Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Vitis
  • 26.12.2019. 12:00
  • Karlovačka, Obrež Vivodinski

Spojili dugogodišnju tradiciju i najmoderniju tehnologiju, rezultat - vrhunska vina

U ponudi vrijedne obitelji Vrbanek su četiri vrste vina (graševina, chardonnay, zweigelt, muškat žuti) koja imaju kontrolirano zemljopisno podrijetlo.

Foto: arhiva obitelji Vrbanek
  • 817
  • 61
  • 0

Najstariji član vrijedne vinogradarske obitelji, Ivan Vrbanek, bio je vinogradar i autoprijevoznik cijeli svoj radni vijek. Vinogradarstvo je bilo tradicijsko zanimanje njegovih predaka, a sa suprugom Zlatom prenio je ljubav prema vinima na sina Darka, inženjera agronomije sa završenim smjerom za voćara, vinogradara i vinara.

Darko Vrbanek, vlasnik obrta Vitis, živi sa suprugom Martinom i troje djece u selu Obrež Vivodinski, u kojem je prije tridesetak godina živjelo barem duplo više duša nego danas. No, on je s obitelji odlučio ostati na rodnoj grudi. Od najranijeg djetinjstva rado je sudjelovao u svim poslovima vezanim uz vinogradarstvo, a danas aktivno sudjeluje i u udruzi vinara Ozlja koja je 2019. godine održala 27 izložbu vina. Od 2005. do 2012. je tajnik, a od 2012. godine i predsjednik Udruge.

Spojili dugogodišnju tradiciju i najmoderniju tehnologiju, a rezultat su brojne nagrade

"S opsežnijom i tržišno usmjerenom proizvodnjom vina krenuli smo krajem 2010. godine kada smo osnovali Obrt za proizvodnju vina Vitis. Tvrtka se bavi javnim cestovnim prijevozom i proizvodnjom kvalitetnih i vrhunskih vina visoke kakvoće čija se proizvodnja temelji na primjeni najmodernije tehnologije, ali i dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji i iskustvu koje datira još od kraja 19. stoljeća nakon napada filoksere. Imamo dvije zaposlene osobe i najveći smo proizvođači vina na području Karlovačke županije.

Vrijedna obitelj Vrbanek 

Redovno izlažemo na lokalnim, regionalnim i međunarodnim vinskim sajmovima i izložbama na kojima dobijamo najviša odličja, npr. zlatna medalja na međunarodnoj izložbi u Vivodini, zlatna medalja na međunarodnoj izložbi u Metliki u Sloveniji, srebrna medalja na Vinoviti, srebrna medalja na izložbi u Sv. Ivanu Zelina“, navodi Vrbanek.

Otkupljuju visokokvalitetno grožđe i od kooperanata

Proizvodnju vina vrše u selu Obrež Vivodinski, na ulazu u park prirode Žumberak-Samoborsko gorje. U ponudi su četiri vrste vina (graševina, chardonnay, zweigelt, muškat žuti) koja imaju kontrolirano zemljopisno podrijetlo. Tijekom dosadašnjeg poslovanja uložili su značajna sredstva u poboljšanje proizvodnje i izgradnju modernog vinskog podruma kapaciteta preko 650 hl sa uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju te zaštitu vina inertnim plinom.

Iako posjeduju vlastite vinograde površine gotovo 4,5 ha, ne bave se samo vinogradarstvom i primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda, već se zahvaljujući specifičnoj situaciji bave i proizvodnjom vina od grožđa koje otkupljuju od lokalnih proizvođača, svojih kooperanata (OPG-ova i privatnih osoba).

Svojim radom brinu o opstojnosti vinarstva na širem području

"Ti su se kooperanti, nakon prestanka rada Badela našli u problemima zbog nemogućnosti primjerenog plasmana vlastito uzgojenog visokokvalitetnog grožđa. Sada mi otkupljujemo njihovo grožđe i na neki način im možda i osiguravamo opstanak. Možemo reći da našim radom brinemo o opstojnosti vinarstva na ovom području, jedne od tradicionalnih djelatnosti Vivodinskog kraja, koja pozitivno utječe na razvoj zajednice“, ističe vlasnik obrta Vitis. Nije mislio da će proizvoditi velike količine, ali shvatio je da od malih količina vina nema ništa i da s njima ne može konkurirati na tržištu.

Vinogradi se nalaze na izričito brdovitim položajima južne ekspozicije na preko 200 m nadmorske visine koji se ističu posebno povoljnim agroekološkim uvijetima za proizvodnju grožđa visokih sadržaja šečera, odnosno vina visoke kakvoće.

U vrijeme zelenih radova sve teže dolaze do radnika

Na gospodarstvu je Darko taj koji vodi brigu o preradi i proizvodnji vina, dostavi, o mehanizaciji i radu s njom, ali i o mnogo čemu drugom, ovisno o tome koliko mu vrijeme dopušta. Supruga se bavi prodajom na kućnom pragu, brine o pakiranju vina, ali i o troje djece. Majka je glavna u vinogradu od početka vegetacije do berbe, a otac uskače gdje god je potrebno. Najveći dio proizvoda prodaju diljem Karlovačke županije te jedan dio u Zagrebu i Dalmaciji. Većina ugostiteljskih objekata i restorana na karlovačkom podruju opskrbljuje se upravo kod ove vrijedne obitelji.

Vinogradi se nalaze na izričito brdovitim položajima južne ekspozicije na preko 200 m nadmorske visine

S obzirom da su izrazito dobro opremljeni mehanizacijom u vinogradu kao i opremom u vinarstvu, nemaju preveliku potrebu za radnom snagom jer najveći dio posla odrade sami. "Jedino u  vrijeme vegetacije imamo problem s tzv. zelenim radovima u vinogradu gdje se susrećemo svake godine sa sve težim pronalaskom radne snage“, doznajemo od obitelji Vrbanek.

U srcu vinograda zasadili su vrt koji mora biti ograđen zbog divljači, a morali su zaštititi i stabla starih sorti jabuka i krušaka. Ovdje uživaju u drvenoj kućici u cvijeću, koja se savršeno uklopa u zeleni okoliš, a što bi još željelili izgraditi i kakvi su im daljnji planovi, ne otkrivaju, već ostavljaju mašti na volju.


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Vitis Darko Vrbanek Vino Vinarstvo


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]