalmacije te Dalmatinske zagore.

Pojasnila je i da je talijanski prosecco pjenušavo vino s posve različitim specifikacijama. 

Potvrdila je da se trenutno razmatra naš zahtjev za priznavanje izraza prošek na europskoj razini te da još treba pričekati konačnu odluku. Zahtjev je podnijelo Ministarstvo poljoprivrede, a "ne bi ga ni podnosilo ako se ne bi smatralo da Hrvatska ima potpuni pravni, povijesni i kulturni legitimitet za takvo što."


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Italija Hrvatska Prošek Prosecco ZOP Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.