Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašavanje vinograda
  • 07.04.2021. 12:00

Spektakularni prizori spašavanja vinove loze u Burgundiji

Malo ko od vinogradara i voćara je noćas mirno spavao jer se znalo da će nakon jučerašnjih padavina mraz imati još negativniji uticaj na trenutno osetljivu vegetaciju.

Foto: Facebook/PrintScreen
  • 1.485
  • 396
  • 0

U ovom mesecu nije dobro ni led u marami kroz vinograd nositi, govorili su naši stari. 

Iako spektakularni, prizori u kojima vinogradari vatrom pokušavaju da spasu svoj rod, zapravo brinu sve one koji znaju koliko je mukotrpan rad na zemlji. I koliko je teško kada rod u rano proleće bude pokošen mrazom. 

Hladan, arktički talas doneo je juče sneg, kišu i minuse na područje srednje i zapadne Evrope i Mediterana. Malo ko od vinogradara i voćara je noćas mirno spavao jer se znalo da će nakon jučerašnjih padavina mraz imati još negativniji uticaj na trenutno osetljivu vegetaciju. 

Najavljena temperatura koja je jutros zaista dostizala i do -5°C naterala je i vinogradare Francuske da intervenišu u svojim zasadima. Tako su paljenjem grejača na ulje pokušavali da spasu tek otvorene pupoljke u vinogradima Kablisa, najsevernije, poznate vinske regije Burgundije.

Šteta će se tek sabrati jer spomenuti grejači pomažu do -5°C, ispod toga su, kako tvrde vinari, neefikasni. Ova vinska regija već godinama beleži štete koju su uzrokovali mraz, grad, suša, a prošle godine i virus korona. 

Hladnu noć i jutarnje minuse možemo očekivati još sutra, a za vikend bi temperature trebalo da rastu

Ipak, sve ove pojave zapravo nisu neuobičajene jer i stara narodna kaže da aprilski mraz napravi veće štete kao letnji grad i suša zajedno.


Tagovi

Spašavanje vinograda Mraz Grejači Vatra Vinograd Francuska


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.