Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd
  • 17.04.2021. 16:00

Šta niste znali o podizanju zasada vinove loze?

Odabiranje proizvodnog smera ne može biti proizvoljno jer je rentabilna proizvodnja grožđa uslovljena uvažavanjem više činilaca.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 505
  • 21
  • 0

Baviti se vinogradarstvom je za neke hobi i izazov u proizvodnji sopstvenog vina, dok jedan broj ljudi u tome vidi i mogućnost zarade. Prvu deceniju 21. veka obeležilo je formiranje većeg broja zasada vinove loze, sa inovativnim sortama i za naše prilike, prilagođenim uzgojnim oblicima. Kako se ta tendencija nastavila mnogi povratnici koji na porodičnim gazdinstvima podižu zasade - nemaju nikakvog predznanja, niti iskustva. 

Zasadi na kojima se gaje sorte plemenite loze i rodni hibridi, služe za proizvodnju grožđa. Proizvodni vinogradi se lociraju u okviru vinogradarskih reona, podreona i vinogorja, navodi stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Kragujevac Biljana Milosavljević.

Šta treba znati pre podizanja vinograda

Izuzetke predstavlja gajenje plemenitih sorti i rodnih hibrida na okućnicama i u urbanim sredinama, gde takođe služe za istu proizvodnju, ali odgajivač nije obavezan poštovati obaveze propisane reonizaciom sortimenta. Ovde se radi o malom obimu proizvodnje koja nema robno - tržišni karakter, već služi za zadovoljavanje potreba vlasnika i kao ornamentalno - hortikulturni element.

Proizvodni smer ne može biti proizvoljan

U proizvodnim vinogradaima se gaje različite sorte i proizvodi grožđe različitih upotrebnih namena - za različita vina (bela, crna, ružičasta, muskatna, dezertna), za neposrednu upotrebu (stono i suvo grožđe), za proizvodnju jakih alkoholnih pića (vinjaka i lozovača) i za proizvodnju sokova, dzema i slatka.

Odabiranje proizvodnog smera ne može biti proizvoljno jer je rentabilna proizvodnja grožđa uslovljena uvažavanjem više činilaca od kojih su dva najznačajnija;

  • odgovarajući prirodni uslovi i
  • obezbeđenost plasmana grožđa.

Da bi se ova dva uslova zadovoljila, pri zasnivanju vinograda za proizvodnju grožđa, bira se odgovarajuća sorta i lozna podloga i najracionalnija tehnologija proizvodnje, naglašava kragujevački stručnjak.

Uticaj prirodnih uslova

Sistem gajenja loze u vinogradu za proizvodnju grožđa može biti različit. Na izbor sistema gajenja utiču prirodni uslovi, ampelografske karakteristike sorte, stepen korišćenja mehanizacije i proizvodna orijentacija - posebno u odnosu na visinu prinosa i kvalitet grožđa.

Evo kako posaditi vinovu lozu i koje agrotehničke mere sprovesti u proleće?

Za podizanje ovih zasada se koriste prvoklasni i zdravi jednogodišlji, a izuzetno i dvogodišnji, lozni kalemovi. Sve je više prisutan proizvodni zahtev i interes da se vinogradi za proizvodnju grožđa podižu sa sadnim materijalom koji je prethodno selekcionisan i oslobođen inficiranosti najopasnijm virusima - takozvanim klonski bezvirusan sadni materijal.

Vinogradi za proizvodnju grožđa, izuzetno i paralelno, mogu da služe i za proizvodnju loznog sadnog materijala - reznica za kalemljenje (vioka) i reznica ta neposredno razmnožavanje vinove loze. Da bi se ovo moglo činiti, proizvodni vinograd se mora podvrgnuti posebnom postupku selekcionisanja i stalnoj stručnoj kontroli, ističe Milosavljevićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vinogradi Proizvodnja grožđa Biljana Milosavljević Plasman Zasadi Sorte


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u