Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd
  • 14.02.2021. 10:00

Šta treba znati pre sadnje vinove loze?

Jedan od ključnih faktora pri prolećnoj sadnji je i odabir dobre lokacije. Treba birati osunčane terene, južne ili jugozapadne ekspozicije, da nisu u nekoj udolini, dobro provetrene.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.502
  • 43
  • 0

Danas je Sveti Trifun koga u Srbiji slavi nekoliko stotina vinara i vinogradara, kao svog zaštitnika. Tog dana obavezno obilaze svoje vinograde i svečano obeležavaju slavu. To je ujedno i početak jednog od najvažnijih poslova u zasadima vinove loze - rezidbe, koja se na Trifundan svečano i obredno obavi, a nastavlja narednih dana. Međutim, ovo je pravo vreme i da se razmišlja o sadnji vinove loze.

Za odabir pravog momenta sadnje treba uzeti u obzir više faktora, u nekim slučejevima to je jesen, kada kalemovi uđu u fazu mirovanja, pri čemu je obavezno raditi zagrtanje. To su obično lokaliteti sa nižom nadmorskom visinom, topliji, sa manjom verovatnoćom izmrzavanja, blagovremeno pripremljene parcele, pravilno obrađene i nađubrene, dok u drugim okolnostima i slučajevima to je proleće, objašnjava stručnjak za vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Ljiljana Gvozdić.

Iz razloga naših agroekoloških uslova, mogućnosti pojave mrazeva i samim tim izmrzavanja posađenih kalemova, izbegavanja velikog rizika, najčešće se preporučuje prolećna sadnja.

Sadnja od 15. marta do 15. aprila

Sagledavajući ukorenjavanje i prijem kalemova jesenja sadnja je pogodnija u odnosu na prolećnu, ali ukoliko je kalem zdrav i mehanički dobro očuvan, kao i parcela pripremljena na odgovarajuć meliorativni način, vinova loza će se dobro primiti i u prolećnoj sadnji.

Pod prolećnom sadnjom podrazumevamo period od 15. marta do 15. aprila, što zavisi i od trenutne situacije u godini sadnje, zato što nekada u tom periodu bude puno padavina, pojave velike vlage, vode, pa se taj period može na neki dan i odložiti, dok uslovi ne dozvole rad i sadnju.

Evo kako posaditi vinovu lozu i koje agrotehničke mere sprovesti u proleće?

Ukoliko nije bilo nekih velikih padavina, već su se vinogradi sadili iz nekih drugih razloga kasnije od navedenog optimalnog prolećnog perioda za sadnju, slede dodatne mere nege, kao što su dodatna navodnjavanja sve dok je potrebno, naglašava stručnjak za vinogradarstvo.

Kakve terene birati?

Jedan od ključnih faktora pri prolećnoj sadnji je i odabir dobre lokacije. Treba birati osunčane terene, južne ili jugozapadne ekspozicije, da nisu u nekoj udolini, dobro provetrene. Time se postiže i u preventivnim merama, što se kasnije ne može popravljati i parcela nakon sadnje menjati. Ne odgovaraju tereni gde se sakuplja hladna vazdušna masa, kao ni atmosferska i zemljišna vlaga.

Pri prolećnoj sadnji veoma je važno i da je parcela pripremljena na vreme, kao i lozni kalemovi (deklarisani, sortno odgovarajući, zdravi, neoštećeni, razvijeni).

Pripremite pravilno lozne kalemove za sadnju

Obratiti pažnju i na orijentaciju redova u vinogradu u pravcu sever-jug, ali često se dešava da pravac redova određuje nagib terena, oblik parcele i vetrovi koji na tom lokalitetu duvaju. Ukoliko uslovi ne dozvoljavaju da se postupi po preporučenoj orijentaciji reda, onda treba prilagoditi sortiment i tehnologiju tom obliku parcele.

Kada se radi o maloj površini podizanja vinograda i malom broju kalemova, najbolje je kupovinu obaviti par dana pre sadnje, a to podrazumeva da se ta nabavka unapred dogovori sa rasadnikom iz kog se kalemovi kupuju. Za veću površinu to može biti i ranije uz pravilno čuvanje, bez gubljenja na kvalitetu kalemova, do sadnje. U svakom slučaju potrebno je raditi osvežavanje korenovog sistema, samim tim i kalema, pre same sadnje, navodi Gvozdićeva.


Tagovi

Sadnja vinove loze Ljiljana Gvozdić Tereni Lozni kalemovi Mere nege vinograda Vinograd u proleće


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...