Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CroViZone
  • 09.11.2022. 16:30

Sudjeluj u anketi i pomozi reviziju vinogradarskih zona u skladu s klimatskim promjenama

Brojni podatci i mjerenja te izračuni modela za projekciju buduće klime ukazuju na daljnji porast temperature zraka, što podupire hipotezu o nužnosti revidiranja svih vinogradarskih zona u Hrvatskoj

Foto: acueducto1975@Depositphotos
  • 2.349
  • 149
  • 0

Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju grožđa i vina sve je očitiji u našim vinskim regijama. Stoga je potrebno revidirati vinogradarske zone kako bismo se adaptirali na promjene te stvorili podlogu za bolje buduće donošenje odluka. 

Povećanje temperature omogućuje ranije dozrijevanje vinove loze te je za očekivati da će se u vinorodnim područjima Hrvatske u razmjerno skoroj budućnosti promijeniti sortiment vinove loze. Zbog nestanka jako hladnih zima i kasnoproljetnog mraza, pomicat će se i područja pogodna za uzgoj.

Brojni podatci i mjerenja te izračuni modela za projekciju buduće klime ukazuju na daljnji porast temperature zraka, što podupire hipotezu o nužnosti revidiranja svih vinogradarskih zona u Hrvatskoj.

U sklopu projekta "CroViZone - Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama“ upravo se provodi istraživanje iz područja klimatskih promjena te ekonomskog aspekta upravljanja vinogradarstvom/vinarstvom svih naših vinskih regija.

Važan dio projekta jesu i informacije domaćih vinogradara i vinara, koje se za potrebe analize prikupljaju kroz kratki anketni upitnik. 

Anketa je anonimna, a podatci će biti korišteni za procjenu trenutnog stanja. Za popunjavanje iste potrebno je izdvojiti 5 minuta vremena, a pristupiti joj možete putem sljedeće poveznice.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u istraživanju ovog važnog projekta.

Klikni i ispuni online anketu

Projekt provodi Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s partnerima - Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te Agronomskim i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


Tagovi

CroViZone Istraživanje Anketa Vinogradarske zone Revizija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner