Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Boškinac
  • 11.05.2022. 10:30
  • Zadarska, Pag

Šuljić: Zašto sam stavio ovcu na vinsku etiketu u restoranu sa Michelinovom zvjezdicom!?

Važno je očuvati autohtone sorte vinove loze, jer svijet nećemo "pokoriti" tuđim već prepoznatljivim domaćim brendom u turističkom izlogu, čulo se na promociji paške vinarije Boškinac u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.166
  • 44
  • 0

Vinarija Boškinac, Borisa Šuljića s Paga, predstavljena je na vinskoj radionici pod nazivom "Vrijeme za...", koju vodi Vjekoslav Madunić u HKD Napredak u Zagrebu. Kušali smo osam vina, između ostalih i od autohtone paške sorte gegić, koja je, iako je zahtjevna za uzgoj, spašena od izumiranja, kao i lasina, koja bi trebala biti dalmatinski pandan pinotu crnom.  

Naime, početkom dvijetisućitih, odlučuje se na svojoj starini sagraditi novi podrum s modernom preradom grožđa. Istovremeno u jednoj od rijetkih zelenih oaza na otoku Pagu, novaljskom polju, zasađeno je oko 30.000 trsova gegića, chardonnaya, cabernet sauvignona, cabernet blanca i merlota.

Autohtoni gegić i bordoška kupaža    

Tradicionalna sorta ovoga kraja gegić presađen je iz Povljane, a popularnu otočku žuticu, jedino vino na Pagu, sačinjavali su još trbljan, višan i topol. Već prve ozbiljnije berbe, a vinograd je posađen 2001, 2004. i 2005.,. pokazale su potencijal crnih sorti, a Šuljić se od početka odlučio za klasičnu bordošku kupažu. Već Boškinac (cuvee merlota i cabernet savignona) 2006. i 2007. dobiva najviše ocjene na prezentacijama. Od tada to je prvo vino kuće, ali je kroz tih dvadesetak godina došao i do odličnih bijelih kupaža Grand cuvee, oranga Ocu, pjenušca VIAZ i potentnog lasina.

Kako se čulo, u međuvremenu su iznajmljeni vinogradi na posedarskom području s crnim sortama na otprilike 120 metara nadmorske visine u kamenu. Sada je upotpunio ono što je zamislio kao svoj vinski portfelj i zaokružio količine na oko 40.000 butelja godišnje od čega je gotovo trećina Boškinac cuvee, perjanica vinarije.

Pjenušac VIAZ 2018 je mješavina gegića, chardonnaya i ugni blanca. Sommelier Tomo Jakopović, ističe da je zanatski besprijekorno napravljen, s mirisom bijeloga voća. Grožđe se bere ranije (već oko Velike Gospe) da bi se sačuvale kiseline, a tu je bitan ugni blanc (u Italiji trebianno veneto). To je užitno vino/pjenušac s cijenom od 110 kuna u podrumu, otkriva Šuljić.

Od devet berbi imao samo četiri 

Bijeli Grand cuvee 2020 sa 12.5% alkohola (sastoji se od debita, chardonnaya i sauvignona na sur lie-u pomiješanih sa gegićem i pošipom), vino je koje je odležalo u novim barriq bačvama od 500 litara. "Ono je odraz naše želje da ozbiljno tretiramo bijele sorte u vinogradu uz nadopunu sa pošipom i ugni blanc-om. Mislim da smo u tome uspjeli", kaže on nvodeći da je cijena u podrumu 240 kuna, a opći je zaključak da ovo vrlo ekstraktno vino može rasti i da će svoj vrhunac doživjeti za 2-3 godine.

Osam vina kušano je na radionici u Zagrebu 

Jakopović napominje da je vino slasno, mineralno, čvrsto sa lijepim taninima te da osjeti bijelo i žuto voće. 

Luzar rose 2020 sa 13.5% alkohola (u lokalnom rječniku ruža) je strukturnije vino, kako kaže vinar, malo više 'foody'. Bez maceracije rađeno sa grožđem iz Posedarja i Nadinskog polja. Etiketu s motivom ovce je u rekordnom vremenu izradio studio Sudar, a sam crtež Valens Klemens. Inače, kako nam je objasnio Šuljić, popodnevna pobožnost u crkvi se također naziva luzar. Cijena u vinariji mu je 75 kuna.

Ocu orange iz 2020. nastao od gegića je prava posveta pokojnom ocu. Puno truda treba oko gegića, nije hermafrodit, kompliciran je u uzgoju, maloga roda i vrlo ovisi o vremenskim prilikama. Grožđe je brano ranije i birane su samo zdrave bobice. Maceracija je trajala tri tjedna. To su 500 litarske bačve u kojima je vino bilo godinu dana. Berbu iz 2015. smatra svojim najboljim vinom. Jasno, svaki grozd je prošao kontrolu ručno.Tako da je od 2012. kada ga je radio prvi put do 2020 ukupno napravio četiri vina. Teoretski moglo ih je biti devet. Rađeno je oko 5000 boca.

Lasina ima veliki potencijal kao i maraština

Calma bijeli cuvee je kupaža debita (60 posto) i maraštine (40 posto), koje ima godišnje 3000 etiketa. Grožđe za ovo vino otkupljuje u Oklaju i zaleđu Zadra. Jakopović je istaknuo kod Calme izrazitu voćnost, starih zadarskih autohtonih sorti, koje su se vratile na velika vrata na domaću vinsku scenu. Vino se dobiva prirodnom fermentacijskom u dvije velike drvene bačve od pod 550 litara, a koristio je prirodne enzime. No, čuli smo, šteta je da tamošnje tlo ne daje više mineralnosti što bi se dodatno kvalitetno odrazilo na vino. Ipak, cijena od 75 kn mpc plus PDV, čini ga najdostupnijim u vinariji Boškinac. 

Lasina 2021 je jedna od najpotentnijih dalmatinskih crnih sorti. Mnogi je uspoređuju sa svjetski relevantnim crnim pinotom. Grožđe je iz Oklaja od Đape, brano u listopadu. Nekada su ne znajući puno o vinu u Dalmaciji dodavali grožđe da ga alkoholno pojačaju i potamne jer im je smetala ta svijetlo crvena boja. Sorta s ogromnim potencijalom i vinar je misli u budućnosti raditi u većoj količini od sadašnjih 1000 litara. Sedam dana je macerirano i stavljeno u rostfraj. Za ovu priliku je natočeno nekoliko butelja, a vino će još odležavati kad se napuni u boce bar tri mjeseca. 

Boškinac cuvee 2016. je rađen u omjeru 55/45 merlot i cabernet sauvignon. Ozbiljno vino iz prvih zasađenih vinograda kraj vinarije. Uvijek odležava 2 godine u drvu, a oko 80 posto je francuski hrast, ističe. Šuljić drži da je važno očuvati autohtone sorte, jer svijet nećemo pokoriti tuđim sortama, već prepoznatljivim domaćim brendom u turističkom izlogu, koji je naš veliki prozor u svijet. 

"To znači da se ne treba sramiti tradicije i zato sam htio da stilizirana ovca bude na jednoj vinskoj etiketi", ponosno kaže.

Važno je vjerovati u ono što radiš!  

Jasno, za ovakvo vino biraju se i godine i ako je bilo jako kišno ili posolica kao 2008. 2014. i 2019. tada ga ne rade. No, slađe note daju zreli tanini, a svileni su i ima ih puno. Vrlo elegantno vino zavidne strukture što znači da je dugačko, kao i pamtljivo, pojašnjava Jakopović.

Važna je vjera da to što radiš ima smisla, kaže Boris Šuljić 

Šuljić ima zanimljivu vinsku, ali i poslovnu filozofiju. Drži da se jedna generacija ne bi trebala zanositi osvajanjem velike pozicije u tržišnom smislu. Važno je da se izgrađuje know how, povjerenje kupaca, odnosno tržišta.

"Važna je vjera u to da što radiš ima smisla. Nitko me nije tjerao da ulazim u vinsku priču. Ne znam je li me ustrajnost učinila boljim, ali me učinila jačim. U poduzetništvu postoji više kategorija energenata, važno je odabrati one koje tebi odgovaraju i koje će na kraju dati rezultat", otkriva vinar svoju poslovnu filozofiju.

Naime, Boškinac je i mali boutique hotel, koji je prije pandemije imao odličnu popunjenost, a još 2007. su dobili Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice. Također i prvog Adriana (najbolji mali hotel u Hrvatskoj, op.a.). Boškinčev poznati restoran je dobio prestižnu Michelinovu zvijezdicu 2020.godine. Tako je ušao u društvo sedam odabranih restorana u Hrvatskoj po Michelinu. Sve ovo je uspio, s obitelji i suradnicima, postići u posljednja dva desetljeća! 


Tagovi

Vinarija Boškinac Boris Šuljić Autohtoni gegić Lasina Bordoška kupaža


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!