Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 11.02.2022. 14:00

Što donosi novi Pravilnik o vinarstvu?

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da se označavanje i stavljanje na tržište vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina objedinjuje i pojednostavljuje.

Foto: Depositphotos/beawolf
  • 963
  • 62
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede je ovoga tjedna uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Pravilnik o vinarstvu.

Njime se propisuju odredbe o vođenju vinogradarskog potencijala, ulazni i izlazni registri, rokovima podnošenja obveznih izjava, najvećim prihvatljivim postotcima za gubitke, izvještavanju o primjeni pojedinih enoloških postupaka i o primjeni pojedinih enoloških sredstava.

Također, propisani su obvezni podaci, ali i odredbe o izvješćivanju odlagana nusproizvoda, postupcima prije stavljanja vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina na tržište, načinu uzimanja, označavanja i dostavi uzoraka, metodama analize i ocjenjivanja organoleptičkih svojstava vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina.

Nakon završetka dorade i izdavanja rješenja vina su spremna za stavljanje na tržište, a propisani okvir svim subjektima osigurava iste uvjete i obveze od proizvodnje do obavljanja fizikalno kemijskih analiza i organoleptičkog ocjenjivanja.

Pravilnik pojednostavljen

Naime, u dosadašnjem zakonskom okviru je sektorsko područje bilo uređeno velikim brojem pravilnika. Međutim, novim Pravilnikom o vinarstvu postupanja i provedba označavanja i stavljanja na tržište vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina objedinjuje se i pojednostavljuje.

Nadalje, njime se na nacionalnoj razini uređuju pitanja koja su u nadležnosti zemalja članica, a donesen je nakon usvojenog Zakona o vinu, koji je usklađen s europskim zakonodavstvom.

Prijedlog Pravilnika pronađite ovdje.  

Savjetovanje je otvoreno do 13.3.2022., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Pravilnik Vinarstvo Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]