Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušava vina
  • 04.12.2017. 07:30

Sve popularnija proizvodnja pjenušavih vina

Prije desetak godina u Hrvatskoj gotovo nitko nije komercijalno proizvodio kvalitetne pjenušce, ali tržište je neprekidno raslo i danas je sve teže pronaći vinariju koja ne proizvodi ili ne planira proširiti asortiman s pjenušavim vinima.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 992
  • 72
  • 0

Prije desetak godina u Hrvatskoj gotovo nitko nije komercijalno proizvodio kvalitetne pjenušce, ali tržište je neprekidno raslo i danas je sve teže pronaći vinariju koja ne proizvodi ili ne planira proširiti asortiman s pjenušavim vinima.

Veleučilište u Požegi prošle godine odlučilo je pratiti taj trend, najviše s ciljem edukacije studenata, ali i zbog toga što je u pitanju sve popularnije piće u Hrvatskoj.

"Grožđe za pjenušac se bere ranije s obzirom na to da su nam potrebne više kiseline i niži šećeri. Takvu sirovinu zahtjeva sam tehnološki postupak proizvodnje", rekao je Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Paziti na količinu sumpora

A klasični tehnološki postupak pjenušca je znatno dugotrajniji i složeniji u odnosu na proizvodnju mirnih vina.

"Prvo se proizvede bazno vino na jednak način kao i mirna vina, s tim da se vodi računa da sadržaj alkohola ne bude previsok. Pazi se i na kiseline i pH vrijednosti, a bitno je u samom procesu proizvodnje ne koristiti previše sumpora", ističe Mesić.

Sumpor u baznom vinu djeluje kao konzervans koji usporava sekundarnu fermentaciju. Šećer se dodaje kako bi u sekundarnoj fermentaciji potakli stvaranje određenog tlaka u boci.

"Kad govorimo o prirodnom pjenušavom vinu, taj tlak u boci mora biti minimalno od tri do sedam bara. Kvasci za pjenušac fermentiraju u nepovoljnijim uvjetima u odnosu na kvasce koje inače koristimo u fermentaciji mirnih vina", objašnjava Mesić.

Razlika između pjenušavih vina

Omjer i način dobivanja otopine šećera i baznog vina, često je tajna pojedinih proizvođača. Tijekom sekundarne fermentacije u boci se oslobađa ugljični dioksid.

"Kada otvorite bocu pjenušac "perla", odnosno CO2 se oslobađa. To perlanje upravo je jedna od karakteristika pjenušca. Znači pjenušavo vino mora onako živo i veselo oslobađati CO2 kad je u čaši te sadržavati određeno vrijeme pjene na površini. To su privlačna svojstva pjenušca", dodaje Mesić. Tako pomoću koncentracije ugljičnog dioksida razlikujemo prirodna pjenušava, biser vina te gazirana. Pojam šampanjac odnosi se samo na pjenušac s područja francuske pokrajine Champagne.

"Ako govorimo o istoj tehnologiji proizvodnje - fermentaciji u boci, izričito je zabranjeno koristiti naziv šampanjac jer to je šampanjska metoda. Koristi se naziv klasična metoda, a kad govorimo o šampanjcu onda se govori o području Champagne", rekao je Mesić.

Studenti posjetili Avize na dva mjeseca

U Champagni se za pjenušac koriste tri osnovne sorte: chardonnay, pinot crni i pinot meunier.

Studenti požeškog veleučilišta iz prve ruke imali su priliku vidjeti tehnologiju proizvodnje šampanjca, jer su u sklopu Erasmus+ programa u mjestu Avize boravili dva mjeseca.

"Bili smo u preradi i berbi. Radili smo u podrumu sve ono što bi pravi vinar trebao proći kroz svoju obuku. Oni iznimno drže do svoje i kvalitete i tradicije. Skoro za svaki ručak, večeru i doručak se pije šampanjac. Na svakoj proslavi možete pronaći barem jednu butelju odličnog šampanjca i gotovo svatko tko ima mali komad zemlje se bavi s vinarstvom", rekla je Monika Jozefina Lukić, studentica Veleučilišta u Požegi.

"Zanimljivo je što više generacija u Champagni, nekih 150 godina, koristi isti način proizvodnje šampanjca, promijenila se jedino tehnologija. Šampanjac najčešće rade od crnog pinota i chardonnaya. Može biti 100 posto chardonnay ili 100 posto crni pinot. Kada su im bolje godine imaju vintage šampanjce", rekao je Josip Živković, student Veleučilišta u Požegi.

Zanimljiva sorta syrah

Veleučilištu u Požegi sorta grožđa syrah pokazala se najzanimljivijom za proizvodnju pjenušca.

"Crna sorta nije uobičajena za sjevernije krajeve, pogotovo u kišnim godinama. Tako smo i ove godine, bez obzira na to što je bila topla i sušna, također ostavili i proizveli bazno vino od sorte syrah, sorte merlot, naravno graševine i pinota sivog", rekao je za kraj Mesić.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Pjenušava vina Proizvodnja Požega Pjenušac Vinarstvo Fermentacija Kvasac Sumpor


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]