Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2022
  • 07.06.2022. 15:00

Srpska vina osvojila devet zlata na Dekanteru 2022 - koja su najbolja?

Devet zlata, 30 srebrnih medalja i 46 bronzanih osvojila su srpska vina među rekordnih 18.244 različitih etiketa iz celog sveta.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 2.148
  • 103
  • 0

Srbija se ove godine proslavila sa devet zlata, 30 srebra i 46 bronze. Najboljih devet dolazi iz Severnobačkog okruga, Sremskog, Šumadijskog, ali i Pčinjskog i Topličkog.

Tokom dva nedelje, gotovo 250 međunarodnih stručnjaka za vino, uključujući 41 majstora vina i 13 majstora sommeliera, dodelilo je 50 Best ih Show medalja, 165 platinastih, 676 zlatnih, 5.900 srebrnih i 8.074 bronzanih.  

Od severa do juga - vina Srbije

Osam od devet vinarija ocenjeno je sa 95 bodova, ali jedna se izdvojila sa bodom više - vinarija Matijašević iz Orašca kod Aranđelovca sa belim vinom SoviNoa Fumé Blanc iz 2020. godine.

Srpska vina osvojila četiri zlata na Dekanteru 2021 - odakle dolaze najbolja?

Podsetimo, ova vinarija je i prošle godine osvojila zlato na Dekanteru sa istim vinom berbe 2019. godine. Ovogodišnji pobednik odlikuje se sa 14 odsto alkohola, a kako je opisano na sajtu organizatora takmičenja, to je elegantan sovinjon blan fermentisan od hrastovine.

"Ovo višeslojno vino pokazuje zrelo tropsko voće i voće kajsije uravnoteženo svežijim, svetlijim, belim breskvama, cvetom bazge i zelenim biljem. Impresivno dugo i složeno nepce sa kremenom mineralnom kičmom, pikantnošću belog bibera i slatkim bogatstvom vanile", opisuju.

Druge vinarije koje su jednako proslavljene zlatnom medaljom su Reljić vinarija iz Palića kod Subotice, vinarija Aleksandrović iz Topole, Veritas iz Ešikovca u Sremu, dok je vinarija Aleksić iz Vranja osvojila tri zlata za svoja dva bela i jedno crveno vino. Vinarija Doja iz mesta Donje Svarče kod Blaca osvojila je dva zlata za svoja dva crvena vina.

Dominiraju crvena vina 

Među nagrađenim najviše je crvenih vina i svega tri bela. Vojvodina je dala dva vina, Šumadija takođe, dok se južni deo Srbije može pohvaliti sa ostalih pet. 

Devet zlatnih za Srbiju sa Decanter-a 2022

  1. Rebus Merlot-Cabernet Sauvignon-Probus, 2018, crveno, vinarija Reljić, Palić
  2. Regent Reserve, 2018, crveno, vinarija Aleksandrović, Topola
  3. SoviNoa Fumé Blanc, 2020, belo, vinarija Matijašević, Orašac
  4. Prokupac, 2018, crveno, vinarija Doja, Blace
  5. Breg prokupac, 2017, crveno, vinarija Doja, Blace
  6. Momentum Cabernet Sauvignon, 2017, crveno, vinarija Veritas, Ešikovac
  7. Amanet vranac, 2019, crveno, vinarija Aleksić, Vranje
  8. Žuti Cvet Penuśavo Tamnjanika Sec, belo, vinarija Aleksić, Vranje
  9. Biser Smederevka Extra Brut, 2016, belo, vinarija Aleksić, Vranje

Podsetimo, prošle su godine domaća vina osvojila su četiri zlata, 16 srebrnih i 44 bronzane medalje. 

Koja su najbolja?

Vina se na ovom takmičenju ocenjuju u nekoliko ciklusa. U prvom se na slepo degustiraju sva i kategorišu prema bodovima komisije. Zlato mora da ima 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94, bronza 86 - 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocenjena u prvom krugu, zlata, sledeće se nedelje ponovo probaju, sa tim da su ovog puta kategorisana tako da ocenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe te raspon prodajne cene buteljke istog. 

Pobednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina sa platinastim odličjima se u nadmetanju probaju još jednom pa se na kraju kreira spisak 50 najboljih vina sveta. 

Karta sveta prema Decanteru (Izvor: Decanter)

Izvanredna godina za Južnu Ameriku 

Na vrhu liste zapaženih rezultata, za Južnu Ameriku je ovo bila izvanredna godina. 

Argentina je doživela posebno veliki uspeh sa najviše visokorangiranih nagrada utrostručivši udeo zlatnih, platinastih i medalja za najbolju etiketu takmičenja sa 14 u 2021. na 41 u ovogodišnjem izdanju. Pritom su osvojili četiri Best in Show odličja. Pored toga, ističu u saopštenju Decantera, 13 platina predstavljaju primer vrhunskog kvaliteta u svim segmentima. 

Čile je takođe pokazao vrlo dobre rezultate sa rekordnim brojem zlata, njih 21, šest platina i dve Best in Show.

Sa čak 10 Best in Show, Francuska je ponovno zadržala svoj većinski udeo u prvih 50, a pored toga je vinima iz te zemlje dodeljeno 38 platinastih kao i 125 zlatnih medalja. 

Ne zaostaje ni Italija čija su vina osvojila najveći broj nagrada. 

Australija ima šest najboljih vina

Treba napomenuti da od 50 Best in Show vina čak 40 odsto dolazi iz zemalja Novog sveta - više nego dvostruko u odnosu na rezultate iz 2021.

Australija je na vrhu liste kojoj je dodeljeno šest takvih priznanja, ali i devet platinastih kao i 60 rekordnih zlatnih medalja. 


Tagovi

Decanter 2021 DWWA Ocenjivanje vina Aleksić vinarija Vinarija Matijašević Vinarija Aleksandrović Zlatna medalja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]