Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadin 2019
  • 12.12.2019. 10:30
  • Zadarska, Nadin, Privlaka

Sreća u nesreći: Posolica mu poharala vinograd, kupio grožđe i postao - šampion crnih vina!

Grožđe sam kupio od Tomislava Glavića, predsjednika Udruge vinogradara i vinara Nadina, u svom podrumu napravio vino i pokazalo se najbolje od svih na 11. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2019, kaže Stanislav Mustać koji u dalmatinskoj Privlaci uzgaja Graševinu za koju tvrdi da je bolja od - kutjevačke!

Foto: Luka Radović/Atlantic foto
  • 1.612
  • 139
  • 1

Pobijediti u najjačoj konkurenciji veliki je uspjeh, a postigao ga je Stanislav Mustać (47) iz Privlake u Dalmaciji. Njegov Syrah-Cabernet sauvignon osvojio je 87 bodova, najviše od svih 167 crnih i bijelih vina koliko ih je pristiglo na ocijenjivanje pa je Privlačanin ujedno i apsolutni šampion 11. Degustacije mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2019.

Iza njega su ostali i već etablirani nadinski vinari koji u kategorijama mladih i otvorenih crnih vina redovito pobjeđuju i na vinarskim smotrama objektivno jačim od ove u Nadinu. Podsjetimo, primjerice lani na Sabatini Šime Škaulj se okitio dvostrukom titulom, a nedavno, na istoj međunarodnoj manifestaciji, titule šampiona su osvojili isto Nadinjani dr. Anđelko Vrsaljko i OPG Elvis Nimčević.

Vratili mu lanjsku Graševinu

"Nadao sam se nagradi, možda srebru, ali šampionsku titulu nisam očekivao“, kaže Mustać. On je po zanimanju VKV ugostitelj, profesionalni ribar, vlasnik ribarskog obrta Galeb, a ima i apartmane. Ovo mu je prvi put da sudjeluje na nekoj vinarskoj smotri. Prvi put pa -  šampion!

"Da, inače ja i moja obitelj proizvodimo bijela vina. U našim vinogradima uzgajamo Debit i Ugni blanc, a u posljednjih nekoliko godina i Graševinu koja se pokazala odličnom. Graševinu sam zajedno s ovim crnim bio poslao na natjecanje, ali su mi je vratili, jer vino nije od ove godine, nego od lani“, kaže Mustać.

Ovo mu je prvi put da sudjeluje na nekoj vinarskoj smotri. Prvi put pa -  šampion! (Foto: Sanja Mustać)

Vina od grožđa iz Privlake ove godine gotovo i nema jer je posolica nošena orkanskom burom sredinom svibnja poharala sve privlačke vinograde pa je Mustać, kao i ostali tamošnji vinogradari bio primoran kupiti grožđe.

"Gosti u mojim apartmanima navikli su na naša domaća vina koja im poslužujem uz ribu i ostala jela“, govori Mustać. 

Crno grožđe kupio od Tomislava Glavića

Uz maraštinu, kupio je u Nadinu i 300 kilograma Syraha i Cebenet sauvignona iz vinograda Tomislava Glavića, aktualnog predsjednika Udruge vinogradara i vinara Nadin koja je i glavni organizator spomenute manifestacije.

"Grožđe mi se učinilo kvalitetnim. Lipo i zdravo. Bio bih ga  kupio i više da nije poprilično skupo. Kilogram 13 kuna“, kaže Mustać, koji u Privlaci ima dobar podrum, napravio je kvalitetno vino i, eto, pokazalo se kao najbolje od svih na smotri u Nadinu.

"Šampion sam, ali se ne hvalim previše, baš zbog toga što vino nije od grožđa iz mog vinograda“, iskren je Stanislav.

Otkrio nam je i pojedinosti iz svoje vinogradarske i životne priče.

Povratak obiteljskoj tradiciji

Nakon što je  8,5 godina navigava odlučio se vratiti obiteljskoj tradiciji. Domaćim proizvodima. A tradicija obitelji Mustać je i vinogradarstvo kojim su se bavila pokoljenja. "Bavio se i did, bavi se otac Branko (74), a otkad sam presta navigavati, evo, bavim se i ja“, govori Stanislav. Nekada su Mustaći imali i po 20 tisuća loza i to uglavnom domaćih sorti – sitne plavine, babića, privlačke bjeline...

"Do preklani smo otac i ja uzgajali i vinograd s kvalitetnim crnim sortama kao što su plavac mali, merlot, vranac, syrah... Krenulo je dobro, a onda je došla neka čudna bolest, u srpnju bi loza i grožđe počeli najprije crniti, stvarala se neka medika da bi se malo pomalo panji počeli sušiti tako da smo cili vinograd morali isčupati“, otkriva Stanislav.

Josip Pavlica - od maslinarske nade do šampiona ekstra djevičanskih ulja

Još, kaže, ne zna o kojoj se bolesti radilo. Prepostavlja da je možda bila zlatna žutica.  Kad su taj vinograd izvadili, ostalo im je 1.000 trsova debita i introducirane sorte Ugni blanc. Vinograd je star 30 godina, dobro su ga gledali, gnojili domaćim organskim gnojivom pa su i prinosi bili dobri, grožđe zdravo i vino kvaliteteno.

Ali, nažalost, ove godine u svibnju došla ta orkanska bura s posolicom i sve uništila.

Posolica poharala vinograde

"Otac je toliko razočaran i pitanje je hoće li ga uopće više nastaviti obrađivati“, kazuje Stanislav. Posolica je poharala i njegovih 250 loza Graševine, koju je posadio prije pet, šest godina. "Učinio sam sve da spasim barem dio uroda i u tome uspio“, dodaje Stanislav. Rodila je iz drugog pupa, ali je prinos bio znatno manji nego prijašnjih godina. "Umjesto 800 kg grožđa koliko sam ubrao lani, ove godine tek jedna mira. Znači 100 kg. Zato smo u Polači dokupili 500 kg Maraštine da imamo vina za sebe i na lito za goste u našim apartmanima“, govori Stanislav. Nastavit će, kaže, uzgajati Graševinu s kojom ima dobra iskustava, a na upit kako se uopće odlučio za tu sortu karakterističnu za Slavoniju, odgovara:

"Moja žena Sanja je Slavonka iz Nove Gradiške. Odlazeći tamo upoznao sam se s vinarima iz Kutjeva i od najboljih rasadničara nabavio sadnice. Kad sam sadio ljudi su se smijali, kao nema šansi da će Graševina uspijevati u privlačkom kraju“. Ali, evo, tvrdi Mustać, pokazala se odličnom. Kako po urodu tako i po omjeru sladora i kiselina. Kad je normalna godina, kaže, sladori su 20 do 21, a vino - bog bogova. "Bolje od kutjevačkog, što su mi priznali i tamošnji vinari“, hvali se Mustać

Privlačka graševina bolja od kutjevačke

"Moja Graševina je pitka, nema previše kiselina. Očito joj odgovara privlačka pjeskovita zemlja i naše podneblje s puno sunca“, smatra Mustać. Vino se posebno dopada gostima koji ljetuju u njegovim apartmanima. Stanislav i njegova supruga Sanja, nude im večeru i poslužuju domaće vino. Graševinu je Stanislav i etiketirao. Mogao bi, kaže, gostima prodati puno više nego što ima i to po 80 kuna za buteljicu od 0,75. "Svi su oduševljeni, piju i željeli bi je ponijeti i kući", kaže Mustać, zadovoljan životom na svom imanju u Privlaci. Ponosan je na svoju kćerkicu Magdalenu koja je ove godine krenula u prvi razred osnovne škole. Uz suprugu Sanju na obiteljskom gospodarstvu, gdje uz ostalo ima i 100 stupi maslina, pomažu i roditelji. Majka Marija (70) i otac Branko (74).

Vino, ulje, riba, domaći pršut, šokol, pun vrt raznog povrća i - turizam.  Kud ćeš bolje. Istina, puno se radi, ali ima i zadovoljstva. "Nadam se“, kaže Stanislav Mustać, "da će dogodine, ako ne bude vremenskih nepogoda dobar rezultat na smotri u Nadinu polučiti i vina od  bijelih sorti grožđa, posebice Graševine, koja se pokazala odličnom u Privlaci. No, o tom potom.

Činjenice i rekla-kazala

Činjenica da je Stanislav Mustać postao šampion s vinom od grožđa iz Nadina i to iz vinograda Tomislava Glavića sigurno će izazvati pozornost, vjerojatno i različite komentare. Kao, Privlačanac pobijedio Nadinjane s vinom od grožda iz Nadina i slične. Možda i zločestije, ali istina u ovom slučaju je da introducirane crne sorte u nadinskom arealu daju grožđe iznimne kakvoće, a to što je Stanislav Mustać postao šampion, samo je dokaz da od kvalitetnog grožđa umije napraviti vrhunsko vino.

Sve ostalo su samo priče. Rekla-kazala. Ako se ne varamo?

U dokumentu ispod teksta pogledajte rezultate ocjenjivanja u Nadinu. 


Dokumenti


Tagovi

Stanislav Mustać 11. Degustacija mladih vina u maslinovih ulja Tomislav Glavić Nadin 2019


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]