Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 03.01.2021. 09:00
  • Sisačko-moslavačka, Letovanski vrh

Štete zbrajaju i vinari, Ivici Heraku više se od tisuću litara prolilo u kanal

Puno vinara je ostalo bez određene količine. Neki su 'uhvaćeni' u podrumu baš u vrijeme potresa, gotovo ostali zaglavljeni među bačvama, kaže nam predsjednik Udruge vinogradara i voćara sv. Bartol.

Foto: Ivica Herak
  • 613
  • 31
  • 0

"Daj tri panja ili cigle, jer ako novi potres dođe vino će se opet 'uzbunit' i prevrnuti bačvu“, davao je upute svom sinu Ivica Herak, predsjednik Udruge vinogradara i voćara sv. Bartol iz Letovanskog Vrha kad smo ga uspjeli kontaktirati.

Proteklih dana i noći spašavao je što se spasiti da. "Vidim da su se iskrivile nožice, ali bačva stoji. No do sada su mi se već tri inoks bačve prevrnule uslijed trešnje, noga im je pukla i 1100 litara se prolilo u kanal", procjenjuje ovaj vinar kojemu je pored toga, kaže, još nekoliko bačava oštećeno.

Neki vinari gotovo 'zaglavili' među bačvama 

Puno vinara je ostalo bez određene količine, potvrđuje nam. Neki su 'uhvaćeni' u podrumu baš u vrijeme potresa, gotovo ostali zaglavljeni među bačvama.

Šteta je ogromna 

"Neki članovi naše udruge su izgubili sve vino. Nekima su se bačve uslijed potresa prevrnule, oštetile i prolile, a pojedinima samo nagnule pa je dio vina iscurio“, navodi Herak i pojašnjava kako su na ovim inoks spremnicima od 1000 litara najosjetljiviji dio ustvari noge od tankog lima, koje mogu nositi težinu vina ako su 'na miru'. No ljuljanjem vina opterećenje se pomiče na jednu nogu koja se pod tim većim pritiskom savija ili puca. U oba slučaja bačva gubi ravnotežu i pada. 

"Da, treba mi pomoć, u vinu i u bačvama, od kojih mi je najmanje 4-5 komada oštećeno tako da se ne mogu popraviti", kaže nam sugovornik procjenjujući štetu prolivenog vina i oštećenja odnosno nabavku novih bačava na više od pet tisuća eura.

Zaljubljenik u autohtonu sortu škrlet 

Inače, ovaj veliki zaljubljenik u autohtonu sortu škrlet kojoj je 'posvetio' gotovo čitav svoj vinograd od 1900 trsova, ove je jeseni 'ubrao' nešto više od 3.000 litara vina.

 "U mirovini sam, koju si eto nadopunjujem i tako olakšavam život prodajom vina. No potres će mi sada otežati financijsko poslovanje. Ove godine neću praktično imati u što ubrati", kaže proizvođač koji se nada pomoći u rješavanju ovog problema.

A neke su se bačve nagnule pa je spašen dio vina

 Unatoč svemu, naglašava, nema pravo kukati u odnosu na Petrinju i Glinu, "Moj objekt je čitav. Ali ako govorimo o podrumu i vinogradu onda nam je potres nanio značajne gubitke. Ne znam što ću", shrvan je ovaj letovanički vinar, koji će, ako se ne snađe do berbe, morati prodati grožđe.

"A to mi je korak unatrag, jer bez vina nema agroturizma, nema kušaonice“, zaključuje Herak.


Tagovi

Potres Prodaja vina Agroturizam Ivan Herak


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]