Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 05.02.2022. 14:30

Što donosi Pravilnik o vinogradarstvu?

U javnom je savjetovanju Pravilnik o vinogradarstvu kojim se propisuju detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda, uređuje nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze...

Foto: Vedran Stapić
  • 1.305
  • 45
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Pravilnik o vinogradarstvu

Njime se, kako navode, propisuju detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda, uređuje se nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze kao dopuštenih, preporučenih i autohtonih kultivara, uvjeti upravljanja vinogradarskim potencijalom u Vinogradarskom registru, obveze proizvođača i rokove za izvještavanje o proizvodnji, prometu, zalihama grožđa i vina i upravljanju s nusproizvodima.

Pokriva i obrasce za obvezne registre, propisuju se obrasci u nacionalnom postupku zaštite vina kao zaštićene oznake izvornosti, načini prijave, promjena specifikacija zaštićene oznake i tradicionalnog izraza, obrasci zahtjeva za odobrenje, izmjenu, prigovor ili odustajanja od zahtjeva u postupku zaštite na razini Europske unije.

"Objavljivanje Pravilnika o vinogradarstvu nužno je kako bi se što prije omogućila postupanje po odredbama predmetnog Pravilnika koji je u skladu s odredbama Zakona o vinu koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. godine", stoji u opisu.

Zakon o vinu, dodaju, značajno veću ulogu stavlja pred vinske nadzornike i njihovu prisutnost na terenu koju treba uspostaviti Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Jednako tako je značajno povećana uloga Regionalnih organizacija vinogradara i vinara te Savjeta za vinarstvo u određivanju važnih pitanja i dodatnih nacionalnih pravila za vinogradarstvo, predlaganja preporučenih i autohtonih kultivara te uspostave povijesnih vinogradarskih položaja.

Između ostalog, u Pravilniku se navodi da se Vinogradarska regija Slavonija i Hrvatsko Podunavlje dijeli na podregije Hrvatsko Podunavlje i Slavonija.

Hrvatska Istra i Kvarner dijeli se na podregije: Hrvatska Istra, Kvarner i Hrvatsko primorje. Regija Dalmacija dijeli se na podregije: Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska zagora  te Srednja i Južna Dalmacija.

Vinogradarska regija Središnja bregovita Hrvatska dijeli se na podregije: Moslavina, Prigorje – Bilogora, Zagorje – Međimurje, Plešivica i Pokuplje.

Napominju i da se novim provedbenim okvirom dosadašnjih 18 provedbenih propisa u cijelosti stavlja van snage donošenjem novih pravilnika, a područje vinogradarstva i vinarstvo se uređuje s dva provedbena propisa, jer su najvažniji uvjeti propisani vrlo detaljno delegiranim i provedbenim uredbama EU.

Cjelovit Pravilnik o vinogradarstvu pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 7. ožujka 2022.


Tagovi

Pravilnik o vinogradarstvu Javno savjetovanje Zakon o vinu Vinogradarske regije Kultivari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]