Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare vinske sorte
  • 03.03.2020. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Spašena i autohtona sorta Kleščec, ali nedostaje novaca za gradnju novog podruma

Autohtona sorta Kalničkog vinogorja, popularni Kleščec, uspješno je očuvan. Slijedi mu popularizacija, ali prije svega treba mu suvremeni podrum.

Foto: Sandra Špoljar i Dragutin Kamenjak
  • 1.356
  • 89
  • 0

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima uz pomoć nekoliko tamošnjih vinogradara, uspjelo je očuvati i popularizirati Kleščec, autohtonu sortu Kalničkog vinogorja. U sklopu učilišta formiran je bazni rasadnik loznih plemki iz kojega je tijekom dviju godinu proizvedeno i zainteresiranih vinogradarima prodano 20-ak tisuća certificiranih loznih cijepova kleščeca. Osim s Kalničkog vinogorja, Kleščec su kupili i vinogradari s koprivničkog i đurđevačkog područja, a posadio ga je i jedan veliki vinogradar iz Međimurja. No učilištu nedostaje jedan moderan podrum u kojem bi stručnjaci u kontroliranim uvjetima mogli od sorte Kleščec raditi razne stilove vina te tako vidjeti što je zapravo najpogodnije za ovu sortu.

Otkrili i spasili 130 autohtonih sorti vinove loze, među njima Galac i Ruževina

"Doduše, postoji podrum, koji je kao i samo Učilište star 160 godina, ali on naravno odavno nije više u funkciji. Bez suvremeno opremljenog podruma teško je ovu autohtonu sortu Križevačkog vinogorja bolje iskoristiti i popularizirati široj javnosti kroz različite načine vinifikacije" ističe dipl. ing. Dragutin Kamenjak, predavač na Visokom gospodarskom učilištu.

Očuvana autohtona sorta, nedostaje podrum 

Inače, vino od sačuvane sorte trenutno ima titulu Gradonačelnikova vina, prvi čovjek Grada ga kao takvo daruje svojim gostima i partnerima, a osvajalo je i nagrade na brojnim natjecanjima od kojih izdvajamo zlato s međunarodne izložbe vina Alpe - Adria 2017. Također, ma izložbi vina Križevačkih goric 2019. dobilo je najviše ocjene među vinima s ovoga područja. Na projektu i popularizaciji sorte znatno su novčano pomogli Grad Križevci i Koprivničko – križevačka županija, no ta bi se vinska sorta itekako mogla i trebala bolje iskoristiti.

Stara hrvatska belina i vivodinske mirisavke, sorte vinove loze kojima slijedi revitalizacija

"Za renoviranje i opremanje podruma, nažalost, za sada nismo uspjeli povući novac iz EU fondova, pa stvari na neki način stoje na mjestu, jer sve što smo mogli bez toga, napravili smo. Sorta nije više ugrožena, imamo zaštićenu oznaku izvornosti vina, tu je i taj rasadnik plemki koji je pod kontrolom Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo i Zavoda za zaštitu bilja, iz kojega bi svake godine mogli isporučiti i do 50 tisuća plemki, ako bi postojao interes. No kako na križevačkom području vinarstvo i vinogradarstvo ipak nisu jače raširene djelatnosti ni ono što bi mogli ne uspijemo realizirati", priča nam Kamenjak, koji i sam u dijelu svojeg vinograda ima tu sortu. 

dipl. ing. Dragutin Kamenjak, predavač na Visokom gospodarskom učilištu

A malo je nedostajalo da u potpunosti nestane s ovoga područja.

"Nakon smrti vlasnika jednog već relativno starog vinograda u kojem je rastao Kleščec, njegov ga je sin odlučio iskrčiti. No znajući da smo već prije u tom vinogradu nešto istraživali, kontaktirao nas je i ponudio nam da uzmemo plemke, ukoliko možemo imati od njih kakve koristi. Mi smo naravno reagirali te tu našu domaću sortu uspjeli očuvati", doznajemo od Dragutina.

U prodaji nekoliko tisuća loznih cijepova 

Samo grožđe, kaže, nema izražene specifične primarne arome, no ona posebna, svojstvena sorti i prepoznatljiva u vinu, razvije se u procesu vrenja. Sorta je srednje otporna na bolesti što znači da iziskuje one uobičajene mjere zaštite kao i većina drugih.

Obavljena klonska selekcija pušipela, slijedi brendiranje zaštićene robne marke

"I ove će se godine iz našeg rasadnika ponuditi na prodaju nekoliko tisuća loznih cijepova, a sadnju je najbolje obaviti sredinom ožujka. Cijepovi podrijetlom iz našeg rasadnika su certificirani i zdravi, što je jako važno, jer nema svrhe saditi mladi vinograd, ako nije sigurno jesu li plemke zdrave", dodaje ovaj križevački stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo.

Autohtona sorta Kleščec 

Za sve daljnje aktivnosti i ispitivanja sorte potreban je suvremeno opremljen podrum, koji bi se ujedno koristio i kao studentsko pokušalište.


Tagovi

Dragutin Kamenjak Kleščec Kalničko vinogorje Rasadnik Plemke


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]