Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd
  • 14.01.2019. 07:30

Što raditi u vinogradu prve godine poslije sadnje?

Da bi se mladi kalemovi (cijepovi) u novozasađenom vinogradu primili i što bolje kasnije formirali, odmah nakon sadnje treba im pokloniti pažnju i njegu, a ona se sastoji od nekoliko važnih agrotehničkih mjera.

Foto: Flickr / Rick Obst
  • 3.035
  • 64
  • 0

Radi osiguranja uvjeta za što uspješnije primanje posađenih kalemova, prema riječima savjetodavke Ivane Gligorijević, u prvoj godini poslije sadnje treba poduzeti sljedeće agrotehničke mjere:

  • Obrada i održavanje zemljišta
  • Njega mladih trsova
  • Zaštita mladog vinograda
  • Popuna praznih mjesta
  • Rezidba mladih trsova
  • Zagrtanje trsova

Radi se 4-6 plitkih obrada zemljišta

Budući da se tijekom sadnje, pri postavljanju oslonca zemljište prilično utaba, neophodno je obaviti plitku obradu zemljišta. Takvom obradom, odmah nakon sadnje, se zemljišni površinski sloj rastresa, sitni, razbija se pokorica i uništavaju korovske biljke. Prostor u redu, oko posađenih kalemova se održava ručno korištenjem motika. Do kraja vegetacije neophodno je obaviti nekoliko plitkih obrada, najčešće 4-6, a to ovisi i od količine padalina, intenziteta pojave korova i drugih faktora.

Zašto i koliko odgađati početak zimske rezidbe vinograda

Njega mladih trsova sastoji se od primjene mjera zelene rezidbe, vezivanja rozgve, zaštite listova i rozgve od bolesti. Od mjera zelene rezidbe primijenjuje se uklanjanje suvišnih lastara. U prvoj godini njeguju se, najčešće, dvije rozge, a ako izbije veći broj rozgvi oni se uklanjaju lačenjem u vrijeme kada dostignu dužinu 20-30 centimetara. Ostavljene rozgve se tijekom godine privezuju i to nakon svakih 20-30 cm porasta. Tako rozgve dobivaju uspravan položaj, brže rastu, lakša je njihova zaštita i održavanje prostora oko trsova.

Dva puta tijekom vegetacije uklanja se brandus, površinske žile, prvi put u srpnju, a drugi put u kolovozu. Pri tome se otkriva spojno mjesto kalema i dio ispod njega, a oštrim nožem se režu brandusi ako su se pojavili. Tom mjerom se postiže razvoj dubinskih žila koje su najvažnije.

Vinograd se tretira protiv plamenjače

Zaštita u mladom vinogradu svodi se na nekoliko tretiranja protiv plamenjače radi očuvanja zdrave lisne mase, što se kombinira s upotrebom folijarnih gnojiva koja pomažu intenzivnijem porastu rozgve.

Određen se broj posađenih kalemova, iz različitih razloga, tijekom godine može osušiti. Zato takva sadna mjesta treba markirati i popuniti. To se radi u jesen ili u proljeće naredne godine. Nakon popunjavanja praznih mjesta novoposađeni kalemovi se zagrću slojem trošne zemlje u vidu humke. Očekivano je da se u prvoj godini pojavi 5-10% praznih mjesta, koje treba popuniti.

U jesen prve godine nakon opadanja lišća, a prije prvih jačih mrazeva, obavlja se rezidba. Prilikom rezidbe obje njegovane rozgve se orezuju na po dva vidljiva, zdrava okca. Nakon rezidbe i odstranjivanja loze, slijedi jesenska duboka obrada zemljišta, oranje do dubine od 20 centimetara, koje se kombinira sa zagrtanjem trsova. Oranje se obavlja na razor, a zagrtanje trsova se provodi ručnom korekcijom.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinograd Oranje Zaštita Obrada zemljišta Zagrtanje Popunjavanje Njega


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]